Offline kaarten: de 7 beste offline navigatie-apps voor iOS
Lars Paymans

Op vakantie zonder internet, of heb je gewoon een kleine databundel? Dan kun je je iPhone of iPad alsnog gebruiken om te navigeren. iPhoned licht de beste offline navigatie-apps voor je uit.

Offline navigatie apps: dit zijn onze favorieten

We vertrouwen bijzonder veel op onze telefoons. We checken even de sociale media om op de hoogte te blijven, lezen nieuws en streamen video’s en muziek. We kijken zelfs zoveel op onze telefoons, dat we ze tijdens vakanties zoveel mogelijk uit laten staan om écht tot rust te komen.

Eén probleem: wat doe je als je op een vreemde plek bent en je wil de weg weten? Heb je dan een papieren kaart bij de hand of pak je snel je iPhone met gps erbij? Net zo gemakkelijk, maar als je in het buitenland niet meteen al je mb’s op wil maken, doe je er goed aan om voor je trip een goede offline kaarten-app te installeren. Dan weet je overal en altijd waar je bent.

Offline navigatie apps

1. Google Maps

De kaarten-app van Google heeft al jaren een uitgebreide modus waarmee je kaarten gemakkelijk kunt opslaan. Je downloadt geen complete landkaarten, maar je slaat een gebied op dat je afbakent door in- en uit te zoomen. De offline kaarten kun je vervolgens raadplegen in je Google-account en blijven een maand op je toestel staan. Hierna worden ze automatisch verwijderd, zodat je niet krap in je opslagruimte komt te zitten. Handig als je op vakantie gaat en voor de zekerheid een volledige stad offline wilt opslaan.

Google Maps heeft van alle apps de mooiste kaarten met de meeste details. Je hoeft er geen aankopen voor te doen en wanneer je op tijd voor je vakantie de gebieden offline opslaat, is er niets aan de hand. Binnen je offline opgeslagen kaart kun je ook een routefunctie gebruiken. Hierdoor heb je de belangrijkste functies van Googles kaartendienst bij de hand, zelfs als je even geen mobiele internetverbinding tot je beschikking hebt.

Google Maps

Google, Inc.

9 (1106 reviews)
Gratis via App Store

2. Waze

Waze is (sinds een paar jaar) ook onderdeel van Google, maar pakt het net wat anders aan dan Google Maps. Waze is namelijk een stuk socialer, maar wel een van onze favoriete offline navigatie apps. Een enthousiaste community houdt elkaar op de hoogte van files, snelheidscontroles en andere zaken die jouw reis beïnvloeden. Ook kun je vanuit de app snel een bericht naar je vrienden sturen om te laten weten hoe laat je op de bestemming arriveert.

Als je zuinig omspringt met je databundel, kun je Waze echter ook prima offline gebruiken. Zolang je een route plant als je verbonden bent met een wifi-netwerk, kun je daarna met een gerust hart offline de weg opgaan. Nadat de route is aangemaakt, heeft Waze namelijk geen internetverbinding meer nodig om je de goede kant op te sturen.

Waze navigatie & Live verkeer

Waze Inc.

7 (40 reviews)
Gratis via App Store

Sygic

3. Sygic

Ook Sygic heeft een enthousiaste groep gebruikers, mede door de uitgebreide offline modus. Door je kaarten tijdig bij te werken als je met het internet verbonden bent, kun je de app ook offline gebruiken.

Sygic heeft alles in huis wat een goede navigatie-app moet hebben. Stembegeleiding bijvoorbeeld, maar ook een veiligheidswaarschuwing als er een scherpe bocht of afslag aankomt. Ben je op de plaats van bestemming, dan helpt de app je ook met het vinden van een parkeerplaats. Naast de robuuste offline navigatie kaarten heeft Sygic ook nog wat andere leuke functies. Zo kun je de iPhone in het donker gebruiken om de navigatie op je voorruit te projecteren.

Sygic GPS-navigatie & Kaarten

Sygic a. s.

9 (260 reviews)
Gratis via App Store

4. HERE WeGo

HERE WeGo is de meest gebruiksvriendelijke app om kaarten te downloaden. In het hamburgermenu vind je een optie om offline kaarten voor een specifiek land op te slaan. Hierbij kun je elk land op aarde selecteren, zodat je op vakantie altijd weet waar je bent, zonder dat je jezelf in de kosten moet jagen.

nokia here beste ios apps van 2015

Verder zijn er veel handige functies aanwezig. Zo bevat HERE WeGo stap-voor-stap stemnavigatie, uitgebreide verkeersinformatie en een routeplanner om navigatie uit te stippelen voor de auto, een wandelroute of een reis met het openbaar vervoer. Tevens kun je plekken opslaan, zodat je ze later sneller terugvindt en er gemakkelijker naartoe reist.

HERE WeGo

HERE Apps LLC

9 (16 reviews)
Gratis via App Store

5. Galileo Offline Kaarten

Galileo Offline Kaarten is een kaarten-app die werkt met vectoren. Dat betekent dat het niet een van de mooiste offline navigatie apps is, maar wel een functionele. Je kunt met de app kaarten downloaden van complete landen, die je vervolgens zo ver kunt in- en uitzoomen als je wil, ook in offline-modus.

Kaarten nemen behoorlijk wat ruimte in: zo kost het al 265MB vrije opslagruimte om Nederland te importeren. Galileo is vooral geschikt om je locatie aan te wijzen. De app geeft op de kaarten ook aan waar onder meer de trekpleisters en restaurants zijn.

In de gratis versie kun je een paar dagen gratis gebruikmaken van alle functies, daarna moet je ervoor betalen met in-app aankopen. Offline kaarten importeren kost dan 99 cent en bladwijzers op een kaart toevoegen 1,99 euro. Zonder de in-app aankopen kun je kaarten cachen op momenten dat je wel toegang tot internet hebt, zodat je ze later zonder internet kunt bekijken. Je hebt dan geen beeld van het hele land, maar slechts een gedeelte.

Galileo Offline Kaarten

Evgen Bodunov

10 (4 reviews)
Gratis via App Store

6. Navmii

Navmii is een van de handigere offline navigatie apps omdat de app je met een stem naar de bestemming loodst. Navmii heeft apps van veel verschillende landen in de App Store staan. Het zijn allemaal verschillende, gratis apps. Wil je ze bundelen, dan kun je in elke applicatie kaarten kopen voor 2,99 euro per stuk.

De kaarten werken in offline modus, evenals de navigatiefunctie. De kaarten zijn niet heel mooi, maar wel up-to-date en werken tevens samen met Google Street View. Je kunt instellen of je met de auto of te voet onderweg bent. Ook kun je je locatie via gps bepalen.

Navmii GPS Benelux: Offline navigatie en verkeer

Navmii Publishing Ltd

5 (9 reviews)
Gratis via App Store

7. Maps.me

Een aardige prijs-kwaliteitverhouding vind je in de app Maps.me. De app is gratis en bevat ook geen in-app aankopen. De kaarten komen van OpenStreetMap, die gemaakt zijn door gebruikers. Dat wordt vrij actief gedaan door een serieuze groep mensen. Een beetje zoals ook Wikipedia wordt gevuld. Dat is handig, want de kaarten worden daardoor regelmatig geüpdatet.

De app heeft ook een routefunctie en stippelt routes automatisch voor je uit. Ook kun je met behulp van gps zien waar je precies bent. Tot slot is er een nachtmodus, zodat je in het donker niet verblind wordt door het felle licht van je iPhone. Door dit originele concept sluit Maps.me ons lijstje met beste offline navigatie apps voor iPhone af.

MAPS.ME – Offline kaarten

MY COM

10 (22 reviews)
Gratis via App Store

Lees meer artikelen uit onze vakantiegids

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.