In 3 stappen tekst laten uitspreken op je Mac
Wouter Nijsen

Net als bij iOS-apparaten is het mogelijk om je Mac teksten te laten uitspreken. In dit tipartikel laten we zien hoe je deze handige functie gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Tekst-naar-spraak: zo stel je het in

Het laten uitspreken van tekst is handig wanneer je moeite hebt met lezen, of het gewoon fijn vindt om op de achtergrond naar een nieuwtje te luisteren dat wordt voorgelezen. Op de Mac heet de functie ‘Tekst-naar-spraak’, waarmee je geselecteerde teksten in bijvoorbeeld Safari of Chrome door een computerstem laat uitspreken. Voordat je Tekst-naar-spraak kunt gebruiken, moet je de functie wel eerst activeren. Dit doe door de volgende stappen te doorlopen.

  1. Open de Systeemvoorkeuren en klik onderin op het menu ‘Dicteren en spraak;
  2. Zorg vervolgens dat je de optie ‘Spreek geselecteerde tekst uit bij indrukken toetscombinatie’ hebt ingeschakeld;
  3. Sluit het scherm en open je favoriete browser.

Tekst-naar-spraak

Zo werkt het

Zodra je Tekst-naar-spraak hebt ingeschakeld, kun je de feature activeren door simpelweg op de toetscombinatie Option (Alt) + Esc te drukken. Natuurlijk is het wel zaak om een stuk tekst te selecteren, zoals een bepaalde alinea of een volledig artikel. Hierna leest je Mac het in het Nederlands aan je voor.

Tekst-naar-spraak

Stem en toetscombinatie instellen

In het ‘Dicteren en spraak’-menu vind je overigens enkele handige opties. Vind je bijvoorbeeld de standaard systeemstem niet fijn om naar te luisteren, dan kun je gemakkelijk een nieuwe kiezen. Bij ‘Systeemstem’ is het mogelijk om bijvoorbeeld een vrouwelijke Nederlandse stem te selecteren.

Tot slot heb je de optie om de toetscombinatie van Tekst-naar-spraak aan te passen. Hiervoor dien je op ‘Wijzig toets…’ te klikken en vervolgens zelf een toetscombinatie in te voeren.

→ Meer lezen? Check onze uitgebreide tippagina met meer tricks!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.