Apple Arcade review: gamen zonder fratsen en de hoogste kwaliteit

Erwin Vogelaar
25 september 2019, 21:28
4 min leestijd
Apple Arcade review: gamen zonder fratsen en de hoogste kwaliteit

Reviewscore

9

Apple Arcade is de eerste in een reeks nieuwe diensten van Apple. In onze Apple Arcade review lees je of deze stap in de game-industrie een goede is.

Lees verder na de advertentie.

Check de Apple Arcade review

Met de release van iOS 13 is ook Apple Arcade gelanceerd. Voor vijf euro per maand krijg je toegang tot een flinke collectie games. De nieuwe abonnementsdienst heeft een hele eigen tab in de App Store gekregen, waar maar liefst zeventig compleet nieuwe titels te vinden zijn.

Die games zijn niet alleen op je iPhone of iPad te spelen. Zodra macOS Catalina uitkomt, kun je ook op je Mac aan de slag. Een aantal titels kun je zelfs spelen op je Apple TV, met tvOS 13. Handig is dat je sinds die update ook een PlayStation- of Xbox-controller kunt aansluiten om de games te spelen.

apple arcade review

Geen in-app-aankopen

Voor dat geld krijg je niet alleen toegang tot alle games, maar weet je ook zeker dat je nooit extra hoeft te betalen. Geen van deze spellen bevatten namelijk in-app aankopen en dus ook geen vervelende energiesystemen waardoor je niet door kunt spelen. Tevens hebben de games geen advertenties.

Ook opvallend is dat bijna alle games in het Nederlands zijn vertaald. Deze vertaling is niet overal even goed, maar het maakt de games wel heel toegankelijk. Dat is bijvoorbeeld handig met kinderen, want voor vijf euro per maand kan het hele gezin deze spellen spelen.

Games

Uiteindelijk draait een dienst als deze natuurlijk om de games. Apple heeft zijn best gedaan om de nieuwe titels van bekende gamemakers exclusief op Apple Arcade te zetten. Denk aan de mensen achter Sword & Sworcery EP, Monument Valley, Mini Metro en Alto’s Adventure.

De kwaliteit is daardoor indrukwekkend. Er zitten hier en daar wel wat missers tussen en niet alle games zullen iedereen aanspreken. Toch is er veel om van te houden. Zoals What the Golf?, een golfspelletje dat constant verrast met de meest hilarische twists. Of het waanzinnig mooie Where Cards Fall, een game waarin je kaarten verandert in gebouwen om obstakels te overkomen.

Maar je moet bijvoorbeeld ook echt Mini Motorways checken. Dat is de nieuwe game van de makers van Mini Metro, met soortgelijke gameplay. Of Card of Darkness, van Zach Cage en de bedenker van animatieserie Adventure Time. Of wat dacht je van ritmegame Sayonara Wild Hearts.

Apple Arcade Trailer — Play extraordinary

Eerste maand gratis

Er zijn teveel aanraders om allemaal op te noemen, en dat laat zien hoe hoog de kwaliteit is. Er blijven nog wel veel vragen over, zoals hoe de makers van de games gecompenseerd worden. Ze mogen hun games bijvoorbeeld niet uitgeven op Android. Maar op dit moment is Apple Arcade voor consumenten een uitstekende deal.

Apple Arcade is de eerste maand zelfs gratis te gebruiken. Heb je genoeg vrije tijd, dan kun je dus in principe alles spelen wat je wil en daarna het abonnement weer opzeggen. Maar natuurlijk houdt Apple het hier niet bij. Arcade krijgt in de loop van de tijd nieuwe games. In welk tempo dat gaat gebeuren is nog compleet onduidelijk, maar dat zal belangrijk zijn voor de toekomst van deze dienst.

Iets wat in deze toekomst wel verbeterd moet worden, is de presentatie in de App Store. Hoewel Apple Arcade dus een hele eigen tab heeft gekregen, is het nog knap lastig om de beste games te vinden. Dat komt waarschijnlijk deels doordat er direct zeventig nieuwe games zijn toegevoegd.

apple arcade review

Conclusie Apple Arcade review

Speel je graag games op je smartphone, dan mag je Apple Arcade gewoonweg niet missen. De games zijn te goed en spelen zonder in-app aankopen en advertenties is een verademing. Apple Arcade zet unieke ervaringen op de voorgrond, zonder gedoe. Of het abonnement op lange termijn interessant blijft, ligt compleet aan hoe vaak Apple nieuwe games toevoegt en hoe goed die zijn.

De de komende diensten van Apple

Apple Arcade is de start van een reeks nieuwe diensten van Apple. Zo kun je vanaf november televisieseries kijken via Apple TV Plus. Later wordt daar ook Apple News Plus aan toegevoegd voor artikelen uit kranten en tijdschriften. Op de hoogte blijven over deze diensten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu