De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

NS Reisplanner versus 9292 OV: de populairste ov-apps vergeleken

Florence Peeters
7 augustus 2018, 17:30
3 min leestijd
NS Reisplanner versus 9292 OV: de populairste ov-apps vergeleken

NS Reisplanner en 9292 OV zijn veruit de populairste apps voor in het openbaar vervoer. Welke reisplanner is nou echt de beste? Wij zetten ze tegenover elkaar.

Lees verder na de advertentie.

NS Reisplanner versus 9292 OV

In zowel de app van de NS als van 9292 staat de reisplanner centraal. De indeling in verschillende menu’s is nagenoeg hetzelfde. Ook het algehele design van de apps heeft veel overeenkomsten.

Een voordeel van de NS-app is dat je in de Reisplanner op hetzelfde scherm ook je favoriete reizen en planhistorie ziet. Deze kan je dan meteen selecteren om daar de vertrektijden van te zien. Hiervoor moet je in de 9292-app naar de Mijn 9292-pagina. Daarentegen kun je in de 9292-app meteen selecteren welk vervoersmiddel je juist wel of niet wil gebruiken om de reis af te leggen.

Verder focussen de apps zich op vertrektijden, verstoringen of wijzigingen en jouw persoonlijke account. 9292 biedt een extra menu, genaamd ‘Omgeving’. Hierin zie je alle haltes en stations bij jou in de buurt. Klik je op een halte, dan kun je vanuit deze halte een reis plannen of de vertrektijden ervan bekijken.

Zo’n kaart heeft de NS niet, maar dat gebruikt wel een interactieve kaart om storingen op te tonen. Trajecten waar werkzaamheden of oponthoud is, kleuren rood. Klik je erop, dan toont het de achtergrondinformatie. In de 9292-app gebeurt dit door een simpele lijst van ongeregeldheden. Dit is minder overzichtelijk en laat je niet in één oogopslag zien of er iets aan de hand is op jouw traject.

Verschil in focus

9292 OV is duidelijk meer een no-nonsense app. De NS heeft allerlei extra functies toegevoegd die niet per se noodzakelijk zijn. Nieuws en aanbiedingen voor uitjes en versnaperingen op het station, een treinradar waar je alle rijdende treinen en hun snelheid kunt bekijken en een functie om alle voorzieningen per station te bekijken. Echt handig is de mogelijkheid om tickets te kopen via de app en om een OV-fiets of taxi te boeken. Bij onvoorziene vertraging, heb je zo altijd een alternatief achter de hand.

De NS Reisplanner is in de basis bedoeld om je treinreis mee te plannen. Toch biedt ook deze app informatie over vertrektijden van bussen, trams, metro’s en meer. Hoewel de app minder gefocust is op het gebruik van verschillende vervoersmiddelen, biedt het wel dezelfde informatie als 9292 OV.

Conclusie

Wil je een reis plannen, dan is de 9292 OV app een hele duidelijke app die je geeft wat je nodig hebt. Is het ook de app die je onderweg van A tot B nog verder op weg helpt? Nee, dan wint de NS Reisplanner het.

De NS Reisplanner draait om gebruiksgemak en is nog uitgebreider. 9292 geeft wel aan dat er vertraging is, maar via de NS kun je in zo’n geval ook een broodje met korting halen op het station of zelfs een taxi boeken. Uiteindelijk kom je met beide apps altijd thuis. Alleen met de NS Reisplanner is de reis er naartoe nou eenmaal net wat leuker.

→ Lees ook: NS Reisplanner Xtra: 5 praktische tips (en 6 alternatieven)

NS

NS Reizigers B.V.

Gratis via App Store

9292 reisplanner OV + e-ticket

9292

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu