De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iOS 8 tip: dicteer Nederlandse woorden met Siri

Rutger Otto
24 oktober 2014, 16:02
2 min leestijd
iOS 8 tip: dicteer Nederlandse woorden met Siri

Hoewel Siri nog niet in het Nederlands beschikbaar is, kan je Apples persoonlijke assistent wel gebruiken. Met deze tip weet je hoe Siri de woorden laat schrijven die jij dicteert.

Lees verder na de advertentie.

Met iOS 8 heeft Apple via Siri dicteren mogelijk gemaakt. Hoewel Siri nog steeds alleen in het Engels beschikbaar is als assistent, helpt ze nu wel met het schrijven van Nederlandse tekst. Zo kun je gewoon inspreken wat je wil bij elk tekstvak, bijvoorbeeld in Mail of Safari, maar natuurlijk ook in WhatsApp of op Facebook en Twitter.

siri dicterenSiri dicteren inschakelen

  1. De dicteerfunctie van Siri werkt al als Siri is ingeschakeld. Dit doe je op de volgende manier:
  2. Ga naar de Instellingen van iOS 8 of nieuwer
  3. Kies voor Algemeen
  4. Ga naar Siri en schakel ‘Siri’ in

Je hoeft bij taal geen Nederlands te selecteren, want die taal is zoals gezegd nog niet beschikbaar, hoewel dat voor dicteren niet uitmaakt.

Siri schrijft wat je zegt

Ga je vervolgens naar een app waar je tekst kunt invoeren, dan tik je in het toetsenbord onderin het scherm op het microfoontje naast de spatiebalk. Je iPhone (of iPad) vraagt dan of je dicteren wil inschakelen. Kies ‘ja’ en Siri schrijft op wat je zegt.

Siri laten dicteren werkt al vrij goed, al klopt niet alles van wat je zegt met wat er op het scherm verschijnt. Siri maakt bijvoorbeeld een punt-teken als je ‘punt’ zegt, terwijl je misschien het woord bedoeld. Ook andere woorden worden soms niet goed verstaan.

Dat Siri echter Nederlandse taal kan omzetten, geeft hoop voor een Siri die ooit helemaal Nederlands is. Apple zou momenteel wel werken aan een Nederlandse Siri. Wie weet in iOS 9. Tot die tijd kun je alvast teksten dicteren.

Meer lezen? Check onze iOS 8 gids met handige tips!

Lees meer Siri nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu