Waarom Snapchat het nieuwe design nu alweer terugdraait

Michel van 't Klaphek
20 mei 2018, 13:44
2 min leestijd
Waarom Snapchat het nieuwe design nu alweer terugdraait

Maandenlang heeft Snapchat-directeur Evan Spiegel kritiek van medewerkers op het nieuwe design van de app aan de kant geschoven. Pas toen beroemdheden zich in de strijd mengden, draaide hij de veranderingen terug.

Lees verder na de advertentie.

‘Directeur luisterde niet naar kritiek op Snapchat redesign’

Dat blijkt uit een reportage van The Information. De website sprak met betrokken medewerkers over het inmiddels gehate ‘redesign’ van de app. Snapchat heeft het al tijden zwaar en besloot afgelopen februari het roer radicaal om te gooien en met een nieuw design op de proppen te komen.

Deze keuze viel op zijn zachtst gezegd niet bij iedereen in goede aarde. Ruim 1,2 miljoen gebruikers tekenden een petitie en eisten dat het oude design in ere werd hersteld. Achteraf blijkt dat Spiegel niet heeft geluisterd naar interne kritiek, en zijn eigen zin heeft doorgedreven.

Tijdens een bezoek aan China besloot Spiegel de volgorde waarin berichten werden getoond radicaal te veranderen. Bij thuiskomst gaf hij ontwikkelaars zes weken de tijd om de app compleet opnieuw te ontwerpen. Tijdens deze periode gaven zij meerdere malen aan dat ze zo hun twijfels hadden: zou de nieuwe volgorde en het design niet voor verwarring zorgen?

Spiegel wuifde kritiek weg

Spiegel wuifde de kritiek weg en zette zijn plannen door. Nadat het nieuwe design in februari werd uitgerold kwam het vermoeden van de ontwikkelaars uit: gebruikers keerden zich massaal tegen Snapchat. The Information schrijft dat Spiegel pas luisterde naar de kritiek toen ook beroemdheden als Kylie Jenner zich lieten horen.

Deze mediafiguren zijn heel actief in het maken van Stories, omdat ze op die manier altijd bovenaan stonden. In het nieuwe ontwerp was dit niet per se het geval, waardoor ze minder mensen met hun content bereiken. Uiteraard waren ze hier niet blij mee, en liet onder meer Jenner zich op Twitter horen.

Deze onvrede leidde uiteindelijk tot een nieuwe aanpassing van het design, dat begin mei middels een update uitkwam. Dit ontwerp is grotendeels gebaseerd op de vroegere volgorde, waarin berichten omgekeerd chronologisch worden weergeven. De rapportage sluit af met de mededeling het designteam ditmaal wél verantwoordelijk is voor hoe Snapchat eruitziet.

Lees het laatste nieuws over Snapchat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu