Je Mac of MacBook terug naar fabrieksinstellingen zetten: zo doe je dat
Florence Peeters

Wil je je Mac of MacBook verkopen of heb je problemen die niet oplosbaar lijken? Dan kan het handig zijn je Mac te resetten. In deze tip laten we je zien hoe het moet.

Zo kun je je Mac of MacBook resetten

Je Mac terugzetten op de fabrieksinstellingen kan in sommige gevallen de enige oplossing voor problemen zijn. Maar ook wanneer je je oude Mac van de hand doet en bijvoorbeeld inruilt voor een nieuwe MacBook Air, is dit een belangrijke stap.

Voordat je je Mac gaat resetten, moet je eerst zorgen dat je bestanden op een veilige plek zijn opgeslagen. Hiervoor kun je het beste een usb-stick of een clouddienst gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Dropbox of Google Drive, maar ook in iCloud kun je je bestanden kwijt.

Daarnaast is het mogelijk om de gehele inhoud van je schijf op te slaan. Hiervoor heb je wel een externe schijf nodig die genoeg opslag heeft om al je gegevens te bewaren. Open vervolgens ‘Time Machine’ via ‘Systeemvoorkeuren’, en zet je gegevens veilig op je externe harde schijf. Je kunt hier ook instellen dat je Mac automatisch backups maakt zodra je deze schijf aansluit.

MacBook resetten

Fabrieksinstellingen

Zodra je bestanden veilig zijn, kun je met het stappenplan hieronder je Mac resetten. Na het resetten is het apparaat volledig leeg, alsof je hem voor de eerste keer aanzet. Doe dit dus altijd voordat je een iMac of MacBook verkoopt. Dan weet je zeker dat er geen gevoelige data meer achterblijft voor de koper.

  1. Herstart je Mac via het Apple-menu, en hou de toetscombinatie ‘Command + R’ ingedrukt;
  2. Kies voor ‘Schijfhulpprogramma’ en klik vervolgens op je opstartschijf aan de linkerkant van het scherm;
  3. Ga naar het tabblad ‘Wissen’, selecteer ‘APFS’ (of Mac OS Uitgebreid (journaled) voor oudere Macs) als bestandssysteem en klik op ‘Wis’;
  4. Sluit het Schijfhulpprogramma, en kies voor ‘macOS opnieuw installeren’ in het menu dat vervolgens verschijnt;
  5. Na het volgen van het installatieproces, start je Mac op alsof het de eerste keer is.

→ Lees ook: zo zet je de iPhone fabrieksinstellingen terug

Lees het laatste nieuws over macOS


Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.