Dit is waarom Snapchat onder vuur ligt om een masker

Erwin Vogelaar
20 april 2016, 20:30
1 min leestijd
Dit is waarom Snapchat onder vuur ligt om een masker

Vandaag kun je in Snapchat een Bob Marley-masker gebruiken daar krijgt het bedrijf nogal wat kritiek over. Wat is er aan de hand?

Lees verder na de advertentie.

Snapchat Bob Marley

Snapchat laat je bij het maken van selfies maskers toevoegen. Deze maskers doen meestal iets komisch met je gezicht, zoals je hoofd vervormen of je veranderen in een hond. Op bijzondere dagen presenteert Snapchat regelmatig bijpassende maskers en vandaag is dat ook het geval. Het is namelijk 4/20, wat de dag is dat het gebruik van cannabis positief onder de aandacht gebracht wordt. Om deze dag ook op Snapchat aandacht te geven, is er een Bob Marley-masker in het leven geroepen. Snapchat werd echter al snel bedolven onder een hoop kritiek.

Snapchat Bob Marley

Allereerst is er de kritiek dat Bob Marley op deze manier wordt gereduceerd tot stereotype. Hoewel de artiest een hoop heeft betekend voor de muziek, zou hij op deze manier weggezet worden tot een wietsymbool. Snapchat heeft hier inmiddels op gereageerd: “De lens die we vandaag gelanceerd hebben is gemaakt in samenwerking met het Bob Marley Estate, en het geeft mensen een nieuwe manier om hun waardering voor Bob Marley en zijn muziek te delen. Miljoenen Snapchatters hebben van Bob Marley’s muziek genoten en we respecteren zijn leven en prestaties.”

Aan de andere kant lijkt het masker op het gebruik van blackface. Het masker geeft de gebruiker een donkere huidskleur, dreadlocks en een muts, wat gezien wordt als een karikatuur van een zwarte man, waar onder andere witte mensen zich digitaal als kunnen verkleden. Snapchat heeft het masker niet verwijderd van de app.

Lees het laatste nieuws over Snapchat

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu