Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple Watch Series 4 review: Groter scherm, nog grotere ambities

Lars Paijmans
27 september 2018, 19:30
5 min leestijd
Apple Watch Series 4 review: Groter scherm, nog grotere ambities

Reviewscore

9

De Apple Watch is aan zijn eerste grote make-over toe met de komst van de Series 4. In deze review lees je waarom dit wat ons betreft het beste apparaat is dat Apple dit jaar heeft aangekondigd.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch Series 4 review

Toen Apple de eerste Apple Watch uitbracht, wist het nog niet zo goed wat de smartwatch nou precies moest doen. Daardoor werd het een soort mini-iPhone die minder uitgebreid was, afhankelijk was van een gekoppeld toestel en wat unieke gezondheidsfuncties had.

Apple Watch Series 4 review

Inmiddels is het vier jaar later en domineert Apple de horlogemarkt met zijn slimme klokje. In een paar edities is de algemene focus van de Watch bijgeslepen en verfijnd, waardoor de Apple Watch Series 4 een apparaat is met een duidelijk doel voor ogen. En dat merk je.

Groter scherm maakt enorm verschil

Als je de Apple Watch Series 4 naast één van de voorgaande modellen legt, zie je niet direct een verschil. Het horloge is net iets dunner en er is een grotere speaker zichtbaar aan de zijkant. Pas als je het scherm activeert, wordt duidelijk wat voor grote sprong voorwaarts de Apple Watch dit jaar maakt.

In de stijl van de iPhone X loopt het nieuwe oled-display door tot aan de randen, en buigt het zelf eens beetje mee. De zwarte schermranden van de vorige generaties zijn verdwenen, waardoor de Watch heel anders aanvoelt.

Apple Watch Series 4 review

Door het scherm te vergroten, verandert namelijk alles wat je met de Apple Watch doet. Omdat het apparaat zo klein is, maakt een groter scherm een enorm verschil. Knoppen zijn groter zodat ze gemakkelijker aan te tikken zijn, tekst is beter leesbaar en er past simpelweg meer informatie op je scherm, zonder dat alles opgepropt en te dicht op elkaar zit.

Door dit grotere display zijn er ook wat nieuwe wijzerplaten toegevoegd, naast de nieuwe van watchOS 5. Zo is er een wijzerplaat waarop je acht complicaties kunt zetten. Ook de nieuwe Activiteit-wijzerplaat is handig. Deze laat gedurende de dag een grafiekje zien die je beweging nauwlettend in de gaten houdt. Een mooi motivatiemiddel om de drie gekleurde Activiteitsringen te vullen.

Betere microfoon en een nieuw design

Om het grotere scherm in het horloge te verwerken, heeft Apple wat aanpassingen aan het design gedaan. De Series 4 verschijnt in een 40 millimeter- en 44 millimeter-versie, groter dan de Series 3 en oudere Watches. Toch is het formaat van het horloge nagenoeg gelijk gebleven, al is de Series 4 net iets langer en dunner. De breedte is gelijk, zodat je gewoon je oude Apple Watch-bandjes kunt blijven gebruiken.

Een andere fijne hardwareverbetering heeft met de microfoon te maken. Deze zit voortaan niet meer aan dezelfde kant als de speaker. Dat maakt jou een stuk beter verstaanbaar tijdens het telefoneren via de Watch, omdat de microfoon minder overstemd wordt door het geluid uit de speaker. Tijdens het testen belde ik iemand via de Watch, die niet door had dat ik in plaats van mijn iPhone de smartwatch gebruikte. Een flinke verbetering dus.

Meer dan een grote scherm

Hoewel het grotere display de belangrijkste vernieuwing is van de Series 4, is er meer veranderd. Zo heeft Apple de Digitale Kroon helemaal opnieuw ontworpen. Deze is voorzien van haptische feedback, zodat je een subtiele trilling voelt als je er aan draait. Dit geeft het scrollen meer gewicht en maakt het een stuk nauwkeuriger.

De meest indrukwekkende vernieuwing van de Digitale Kroon zit in het topje verwerkt. Apple heeft hier elektrodes aan toegevoegd, die een gesloten circuit maken als je er een vingertop op legt. Hierdoor kan de Apple Watch nauwkeuriger je hartslag meten en zelfs een hartfilmpje maken.

watchOS 5 review

Deze hartfilmfunctie is nu nog niet in Nederland beschikbaar, al zou Apple hard werken om ook toestemming in Europa te krijgen om deze uit te brengen. Mocht dit gebeuren, dan wordt deze functie via een software-update toegevoegd aan alle Series 4-modellen.

De verbeterde hartslagmeter is ook te danken aan de compleet opnieuw ontworpen achterkant van de Watch. Deze heeft een nieuwe optische hartslagsensor gekregen, en is volledig van saffierglas gemaakt. Dit maakt het nu ook mogelijk om een melding te krijgen als je hartslag tien minuten achtereen onder een waarde duikt.

Valdetectie

Door de bewegingssensoren te verbeteren weet de Apple Watch nu ook wanneer je een pijnlijke val maakt. Zodra je een bepaalde beweging met je armen maakt, vraagt het horloge of je gevallen bent en je misschien hulp nodig hebt.

Apple Watch Series 4 review

Op dat moment kun je snel contact opnemen met je noodcontactpersonen en de hulpdiensten. Geef je een minuut geen antwoord (bijvoorbeeld als je bewusteloos bent geraakt), dan schakelt de Watch na herhaaldelijk trillen automatisch de hulpdiensten in.

Valdetectie staat automatisch uitgeschakeld voor mensen onder de 65 jaar. Apple wil hiermee voorkomen dat de functie per ongeluk wordt geactiveerd als je bijvoorbeeld tijdens het sporten een sprong of val maakt. Je kunt valdetectie wel handmatig activeren.

watchOS 5 sluit naadloos aan op de Series 4

De Apple Watch Series 4 draait standaard op watchOS 5, de grote software-update van de smartwatch die ook voor oudere modellen beschikbaar is. Ook aan deze update merk je dat Apple steeds beter in de gaten heeft wat de Apple Watch zo goed maakt. De software past daardoor perfect bij de vernieuwingen van de Series 4.

Zo is de Workout-app verbeterd met de introductie van yoga-oefeningen en kun je beter je hardloopprestaties bijhouden. Daarnaast is de Watch onafhankelijker geworden van de iPhone door de komst van een podcast-app. Meer weten over wat watchOS 5 zo goed maakt? Check dan onze uitgebreide review van de update.

Lees ook: watchOS 5 review: onafhankelijker en gezonder dan ooit

Apple Watch Series 4 review

Conclusie Apple Watch Series 4 review

Met de Watch Series 4 laat Apple precies te weten waar een smartwatch toe in staat is. Het apparaat heeft een schitterend nieuw design, het grote scherm maakt het veel gemakkelijker in gebruik en de nieuwe gezondheidsfuncties zijn stuk voor stuk indrukwekkend. Dit is met afstand de grootste stap voorwaarts die de Apple Watch tot nu toe gemaakt heeft, en het eerste moment voor eigenaren van een oudere Watch om de overstap écht te overwegen.

Apple Watch Series 4 kopen

Ben je na het lezen van deze review overtuigd en wil je de Apple Watch Series 4 kopen? Check de beste deals in onze prijsvergelijker!

Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4 prijzen vergelijken

Bekijk product

Refurbished

€ 172,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 4
Apple Watch Series 4

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu