3 iPhone-apps om prachtige HDR-beelden te maken

Rutger Otto
10 december 2014, 14:10
3 min leestijd
3 iPhone-apps om prachtige HDR-beelden te maken

In sommige gevallen wordt een foto mooier als je HDR inschakelt. Wat HDR precies is en hoe je er het beste beeld uithaalt lees je in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

Waarom HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range, wat betekent dat de beelden een hoog dynamisch bereik hebben. Zowel donkere als heldere delen worden goed op het beeld weergegeven. HDR gebruikt daarvoor drie foto’s die achter elkaar worden genomen, allemaal met een andere belichting. De foto’s worden daarna samengevoegd, waarbij de highlights van de foto er beter uitkomen. Als het goed is, moet dat een meer natuurlijk plaatje opleveren dan als je de gewone camera gebruikt.

Dit is echter niet altijd het geval. HDR komt vooral tot zijn recht bij veel contrast, bijvoorbeeld als je een landschap wil fotograferen waarbij het verschil qua licht in de lucht en het landschap nogal groot is. Ook werkt HDR goed als je portretfoto’s maakt in hard zonlicht en als je last hebt van veel achtergrondlicht. Als er veel beweging is, kun je beter geen HDR foto’s maken, hetzelfde geldt natuurlijk als je het contrast juist wel wil gebruiken.

iphone hdr foto

iPhone HDR foto’s

De toestellen van Apple zijn al jaren standaard voorzien van een HDR-functie in de Camera-app. Deze functie kun je op automatisch zetten, zodat de camera zelf bepaald of HDR nodig is of niet, maar je kan het ook zelf aanzetten of uitschakelen.

De standaard HDR-functie van de iPhone is goed, maar wil je meer mogelijkheden, dan kun je onderstaande apps proberen.

vividHDR

Ittiam Systems (Pvt) Ltd

€ 3,49 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

VividHDR is een lekker simpel te gebruiken app voor HDR-foto’s. Je kan kiezen voor een aantal vooraf bepaalde instellingen, zoals ‘dramatic’ voor een dramatisch HDR-effect of ‘Gray Art’ voor een foto in zwart-wit. Als je de foto hebt genomen kun je het kiekje nog bewerken door onder meer contrast, kleuren en belichting aan te passen naar eigen smaak. De foto’s worden opgeslagen als jpeg, maar je kan ook kiezen om het TIFF-bestand op te slaan. Dat vergt meer opslagruimte, maar er gaan geen details verloren.

Pro HDR X

eyeApps LLC

€ 2,29 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Pro HDR was altijd al één van de betere apps voor HDR-fotografie, maar de opvolger Pro HDR X is nog beter. De app kan automatisch gedeeltes van je foto aanpassen, maar dat kun je ook zelf doen door aan te geven welke highlights je graag terugziet. Na het nemen van de foto kun je als gebruiker zelf nog aanpassen in welke mate de HDR in de afbeelding aanwezig moet zijn. Pro HDR werkt met iOS 8 en geeft heel natuurlijke foto’s, beter dan Apple’s eigen Camera-app.

True HDR

Pictional LLC

€ 2,49 via App Store

Nog zo’n sterke HDR-app voor iOS 8: True HDR. Ook in deze app is de mogelijkheid om zelf aan te geven welke highlights er gemaakt moeten worden. Stel je dit handmatig in, zorg dan dat je een vaste hand hebt, want het kan dat de camera er iets trager van reageert. Nadat je de foto genomen hebt, kun je zelf aanpassingen maken, zoals belichting en contrast. Daarnaast zijn er zeven effecten die je kan toevoegen aan je afbeelding, waaronder een zwart-wit modus en ‘Natural’ voor de meest natuurlijke uitstraling.

Lees meer iOS 8 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu