Vooruitblik: dit verwachten we van Apple in 2018

Lars Paijmans
1 januari 2018, 15:11
5 min leestijd
Vooruitblik: dit verwachten we van Apple in 2018

Het nieuwe jaar is begonnen! Hoewel we geen iPhone X-achtige revoluties verwachten, is 2018 minstens zo belangrijk voor Apple. Kijk samen met ons naar de komende twaalf maanden in onze vooruitblik.

Lees verder na de advertentie.

Apple 2018: onze vooruitblik

2017 was het jaar waarin Apple de iPhone klaarmaakte voor de toekomst. Na jaren ongeveer hetzelfde toestel uit te brengen, zette de iPhone X een nieuwe standaard waar het bedrijf uit Cupertino in 2018 (en 2019) op verder bouwt.

Dat betekent dat Apple in 2018 weer terug kan naar de tekenkamer. En de eerste geruchten wijzen erop dat het bedrijf hierdoor vooral op het gebied van software grootse plannen heeft. Om het geheel overzichtelijk te houden, nemen we de verschillende producten van Apple hieronder met je door, en wat wij ervan verwachten voor dit jaar.

iPhone

Als je puur naar de aantallen kijkt, wordt 2018 een groots jaar voor de iPhone. Apple heeft namelijk vier nieuwe modellen op de planning staan. In maart presenteert het bedrijf de iPhone SE 2, de eerste opvolger van het budgetmodel dat in 2016 verscheen. Naar verwachting blijft de SE 2 net zo klein als zijn voorganger, maar gaat het toestel er op technisch gebied met grote sprongen op vooruit.

Apple 2018

Na maart is het weer een tijdje stil tot september. Dan zal Apple – net als in 2017 – drie nieuwe iPhones uit de doeken doen. Een regelrechte opvolger van de iPhone X, een grotere iPhone X Plus en een nieuwe ‘iPhone 9’ die net iets goedkoper wordt, maar er wel uitziet als de iPhone X.

Hiermee hoopt Apple alle verschillende doelgroepen aan te spreken met een nieuw toestel dit najaar. Verwacht van deze nieuwe iPhones geen revolutionaire nieuwe functies; dit is het jaar waarin Apple normaal gesproken een ’S-iPhone’ uit zou brengen. Betere specificaties dus met een A12-chip en enkele verbeterde functies, maar geen iPhone X-achtige veranderingen.

Lees ook: Dit weten we nu al over de vier iPhones van 2018

iPad

Voor iPad-fans kan 2018 spannender worden dan 2017. Nu de iPhone X zijn design prijs heeft gegeven, is het namelijk hoog tijd dat ook de iPad zijn uiterlijk eens aanpakt. Wordt dit het jaar waarin een nieuwe iPad Pro ook een randloos scherm krijgt? Of zet Apple de lijn van 2017 voort en krijgen we simpelweg een upgrade wat specificaties betreft?

iPad Pro 2018

Op het moment van schrijven zijn er nog relatief weinig geruchten hierover, dus verwachten we deze nieuwe tablets nog niet aan het begin van 2018 te zien.

Apple Watch

Ook de Apple Watch is onderhand aan de beurt voor een nieuw design. Al jaren worden geruchten over een nieuw uiterlijk voor de Watch vooruit geschoven, maar 2018 zou zomaar het jaar kunnen zijn waarin deze eindelijk uitkomen.

De afgelopen jaren heeft Apple namelijk vooral gewerkt aan het verbeteren van de binnenkant van de Watch, omdat hier sinds de eerste generatie nog heel wat werk lag. Met de Series 3 zette het bedrijf vorig jaar een sterke basis weg, die niet meteen nog een nieuwe upgrade nodig heeft binnen twaalf maanden. Na vier jaar maakt dat van 2018 een mooi moment voor een gloednieuw design.

iOS, macOS, watchOS

Wat hardware betreft wordt 2018 misschien niet zo spannend, maar dat op softwaregebied is dat een heel ander verhaal. Apple zou dit jaar voor het eerst een brug slaan tussen iOS en macOS, door apps universeel te maken voor beide systemen. Dit betekent dat je straks de app van je iPhone ook gewoon op je iMac of MacBook kunt gebruiken. Dit gaat niet alleen de manier veranderen waarop je een iPhone en Mac gebruikt, maar ook hoe ontwikkelaars met hun apps omgaan.

Daarnaast hopen we dat Apple zijn lesje geleerd heeft met alle software-blunders aan het einde van 2017. Het zou het bedrijf uit Cupertino dan ook niet misstaan om met de iOS 12 en macOS- updates weer op stabiliteit te richten.

Lees ook: iOS en macOS hebben stabiliteit harder nodig dan innovatie

Apples videodienst

Omdat Apple het op hardwaregebied zoals gezegd rustig aan doet, verwachten we meer van software en diensten. Vooral die laatste is belangrijk, want vorig jaar is er een groot team aan video- en filmexperts opgestaan bij Apple. Zij werken inmiddels aan het samenstellen van een programmering voor Apples eigen tv-dienst.

Dit is inmiddels algemeen bekend, en voor een bedrijf dat dingen het liefst zo lang mogelijk geheim houdt, kan dit betekenen dat een officiële onthulling niet lang meer op zich laat wachten. De grote vraag is daarna of we er in Nederland ook direct naar kunnen kijken.

Apple 2018

Mac(Book) en Apple TV

Voor de MacBook en Apple TV lijken er weinig nieuwigheden op de planning te staan. Bovendien is de Apple TV 4K onlangs nog verschenen, dus verwachten we dat het zwarte kastje onder je tv het in 2018 alleen met een software-update moet doen. De MacBook staat inmiddels alweer ruim een jaar stil, dus we rekenen in ieder geval op een opknapbeurt van de huidige modellen. Of daar ook Touch Bar-achtige nieuwe functies aan worden toegevoegd, blijft voor nu vooral onduidelijk.

AR-bril

We denken niet dat Apple zijn grote volgende product al aankondigt, maar we gaan ongetwijfeld heel wat geruchten horen over Apples AR-project. Het bedrijf zou hard werken aan een volwaardige headset, die ARKit van je iPhone naar een lens brengt die je recht voor je ogen hangt. Hierdoor vermengt het bedrijf de echte wereld met de digitale, maar voordat dit zover is moet er nog veel gebeuren. Reken er dus maar op dat we heel wat te weten komen over dit nu nog mysterieuze project.

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen