‘App Store weigert VPN-adblockers die werken in apps van derden’

Rutger Otto
15 juli 2017, 13:22
2 min leestijd
‘App Store weigert VPN-adblockers die werken in apps van derden’

VPN-adblockers die ook reclames blokkeren in apps van derden, lijken niet langer toegestaan in de App Store.

Lees verder na de advertentie.

Niet meer toegestaan

Ontwikkelaar Tomasz Koperski van Future Mind, het bedrijf achter verschillende adblock-apps zoals AdBlock en Weblock, merkte op dat zijn app niet door Apple werd goedgekeurd voor een plek in de App Store. AdBlock, een iOS-app die advertenties blokkeert en werkt met VPN, mocht niet in de appwinkel.

De reden hiervoor is volgens Apple dat VPN-adblockers niet langer worden toegestaan. Bestaande apps van dezelfde aard die al in de App Store staan, kunnen niet meer worden geüpdatet. Apple gaf daarnaast als reden tegen AdBlock dat het in strijd is met de regels van de App Store. Die stellen dat een app bruikbaar, uniek en ‘app-achtig’ moet zijn. Maar het belangrijkst is dat AdBlock een VPN-profiel gebruikt om advertenties en andere content te blokkeren in apps van derden.

AdBlock
AdBlock
AdBlock
AdBlock
AdBlock
AdBlock
AdBlock
AdBlock
AdBlock
AdBlock

iOS adblockers alleen nog maar in Safari

Koperski werd verteld dat de Safari content-blockers, die Apple in iOS 9 introduceerde, voortaan de enige adblocker is die Apple ondersteunt. Deze zijn alleen bruikbaar binnen de Safari-browser. De ontwikkelaar noemt het een grote verandering in Apples beleid voor adblockers. Veel apps van derden die gratis in de App Store staan, halen hun inkomsten uit het bieden van reclames.

Future Mind mag de AdBlock-app updaten als het bedrijf het blokkeren van advertenties via VPN uitschakelt en overstapt op de contentblocker van Safari. Koperski is echter bang dat hij daarmee klanten tegen het verkeerde been schopt, omdat zij betalen voor het blokkeren van reclames in zowel Safari als in apps. Wat het bedrijf nu gaat doen, is nog niet bekend.

App Store opruiming

Waarom en wanneer Apple de verandering heeft ingezet, is onduidelijk. In de App Store staan nog tientallen van zulke apps, die in sommige gevallen een maand geleden nog zijn geüpdatet. De afgelopen tijd is Apple bezig met een grote opruiming in de App Store. Het bedrijf wiste bijvoorbeeld kopieën en verouderde apps uit de winkel.

Lees het laatste nieuws over de App Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen