7 zaken die we graag in iOS 9 zouden zien

Rutger Otto
13 februari 2015, 14:12
3 min leestijd
7 zaken die we graag in iOS 9 zouden zien

iOS 8 is vier maanden beschikbaar en er zitten nog wat grote updates voor die versie aan te komen, maar wij kijken vast vooruit naar de écht nieuwe software-update: iOS 9. Deze zeven iOS 9 functies zien we er graag in terug.

Apple heeft nog niets bekend gemaakt over iOS 9, het nieuwe mobiele besturingssysteem dat waarschijnlijk in juni zal worden aangekondigd tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie. Toch hebben wij al enkele ideeën over de vernieuwingen.

1. Stabiliteit

Afgelopen week ging al het gerucht dat Apple met iOS 9 meer op stabiliteit en prestatie zou mikken dan op echt grote nieuwe functies. Bij de introductie van iOS 8 klaagden veel gebruikers over crashes en bugs – de Gezondheid-app werkte nauwelijks en maakte een valse start. Ook moet het updatebestand gemakkelijker te downloaden zijn. iOS 8 kon oplopen tot 4GB tot 5GB in omvang, waardoor veel gebruikers het systeem niet installeerde en iOS 7 bleven draaien. Dat alles moet veranderen in iOS 9.

siri spraakherkenning

2. Siri in het Nederlands

Weer slecht nieuws bij de introductie van iOS 8: Siri is nog steeds niet beschikbaar in de Nederlandse taal. Het wordt nu toch echt tijd en we hopen dan ook dat het bij iOS 9 eindelijk zover is. Zeker omdat spraakbesturing steeds belangrijker wordt, niet alleen op de telefoon, maar ook voor bijvoorbeeld CarPlay of HomeKit. Apple zal alle gebruikers een complete Apple-ervaring willen bieden en moet dus hard aan het werken om alle talen in het systeem te krijgen.

3. Verbeterd Berichtencentrum

Met iOS 8 introduceerde Apple widgets in het Berichtencentrum. Dat is het scherm dat in beeld komt als je vanaf de bovenkant van het iPhone-scherm omlaag veegt. Maar hoe vaak maak jij er al gebruik van? Aan de meeste widgets zitten behoorlijk wat restricties of doorverwijzingen. Zo kun je niet meteen op WhatsApp-berichten reageren, maar word je eerst naar de app gestuurd. Berichten delen of liken kan eveneens niet. Onderstaand concept toont wat wij willen van het Berichtencentrum: beter georganiseerd en meer interactie.

4. Apple Pay in Nederland

Met een beetje geluk komt Apple Pay dit jaar nog in Nederland beschikbaar met een update in iOS 8. Dat is echter niet alleen van Apple afhankelijk omdat het verbonden moet sluiten met banken. Het zou dan ook kunnen dat Apple het betalingsplatform buiten de Verenigde Staten pas met iOS 9 uitrolt. Dat zou betekenen dat we vanaf september draadloos met onze iPhone 6-toestellen kunnen afrekenen.

5. Beats muziekdienst

Geruchten denken dat we in iOS 8.4 al iets gaan zien van wat Apple van plan is met muziekdienst Beats Music. Deze dienst werd vorig jaar overgenomen door Apple, maar daarna hebben we er niets meer van gehoord. Het zou kunnen dat we daar in juni bij de aankondiging van iOS 9 pas iets over horen. Wellicht hoopt Apple Beats Music te integreren in iTunes of zet het bedrijf een heel nieuwe dienst op om muziek te streamen.

carplay automerken groot

6. CarPlay

CarPlay is iOS in de auto. Je sluit je iPhone aan op het dashboard en via een touchscreen kun je een gestripte versie van iOS gebruiken. Dit jaar moet CarPlay groot gaan worden, al hebben we er in Nederland voorlopig nog weinig aan. Apple wil autorijden en iOS combineren op zo’n manier dat je ten alle tijden aandacht behoudt voor de weg. Dat kan met spraakcommando’s, maar dan moet Siri dus eerst Nederlands leren spreken.

7. Betere integratie Gezondheid en HomeKit

HomeKit en Gezondheid werden met iOS 8 geïntroduceerd maar is tot nu toe niet echt van de grond gekomen. Gezondheid wordt gebruikt om gezondheid en fitness te meten en HomeKit wordt gebruikt om slimme apparaten in huis mee te besturen. Tegen de tijd dat iOS 9 uitkomt hopen we op betere integratie met meer apparaten. Dat hangt overigens ook van fabrikanten af, die voor de features moeten ontwikkelen én slimme producten betaalbaar moeten maken.

Lees meer over iOS 9

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's