Opinie: iOS en macOS hebben stabiliteit harder nodig dan innovatie

Lars Paijmans
4 december 2017, 19:21
3 min leestijd
Opinie: iOS en macOS hebben stabiliteit harder nodig dan innovatie

Apple heeft zijn slechtste week in lange tijd achter de rug. Het is dan ook hoog tijd om de pauzeknop in te drukken. Laten we van 2018 het jaar van de stabiliteitsupdates maken, dan zien we in 2019 de nieuwe innoverende functies wel weer verschijnen.

Lees verder na de advertentie.

Apple, maak de focus van iOS 12 stabiliteit

Van een kritieke macOS-beveiligingsbug tot een fout in iOS 11 die voor talloze vastlopers zorgde; het regende vorige week softwarefouten voor Apple-gebruikers. Dit dwong het bedrijf uit Cupertino er zelfs toe om nieuwe versies van iOS en macOS vroeger uit te brengen dan eigenlijk de bedoeling was.

Tot overmaat van ramp maakte deze macOS-update ook nog eens de vorige update ongedaan, die Apple juist uitbracht om dat lek te dichten. De misstappen en fouten stapelden zich op, en het is bovendien niet de eerste keer dat het bedrijf dit jaar de fout in ging. Het schetst een beeld van een organisatie dat koste wat kost nieuwe functies wil introduceren, terwijl de aandacht op andere gebieden blijkbaar harder nodig is. Zo brokkelt langzaam maar zeker het imago van Apple af als bedrijf dat al zijn zaakjes altijd op orde heeft.

Apple iOS 12 stabiliteit

Apple klopt zich al jaren op de borst als het op veiligheid, privacy en de bescherming van je gegevens aankomt. Dat leverde ze een goed imago op, wat ze ook niet onterecht verdiend hebben. Ceo Tim Cook zette zijn hakken in het zand tijdens een rechtszaak met de FBI, en meerdere malen is gebleken dat het bedrijf uit Cupertino telkens zijn best doet om de beveiliging van zijn soft- en hardware te verbeteren.

Het heeft jaren gekost om dit imago op te bouwen, maar als Apple niet uitkijkt, kan datzelfde imago in een paar weken flinke schade oplopen. Daarom is het hoog tijd dat Apple de zaken op een rijtje zet, en met de eerstvolgende grote updates niet focust op flitsende nieuwe functies.

In 2017 heeft Apple zich namelijk duidelijk gericht op innovatie. Ze besloten een compleet nieuw product te ontwikkelen met de HomePod (wat ook niet vlekkeloos verloopt), blazen de iMac en Mac Pro nieuw leven in met de iMac Pro en een nieuwe Mac Pro, en introduceerden voor het eerst in jaren een compleet nieuwe iPhone met de iPhone X. Er zitten ook voor Apple maar 24 uur in een dag, en dat merk je nu door het toegenomen aantal misstappen en serieuze softwarefouten.

Minder flitsend, wel veiliger en beter

In plaats van krampachtig vast te houden aan het jaarlijks uitbrengen van grote updates in september, kan Apple hierdoor ruimte vrijmaken. Met die extra tijd kan iOS 12 bijvoorbeeld verder geoptimaliseerd worden voor alle vernieuwingen die de iPhone X introduceerde, aangezien alle toekomstige iPhones hierop gebaseerd zullen zijn.

Hetzelfde geldt voor macOS. Hoewel High Sierra al geen revolutionaire update was, ging dit jaar de focus onder meer naar het Apple File System en andere softwareverbeteringen. Toch zitten er ook in het geval van de Mac nog bugs in het besturingssysteem die er al jaren zitten. Want één ding is zeker: wij zouden alle flitsende nieuwe functies van iOS 11 zo inruilen voor een besturingssysteem dat extra stabiel en veilig is.

Lees ook: Alles wat we al weten over iOS 12

Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen