5 functies die een iPhone 8 met functietoetsen mogelijk maakt

Lars Paijmans
20 februari 2017, 20:36
3 min leestijd
5 functies die een iPhone 8 met functietoetsen mogelijk maakt

Met alle geruchten is het steeds waarschijnlijker dat de iPhone 8 dit jaar virtuele functietoetsen krijgt in plaats van een homeknop. Maar wat zijn hier nu precies de voordelen van? We zetten vijf potentiële functies op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 functietoetsen functies: de mogelijkheden op een rij

Zelfs al voordat de iPhone 7 werd onthuld, doken de eerste geruchten over de nieuwe iPhones op. Deze zou een volledig nieuw design krijgen waarbij de homeknop wegvalt. In plaats van deze cirkelvormige knop (die sinds de eerste iPhone aanwezig is) zou Apple functietoetsen introduceren.

Deze virtuele knoppen zijn te vergelijken met de Touch Bar van de MacBook Pro en maken tal van nieuwe dingen mogelijk. Bovendien is het de eerste keer dat Apple een dergelijke functie aan een iPhone toevoegt, wat tal van kansen schept. Fantaseer met ons mee en bedenk hoe functioneel deze iPhone 8 functietoetsen kunnen zijn.

1. Functietoetsen passen zich aan aan je apps

Als de iPhone 8 een voorbeeld neemt aan de Touch Bar, dan betekenen deze functietoetsen veel nieuwe kansen voor apps en ontwikkelaars. Mits Apple de functietoetsen openstelt aan derden, kunnen apps de onderkant van het display gaan gebruiken om specifieke acties weg te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een emoji-toets die automatisch verschijnt als je een berichten-app opent, of een gif-knop in WhatsApp of Telegram.

Ook voor navigatie-apps is het een uitkomst, bijvoorbeeld door een huis-icoon als functietoets te laten verschijnen. Hiermee navigeer je direct na het openen van de app naar huis en hoef je niet eerst door menu’s te graven.

iPhone 8 functietoetsen functies

2. Een terugknop aan de onderkant van je scherm

Als je nu een app opent terwijl je een andere app gebruikt, verschijnt er een handige terugknop aan de linkerbovenkant van het scherm. Een handige functie waarmee je bijvoorbeeld snel terug kunt springen naar Twitter als je klaar bent met Safari. Het enige probleem wat wij altijd hebben met die toets, is dat hij net te ver weg zit. Door deze terugknop met de komst van de iPhone 8 een functietoets te geven, zit de knop ineens binnen handbereik.

3. Uitgebreide camerafuncties

Apple heeft altijd een dilemma gehad in de Camera-app. Enerzijds wil je het scherm van de iPhone zo leeg mogelijk houden, zodat er geen knoppen in de weg staan van je kiekje. Door functietoetsen te gebruiken, kan het volledige camerabeeld vrij blijven. De onderste balk gebruik je vervolgens niet alleen om een foto af te drukken, maar ook om een andere camerastand te selecteren. In feite schuiven de huidige opties dus een plekje op, zodat ze niet meer in de weg zitten.

iPhone 8 functietoetsen functies

4. Always on-display (in het klein)

Een Always on-display is één van de functies waar concurrerende smartphones als de Galaxy S7 al langer gebruik van maken. In plaats van dat je scherm volledig op zwart gaat, worden er met een minimaal design bepaalde gegevens getoond. Een klokje bijvoorbeeld, of de datum en het aantal ongelezen notificaties.

Als Apple accucapaciteit voorop stelt, is het mogelijk een beter idee om in plaats van het volledige iPhone 8-display, alleen de onderste strook te gebruiken. Zodra je iPhone vergrendeld is, kun je hier bijvoorbeeld een widget wegzetten, net zoals je dat doet met de complicaties van de Apple Watch.

5. Een kleiner Bedieningspaneel

Gebruikers vragen al jaren om een Bedieningspaneel dat naar eigen smaak ingedeeld kan worden. Gaan de functietoetsen dit eindelijk werkelijkheid maken? In theorie is het heel handig: door zelf in te stellen welke functie van het bedieningspaneel je op de functietoetsen wil tonen, kun je bijvoorbeeld een minispeler wegzetten voor Spotify, of een knop waarmee je jouw HomeKit-producten aan- en uitzet.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Devices, Geruchten
Devices: iPhone 8, iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen