In 5 stappen je Mac of MacBook resetten
Gijs Ettes

Eerder hebben we je laten zien hoe een iPad of iPhone resetten in zijn werk gaat. Maar wat nu als je een Mac of MacBook volledig wilt wissen, bijvoorbeeld voordat je deze doorverkoopt aan een ander? Doorloop dan de stappen in deze tip.

Maak een reservekopie van je bestanden

Wil je je Mac of MacBook resetten, dan zijn er iets meer stappen benodigd dan wanneer je een iOS-apparaat volledig wilt wissen. Heel ingewikkeld is het proces echter niet, al is het wel van belang dat je vooraf (indien nodig) een reservekopie maakt van bestanden en applicaties die je wilt behouden.

Je kunt bijvoorbeeld Time Machine gebruiken om reservekopieën van je Mac te maken, zodat je belangrijke data en bestanden gemakkelijk kunt terughalen. Deze functie vind en activeer je via ‘Launchpad > Systeemvoorkeuren > Time Machine’. Zorg wel dat je een externe harde schijf met voldoende vrije opslag aan je Mac hebt gekoppeld. Heb je maar een paar mappen met belangrijke documenten die je wilt bewaren, dan kun je ze natuurlijk ook in je clouddienst of op een usb-stick bewaren.

Mac of MacBook resetten

macbook resettenIs het gelukt om een reservekopie van je systeem te maken, doorloop dan de stappen hieronder om je Mac of MacBook volledig te wissen en terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. De computer is dan weer helemaal leeg, zodat je met een schone lei kunt beginnen.

  1. Open het Apple-menu door op de menubalk linksboven te klikken en selecteer ‘Herstart’. Houd bij het opstarten van de Mac vervolgens de Command-toets + R ingedrukt;
  2. Kies in het menu dat verschijnt ‘Schijfhulpprogamma > Ga door’ en klik aan de linkerkant op je opstartschijf;
  3. Druk vervolgens op de tab ‘Wis’, kies ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ uit het menu ‘Structuur’, voer een naam in en klik op ‘Wis’;
  4. Het wissen duurt enkele seconden. Druk hierna op ‘Schijfhulpprogramma’ > ‘Stop Schijfhulpprogramma’;
  5. Je kunt nu op ‘mac OS opnieuw installeren > Ga door’ drukken en de instructies op het scherm volgen om het besturingssysteem te herstellen.

→ Op zoek naar meer? Check ook ons overzicht met handige iPhone- en Mac-tips!

Lees het laatste nieuws over macOS

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.