watchOS 5

Lars Paijmans
4 min leestijd
watchOS 5

watchOS 5 is de vijfde grote update voor de Apple Watch die in 2018 verscheen. Op deze pagina lees je alles over nieuwe functies, ondersteunde horloges en onze review.

watchOS 5: nog gezonder dan eerst

watchOS 5 verscheen op 17 september 2018 voor de Apple Watch. Net als voorgaande watchOS-updates zal watchOS 5 zich voornamelijk richten op het verbeteren van alles wat watchOS tot nu toe heeft opgebouwd. Verwacht dus geen gloednieuw design van de software, maar een verfijning en verbetering van wat er nu al is. Apple onthulde watchOS 5 tijdens WWDC 2018.

  • Walkie Talkie: snel audioberichten versturen
  • Podcast-app komt naar de Apple Watch
  • Daag je vrienden uit voor een Activiteiten-website
  • Nieuwe Workouts en automatische detectie
  • Slimmere Siri-wijzerplaat met apps van derden
  • Verbeterde notificaties

Lees verder na de advertentie.

watchOS 5

watchOS 5 ondersteuning: eerste generatie valt af

Voor het eerst in de geschiedenis van de Apple Watch wordt een watchOS-versie niet door alle horloges ondersteunt. watchOS 5 zal namelijk niet werken op de allereerste generatie van Apples slimme horloge. Dit zorgt ervoor dat watchOS 5 ondersteuning er als volgt uitziet:

watchOS 5 review

watchOS 5 review: onafhankelijker en gezonder dan ooit

Ieder jaar komt Apple met zowel de Apple Watch als watchOS dichter bij de essentie van wat een smartwatch moet zijn. watchOS 5 is wederom een grote stap voorwaarts met kleine aanpassingen als verbeterde notificaties en grote veranderingen in de Work-out-app en de introductie van podcasts. Dat maakt watchOS steeds meer een op zichzelf staand besturingssysteem in plaats van een verlengstuk van je iPhone.

→ Lees onze volledige review van watchOS 5

watchOS 5 functies: dit is er allemaal nieuw

watchOS 5 voert weinig revolutionaire veranderingen door, maar maakt vooral bestaande functies beter. In het onderstaande overzicht bespreken we stuk voor stuk welke nieuwigheden naar de Watch komen.

1. Walkie Talkie

Apple gaat het makkelijker maken om via de Watch met andere mensen te praten. De nieuwe Walkie Talkie-functie doet precies wat de naam zegt: het verandert de Apple Watch in een apparaat waarmee je met een druk op de knop audio naar iemand verstuurt. Zodra twee personen toestemming gegeven hebben om een connectie te maken, kun je op ieder moment een audiobestand versturen die vervolgens automatisch op de Watch van de ander wordt afgespeeld. Handig voor kinderen die op die manier met elkaar kunnen praten, of voor ouders die tegen hun kinderen willen zeggen dat het tijd is om naar huis te komen.

watchOS 5

2. Podcast-app komt naar de Apple Watch

Een app die eigenlijk vanaf de eerste dag al aanwezig had moeten zijn op de Apple Watch is natuurlijk Apples eigen Podcast-app. Toch moesten we er jaren op wachten, maar nu is het zover. De Podcast-app van de iPhone is helemaal opnieuw vormgegeven voor de Apple Watch en maakt het makkelijk om rechtstreeks vanaf je pols naar je favoriete podcasts te luisteren. Of het nu gaat om het downloaden van nieuwe afleveringen, het lezen van de beschrijvingen of het aanpassen van de afspeelsnelheid: voor al die dingen heb je straks je iPhone niet meer nodig.

watchOS 5 review

3. Activiteiten-uitdagingen

Om het sluiten van de drie gekleurde activiteitringen nog wat verslavender te maken, introduceert watchOS 5 een competitiemodus. Hiermee daag je iemand uit waarmee je de Activiteit-ringen gekoppeld hebt. Vervolgens ga je een wedstrijd van zeven dagen aan, waarbij je punten scoort voor ieder percentage van een ring die je vult. Op het einde van de week krijgt degene die de meeste ringen gesloten heeft een digitale medaille.

4. Nieuwe workouts en automatische detectie

Als je met watchOS 5 op je Apple Watch begint met hardlopen zonder een bijpassende Workout te starten, zal het horloge je op je pols tikken. watchOS herkent voortaan zelfstandig workouts, zodat je gewoon kunt beginnen met sporten en je Apple Watch zelfstandig begint met het registreren van je prestaties. Ook zijn er workouts toegevoegd voor yoga en hiking, zodat je de app voor nog meer activiteiten kunt gaan gebruiken.

watchOS 5

5. Slimmere Siri-wijzerplaat met apps van derden

De Siri-wijzerplaat die Apple met watchOS 4 introduceerde krijgt een nieuw grijs kleurtje en ondersteuning voor apps van derden. Hierdoor weet deze wijzerplaat nog beter welke apps je op bepaalde momenten van de dag nodig hebt. Zodra ontwikkelaars ondersteuning inbouwen kan Google Maps bijvoorbeeld standaard in beeld verschijnen als je vanuit je werk naar huis gaat.

6. Verbeterde notificaties

Apple verbetert met iOS 12 de manier waarop notificaties op je iPhone en iPad verschijnen. Deze verbeteringen worden ook op de Watch doorgevoerd. Hierdoor verschijnen er voortaan stapeltjes van meldingen van dezelfde apps in beeld, die je in een keer kunt wissen. Dat komt vooral van pas op de Apple Watch, waarbij het kleine schermpje al snel gevuld kan raken met een overdaad aan berichten.

Kleinere watchOS 5 verbeteringen

Naast bovenstaande grotere aanpassingen voert watchOS 5 ook een grote hoeveelheid aan kleinere verbeteringen door. Zo kun je het Bedieningspaneel zelf indelen, zijn de WiFi-instellingen verbeterd en meer. In het onderstaande overzicht hebben we onze 7 favoriete verbeteringen op een rijtje gezet.

Lees ook: Deze 7 kleinere watchOS 5-functies en -verbeteringen kende je nog niet

Lees het laatste nieuws over watchOS 5

Heeft dit artikel je geholpen?

watchOS 5 archief

Bekijk archief (45 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu