Facebook omzeilt Chinese blokkade met ‘vermomde’ app

Rutger Otto
12 augustus 2017, 9:55
2 min leestijd
Facebook omzeilt Chinese blokkade met ‘vermomde’ app

In China is de Facebook-app verboden, net als andere apps van het bedrijf. Toch biedt Facebook zijn Moments-app aan in het land, maar dan uitgegeven via een andere partij en onder de naam ‘Colorful Balloons’.

Lees verder na de advertentie.

Colorful Balloons

Dat schrijft The New York Times op basis van een anonieme bron. Colorful Balloons ziet eruit als Facebooks Moments-app en is gewoon te downloaden via de App Store in China. De naam ‘Facebook’ is er niet aan verbonden en de app is uitgegeven door een bedrijf genaamd Youge Internet Technology, dat in Beijing is gevestigd.

Volgens de publicatie is het adres van het kantoor lastig te vinden, omdat het midden tussen allerlei andere bedrijfjes zou zitten. Eén van de topmensen binnen Youge is Zhang Jingmei en zij is recent gespot tijdens een ontmoeting met Facebook. Dat zou bevestigen dat de Chinese app inderdaad goedkeuring van Facebook heeft.

facebook in china

Facebook in China

Het is niet duidelijk of China wist dat de app, die precies op Moments lijkt, verbonden was met Facebook. Het bedrijf van Mark Zuckerberg draait om de hete brij heen, maar stelt in een statement dat Facebook ‘al een lange tijd interesse heeft in de Chinese markt en dat het daarom veel tijd steekt in het leren kennen en begrijpen van het land’.

China is een grote markt en Facebook zou daar dan ook graag actief zijn om meer gebruikers te trekken, ware het niet dat de autoriteiten apps van het bedrijf blokkeert. Via een omweg als deze lukt het Facebook toch om voet aan wal te krijgen.

Moments

Colorful Balloons werd zonder bombarie uitgebracht en is aangepast op het Chinese publiek. Met de app kunnen gebruikers foto’s delen met vrienden en familie. Waar de Moments-app normaal gesproken samenwerkt met Facebook, doet Colorful Balloons dat met WeChat, China’s grootste sociale netwerk. Overigens onderzoekt de Chinese overheid ook deze app, omdat het platform misbruikt zou worden voor de verspreiding van onder meer geweld en porno.

VPNs uit de App Store

Topmensen van Facebook, waaronder Zuckerberg zelf, zijn regelmatig op bezoek geweest in China om met de overheid te praten over apps. Dat leverde geen progressie op. Ook Apple wordt door de Chinese regering tegengewerkt. Vorige maand werd Apple nog gedwongen om alle grote VPN-apps uit de Chinese App Store te halen, om te voldoen aan de lokale regelgeving.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: NY Times
Bron afbeelding: NY Times
Categorie: Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen