iPad Pro 2018 (video)review: de iPad van de toekomst met de software van nu

Lars Paijmans
13 december 2018, 16:53
8 min leestijd

Reviewscore

7,5

Met de iPhone X gaf Apple het startschot voor de toekomst van de iPhone. De iPad Pro 2018 doet een jaar later hetzelfde voor de iPad. Maar hoewel de hardware klaar is voor het volgende hoofdstuk in het iPad-verhaal, is de software dat nog niet. In deze iPad Pro 2018 review lees je of dit jouw volgende tablet moet worden.

Het testmodel voor deze iPad Pro 2018 review is ter beschikking gesteld door Amac.

Lees verder na de advertentie.

Check de iPad Pro 2018 review

De iPad Pro en iPhone X hebben opvallend veel overeenkomsten. Dat begint bij het design, maar geldt ook voor de boodschap die Apple ermee geeft. De tijd van de vingerafdrukscanners is voorbij en Face ID-gezichtsherkenning is de toekomst. Ook dikke schermranden behoren gelukkig tot het verleden, waardoor de iPad voor het eerst in jaren weer als nieuw oogt en aanvoelt.

iPad Pro 2018 review

Net als op de iPhone is Face ID een welkome toevoeging aan de iPad. De scanner werkt snel en is betrouwbaar, zodat de tablet vaak al ontgrendeld is voordat je het scherm kunt aanraken. De nieuwe Pro neemt naast Face ID ook de nieuwe bediening van de iPhone over. Onderin beeld is een balk aanwezig, die je naar boven kunt vegen om terug te keren naar je homescreen of multitasking te openen. Dat is even wennen, maar na een dag of twee wil je niet meer terug.

Design: een grote stap vooruit

Als je de iPad Pro 2018 ziet, kun je niet om de grootste verbetering heen: dit is de grootste verandering van het iPad-design sinds Apples eerste tablet.

De homeknop maakt plaats voor een Face ID-camera en het scherm vult de voorkant van de iPad, omdat de dikke schermranden aan de boven- en onderkant zijn verdwenen. Net als vorig jaar verschijnt de nieuwe iPad Pro weer in twee formaten: een model met een 11 inch-display en een grotere variant met en 12,9 inch-scherm.

iPad Pro 2018 review

Dit scherm ziet er ongeacht welk model je kiest prachtig uit, en heeft fantastische rijke kleuren die nu nog beter tot zijn recht komen. De nieuwe Pro ondersteunt bovendien ook weer de ProMotion-techniek van Apple, waarmee het scherm een hogere ververssnelheid heeft. Daardoor voelt het navigeren erg soepel aan en reageert de iPad nog beter op jouw vingers.

Of je nu veel in de weer bent met apps, het spelen van games, het kijken van films of simpelweg over het internet browsen: op de iPad Pro ziet het er iedere keer indrukwekkend uit.

Wel plaatsen we hierbij de kanttekening dat veel apps momenteel nog niet bijgewerkt zijn om de nieuwe schermformaten van de iPad Pro te ondersteunen. Deze apps zijn omringd met een zwarte rand en doen dus niet hun voordeel met het nieuwe display.

Bepaald niet randloos

Rondom dit indrukwekkende scherm is nog steeds wel een forse rand aanwezig, die ervoor zorgt dat de iPad geen notch in het scherm heeft. Dat is een groot verschil met de nieuwste iPhones, die wel een inkeping in het display nodig hebben om alle benodigde sensoren voor Face ID te verwerken.

Gelukkig maar dat dit op de iPad niet het geval is, want deze inkeping zou vaak in de weg zitten als je de tablet gekanteld gebruikt. Iets wat je veel vaker met een iPad dan met een iPhone doet.

iPad Pro 2018 review

Ook de rest van het design van de nieuwe Pro is aangepast, waardoor hij wat robuuster en steviger aanvoelt. De randen en hoeken zijn harder en vervangen de afgeronde randen van de vorige iPads.

Ondanks dat ligt hij nog steeds lekker in de hand en oogt hij vooral weer een stuk moderner dan zijn voorgangers. Niets te klagen dus over het design, dat op iedere manier een vooruitgang is.

Van Lightning naar usb-c

Een andere grote verandering zien we op de onderkant van de tablet. Apple heeft de Lightning-poort van de iPad Pro vervangen met een usb-c-aansluiting. Een opmerkelijke beslissing die tal van voordelen met zich meebrengt. Zo kun je de tablet nu heel gemakkelijk aansluiten op een extern scherm of een camera, gaat het opladen standaard snel met de meegeleverde usb-c-lader en kun je er zelfs een iPhone of ander apparaat mee opladen.

De introductie van usb-c op de iPad geeft bovendien een interessante blik op de toekomst. Want nu de iPad de overstap maakt naar deze nieuwe poort, kan het zomaar dat de iPhone volgend jaar aan de beurt is.

Door het nieuwe ontwerp van de iPad is er geen plaats meer voor de Smart Connector op de zijkant van de tablet. Deze magnetische aansluiting is voortaan op de achterkant van de Pro te vinden, maar heeft verder exact dezelfde functie als zijn voorgangers.

iPad Pro 2018 review

Op deze aansluiting klik je accessoires vast, die via de Connector ook opgeladen kunnen worden. Deze is zelfs in staat om data door te geven, zodat je bijvoorbeeld een firmware-update voor een toetsenbord kunt installeren om eventuele fouten op te lossen.

De nieuwe locatie van de Smart Connector betekent wel dat alle oude accessoires niet meer werken op deze nieuwe iPad. En daar blijft het niet bij.

Nieuwe Apple Pencil is verplichte kost

Ook alle oudere generaties van de Apple Pencil werken niet meer met deze nieuwe Pro. Dat is jammer, want dat betekent dat je verplicht een nieuwe Pencil moet kopen, die met een prijs van 130 euro ook nog eens dertig euro duurder is dan zijn voorganger.

De nieuwe Pencil is op ieder vlak verbeterd. Je laadt het pennetje draadloos op door ‘m magnetisch aan de zijkant van de iPad vast te klikken. Op de zijkant kun je twee keer tikken, om tijdens het tekenen snel tussen verschillende instellingen te wisselen. Dat is handig, want daardoor kun je gewoon het pennetje op je scherm houden zonder in de instellingen te graven.

Dat maakt van de nieuwe Pencil een aanrader voor iedereen die er dagelijks mee in de weer is. Toch is het jammer dat Apple deze keus niet bij de gebruiker laat, maar de aanschaf van deze Pencil verplicht maakt voor iedereen die wil tekenen op deze nieuwe Pro.

iPad Pro 2018 review

Als je de iPad Pro 2018 gaat gebruiken, merk je ook direct dat je met het beste van het beste te maken hebt. De nieuwe Pro is razendsnel en kan met gemak de zwaarste apps van het moment aan. Dit is vooral te danken aan de A12X-chip, een door Apple ontworpen processor die gebaseerd is op de A12-chip, die ook in de iPhone XR, XS en XS Max zit.

Uit benchmarks blijkt dat deze nieuwe chip niet onderdoet voor die van een MacBook, wat je ook tijdens dagelijks gebruik merkt. Ongeacht of je de tablet gaat gebruiken om video’s te bewerken, zware games te spelen, grote foto’s te bewerken of in grote complete bestanden te werken. Wat je ook doet op deze iPad Pro, het apparaat geeft geen krimp.

Tekortkomingen liggen niet aan de hardware

Tegelijkertijd vallen de tekortkomingen van iOS extra goed op nu de hardware en prestaties zo’n sprong hebben gemaakt. App-iconen staan zo ver uit elkaar dat het homescreen onnodig leeg aanvoelt en hoewel de multitasking-opties prima werken, komen ze nog steeds niet in de buurt van de mogelijkheden en het gebruikersgemak van een Mac.

Dat was tot nu toe nooit een probleem, omdat de iPad niet direct concurreerde met de Mac. Nu zegt Apple zelf dat de iPad Pro 2018 een vervanger is van je laptop, maar dat zal het voor de meeste mensen simpelweg nog niet zijn.

De opties van iOS zijn te beperkt en veel handelingen kosten teveel moeite, of zijn simpelweg onhandiger dan macOS. Zo kunnen wij prima een artikel schrijven in een app, maar is het veel lastiger om die daadwerkelijk op de website te plaatsen, linkjes naar andere artikelen te plaatsen en de opmaak met afbeeldingen goed te krijgen.

Dat is deels de verantwoordelijkheid van bedrijven als WordPress, maar Apple kan deze verandering niet forceren door simpelweg een peperdure tablet op de markt te brengen en te zeggen dat het een laptop is. Deze nieuwe iPad Pro zal ongetwijfeld voor bepaalde mensen voldoende in huis hebben om een laptop te vervangen, maar de meesten die dagelijks voor werk of school ermee in de weer zijn, zullen hier niet voldoende opties vinden.

Een Pro-prijskaartje

De goedkoopste iPad Pro kost 899 euro voor de versie met maar 64GB intern geheugen, dat je niet uit kunt breiden. Wil je meer, dan zit je al meteen boven de duizend euro. Kies je daarnaast voor het grotere model van 12,9 inch en wil je ook meer dan 64GB opslag, dan ben je bijna 1300 euro kwijt.

Daarvoor krijg je een kale iPad Pro, zonder hoes, toetsenbord of Apple Pencil. Met al deze accessoires erbij ben je al snel ruim 1500 euro kwijt, en voor dat geld haal je ook de nieuwe MacBook Air of MacBook Pro in huis.

Dat zijn enorme bedragen en een gigantisch verschil met de iPad 2018 die begin dit jaar verscheen. Die haal je in huis voor een adviesprijs van 359 euro, en zal voor tachtig tot negentig procent van de mensen ruim voldoende zijn.

Ben je echter een grafisch ontwerper of ben je voor je werk of studie veel bezig met tekenen op een tekentablet? Dan is de iPad Pro een geweldig apparaat, zeker met de vernieuwde Apple Pencil.

Conclusie iPad Pro 2018 review

De iPad Pro 2018 is een schitterend apparaat en met afstand de mooiste, krachtigste en beste iPad die Apple ooit heeft gemaakt. Het is tegelijkertijd ook de duurste, zeker als je de accessoires meetelt. Daardoor is het een geweldig apparaat, dat je voor maar een hele specifieke groep kunt goedpraten. Dat is jammer, want eigenlijk zouden we razend enthousiast moeten zijn over deze iPad. Nu is het vooral hardware uit de toekomst met de software van nu.

Pluspunten iPad Pro 2018

  • Een nieuw iPad-design
  • Schitterend scherm dat snel reageert
  • Face ID en USB-C
  • Razendsnel en enorm krachtig

Minpunten iPad Pro 2018

  • Werkt niet met oude accessoires
  • Erg prijzig
  • iOS zit krachtige hardware vooral in de weg

iPad Pro 2018 kopen

Ben je na het lezen van deze iPad Pro 2018 review overtuigd en wil je een exemplaar kopen? Dan helpen wij je een handje met het kiezen van de beste deals van het moment in onze iPad Pro 2018 prijsvergelijker.

Apple iPad Pro 2018

Apple iPad Pro 2018 prijzen vergelijken

Bekijk product

Refurbished

€ 599,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro 2018
Apple iPad Pro 2018

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu