Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

7 onmisbare tips om je wifi-bereik te verbeteren

Gijs Ettes
26 november 2015, 19:30
5 min leestijd
7 onmisbare tips om je wifi-bereik te verbeteren

Niets is vervelender dan een trage wifi-verbinding als je bijvoorbeeld muziek of je favoriete series probeert te streamen. Gelukkig zijn er diverse manieren om je wifi-bereik te verbeteren. 

Lees verder na de advertentie.

Zo kun je je wifi-bereik verbeteren

Een trage wifi-verbinding kan verschillende oorzaken hebben. Misschien staat je router op de verkeerde plek, is de software verouderd of zijn er teveel apparaten aangesloten. Computers zijn lang niet als enige met wifi verbonden: ook smartphones, tablets, smart tv’s en andere slimme apparaten kunnen van de draadloze verbinding gebruikmaken (of als stoorzender werken).

Als je wifi-bereik slecht is, kan dit ook liggen aan een overbevolkt wifi-kanaal of aan de afstand tussen jouw huis en de telefooncentrale. Door de stappen hieronder te doorlopen, zorg je ervoor dat je wifi-bereik zo optimaal mogelijk is, zodat je de meest voorkomende oorzaken in ieder geval kunt afstrepen. Mochten deze tips geen resultaat opleveren, dan is het goed om contact op te nemen met je internet service provider .

1. Verander de positie van je router

Routers zijn doorgaans geen mooie apparaten die je graag in het zicht zet. De meeste mensen zullen het apparaat ergens in of achter een kast hebben weggemoffeld, wat het signaal niet ten goede komt. Zet je router liever op een centrale plek in het huis en bij voorkeur niet op de grond, vlakbij een muur of wirwar van kabels.

Heeft je router antennes, dan is het goed om die te spreiden om het bereik te vergroten. Andere elektrische apparaten (zoals een draadloos muzieksysteem, magnetron of de router van de buren) kunnen het signaal van de router verstoren, dus het is goed om daarmee rekening te houden als je het apparaat een nieuwe plek geeft.

2. Controleer de firmware en instellingen

Mogelijk is het wifi-bereik niet optimaal omdat de software van de router verouderd is. Het is goed om regelmatig voor firmware-updates te checken door even de instellingen van je router in te duiken. Dit gaat door te surfen naar het het ip-adres van je router (doorgaans http://192.168.1.1/) en door in te loggen met het wachtwoord en de gebruikersnaam die op het apparaat staan (bijvoorbeeld admin/admin of user/user).

Zorg dat je router goed is beveiligd

We raden aan om deze standaardinlogs te wijzigen en je wifi-verbinding te beveiligen met een uniek en lastig te kraken wachtwoord. Ook dit is via de router-instellingen te regelen. Met wat simpele aanpassingen hou je zo inbrekers buiten de deur.

3. Wissel van frequentieband

Standaard maken de meeste routers gebruik van de 2,4GHz-band voor het uitzenden van hun wifi-signaal. Vaak is deze frequentieband dan ook erg druk en vatbaar voor interferentie, aangezien zeer veel apparaten en stoorzenders gebruikmaken van dezelfde radiogolven. Moderne routers ondersteunen naast de 2,4GHz-band ook de 5GHz-band, die weliswaar een kleinere reikwijdte heeft, maar vaak minder drukbevolkt en dus sneller is. Houd er wel rekening mee dat niet alle apparatuur met 5GHz-wifi overweg kan.

dualband wifi

Sommige routers ondersteunen dualband-wifi, zodat ze over zowel 2,4GHz als 5GHz kunnen uitzenden. Daardoor kunnen ook apparaten die geen 5GHz-wifi ondersteunen ermee verbinden. Of jouw router 5GHz ondersteunt, check je door in te loggen op je router (zie stap 2) en naar de wifi-instellingen te gaan. Zoek de instelling ‘Radio Settings’ (of gelijknamig) en kijk of je bij ‘Radio Band’ kunt overschakelen naar 5GHz. In hetzelfde menu kun je vaak ook zien of je router dualband-wifi ondersteunt.

4. Wijzig de draadloze standaard

Ook voor deze tip moet je de instellingen van je router induiken. Heb je een moderne router, dan is de kans groot dat je de draadloze standaard kunt wijzigen van het oude en tragere 802.11 a/b/g naar de nieuwe en snellere 802.11ac- en 802.11n-standaarden. Deze zijn backwards compatibel, maar het is wel belangrijk dat jouw apparaten ze ondersteunen.

wifi

Als je toch bezig bent, is het slim om de kanaalbreedte aan te passen. De hogere snelheden met de 802.11ac- en 802.11n-standaarden kunnen alleen behaald worden bij kanalen die 40MHz breed zijn. Doorgaans staat de kanaalbreedte op 20MHz, wat gevolgen heeft voor de snelheid van het wifi-netwerk. Veel routers laten je een combinatie van 20 en 40MHz kiezen (‘Automatisch’), zodat oudere apparaten die alleen met een 2,4GHz-netwerken (20MHz) kunnen verbinden ook naar behoren blijven werken.

5. Pas het wifi-kanaal aan

Vanuit de router-instellingen is het daarnaast mogelijk om het wifi-kanaal aan te passen. Dit is erg belangrijk, want een kanaal dat drukbevolkt is en een slecht signaal heeft, is funest voor de kwaliteit van je draadloze verbinding. Om te bepalen welk kanaal geschikt is om te kiezen, kun je gebruikmaken van applicaties als Network Analyzer (iOS), Wifi Signal (Mac), inSSIDer (Mac en Windows) of Wifi Analyzer (Android).

inssider mac

Deze applicaties laten zien welk kanaal het beste bereik heeft en het minste aantal stoorzenders. Het signaal wordt in negatieve waarden gegeven, waarbij bijvoorbeeld -30 beter is dan -80. Kies bij voorkeur de kanalen 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en werken de andere kanalen niet tegen. Met de app van Speedtest.net kun je testen in hoeverre je wifi-verbinding erop is vooruitgegaan.

6. Wifi-bereik verbeteren met een repeater

Heb je op de slaapkamer, zolder of in de tuin slecht of geen wifi-bereik? Dan kun je een wifi-repeater (of range extender) overwegen. Dit apparaat steek je in het stopcontact, waarna het wifi-signaal wordt opgepikt en doorgestuurd. Op die manier wordt het bereik van je wifi vergroot, al zul je niet op alle plekken dezelfde internetsnelheid behalen.

wifi-bereik verbeteren repeater

Veel goedkope repeaters halveren namelijk de oorspronkelijke bandbreedte. Als je toch met een dergelijk apparaat aan de slag gaat, zorg dan voor goede beveiliging en plaats hem op een plek waar je nog wifi-bereik hebt. Anders is er immers geen goed signaal om door te sturen.

7. Gebruik een accesspoint

Een wifi-repeater is gemakkelijk omdat je hem niet met een ethernetkabel aan de router hoeft te hangen. Heb je de mogelijkheid om dit wel te doen, dan kun je beter voor een accesspoint gaan. Dit apparaatje sluit je aan op de router, waarna het een krachtig signaal uitzendt. Zet je hem op een andere verdieping, dan kun je op die manier het wifi-bereik vergroten en verbeteren.

Een accesspoint kan een veel sterker signaal uitzenden

Aanbevolen wordt om een accesspoint te kopen van dezelfde fabrikant als je router. Kies eentje die een hoge snelheid ondersteunt (minimaal 300 Mbit/s) en zorg voor een goede beveiliging. Je wil immers geen indringers op je netwerk.

Heb jij tips voor een betere wifi-verbinding? Deel ze hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu