De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

‘Apple gaat iPhone-, iPad- en Mac-apps met elkaar combineren’

Lars Paijmans
20 december 2017, 15:56
2 min leestijd
‘Apple gaat iPhone-, iPad- en Mac-apps met elkaar combineren’

Apple gaat in 2018 een belangrijkste stap zetten: het bedrijf wil iOS en macOS-apps met elkaar combineren. Hierdoor werken de apps van je iPhone straks ook op je MacBook en iMac.

Lees verder na de advertentie.

Apple gaat iOS en macOS apps combineren

Bloomberg komt vandaag met een belangrijk gerucht: Apple zou grootste plannen hebben voor WWDC 2018. Ontwikkelaars krijgen daar een gloednieuw project van Apple te zien, die de manier waarop apps werken voorgoed verandert. Met een nieuw softwareplatform met de codenaam ‘Marzipan’ wil het bedrijf uit Cupertino iOS-apps geschikt maken voor zowel de iPhone, iPad als de Mac, en andersom.

iOS en macOS apps combineren

Hiermee worden iOS 12 en macOS dus niet één en hetzelfde platform, maar worden apps wel op beide beschikbaar. Net zoals er nu ook iPad-versies van iPhone-apps zijn. Apple heeft hiervoor een speciaal platform ontwikkeld, waardoor apps met een touchscreen ook kunnen werken met een muis, trackpad en toetsenbord. De keuze ligt vervolgens bij de gebruiker voor welk apparaat ze kiezen.

Twee voordelen van een eenduidig platform

Hiermee slaat Apple twee vliegen in één klap. Enerzijds is het goed nieuws voor app-ontwikkelaars, die hierdoor geen afzonderlijke apps voor iOS en macOS meer hoeven te maken. In plaats daarvan maken ze een enkele app, die vervolgens op beide platformen van Apple werken. Hierdoor wordt ook het updaten van deze apps een stuk gemakkelijker en minder tijdrovend.

Anderzijds heeft Apple hier ook eindelijk een manier gevonden om de Mac App Store uit zijn lijden te verlossen. Terwijl de App Store op de iPhone en iPad dit jaar een welkome opknapbeurt kreeg, staat de Mac-versie van de appwinkel al sinds 2014 stil. Er verschijnen nauwelijks meer noemenswaardige nieuwe Mac-apps, en ontwikkelaars kiezen er steeds vaker voor om hun apps zelf aan te bieden. Als Apple alle iOS- en macOS-apps met elkaar bundelt in één App Store, wordt deze voor beide platformen weer interessanter.

Onthuld op WWDC, gelanceerd in september 2018

Apple is lang niet de eerste die met dit idee komt. Zo hebben zowel Microsoft en Google in het verleden soortgelijke projecten gelanceerd. Zo laat Google Android-apps uit de Play Store draaien op Chromebooks met Chrome OS. Apples plannen zouden al vergevorderd zijn, zodat het mogelijk in de loop van 2018 al onthuld wordt. Naar verwachting krijgen we deze grote nieuwe stap al te zien tijdens WWDC 2018, waarna de functie beschikbaar komt in de grote iOS- en macOS-updates in het najaar van 2018.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu