Heb ik een virusscanner op mijn iPhone of Mac nodig?

Michel van 't Klaphek
7 april 2019, 13:16
2 min leestijd
Heb ik een virusscanner op mijn iPhone of Mac nodig?

De meesten gebruiken geen virusscanner op hun smartphone, maar wel op de computer. Dom, of een terechte keuze? Dit is alles wat je moet weten over de (on)zin van virusscanners op je iPhone en Mac.

Lees verder na de advertentie.

Virusscanner iPhone en Mac: must, of onnodig?

De meeste mensen gebruiken een vorm van beveiliging op hun computer, zoals een virusscanner. Deze vlieger gaat niet op voor smartphonegebruikers. Maar liefst 20 procent gebruikt zijn telefoon zonder enige vorm van bescherming en 30 procent heeft geen flauw idee of ze een virusscanner hebben, of niet.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. De consumentenorganisatie onderzocht of computer- en telefoongebruikers een virusscanner op hun apparaat hebben. De resultaten brengen een aloude vraag weer tot leven: heb ik een virusscanner op mijn iPhone of Mac nodig?

MacBook Pro 2018 reparatie

Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.

Zo bestrijdt Apple malware

Daarnaast is de onderliggende techniek van zowel iOS als macOS van meerdere beveiligingslagen voorzien, waardoor apps met malware bijvoorbeeld niet zomaar andere programma’s kunnen besmetten. Indien er een figuurlijke brand (malware) uitbreekt in de ene kamer, zorgt Apple ervoor dat het niet zomaar overslaat naar de volgende ruimte, door middel van een ‘branddeur’.

Bovendien beschikken zowel de iPhone als Mac over enkele handige veiligheidstrucjes, waaronder encryptie. Ook is het marktaandeel van zowel de iPhone als Mac relatief klein, wat qua veiligheid juist een voordeel is. Hackers gaan natuurlijk eerder voor het laaghangende fruit, in dit geval Android en Windows, omdat hier meer winst te behalen valt.

Lees ook: Tweestapsverificatie uitgelegd: 6 dingen die je moet weten

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard wil dit niet zeggen dat je helemaal vrijuit gaat als Apple-gebruiker. Ieder besturingssysteem valt te hacken. Bovendien zwermen er ook virussen voor iPhone en Mac rond, al kom je die minder snel tegen. Bovendien kun je nog altijd last hebben van bijvoorbeeld phishing-mails, of vervelende pop-ups in Safari.

Al met al heb je dus waarschijnlijk geen virusscanner nodig op je Apple-apparaat, al loop je natuurlijk altijd een risico. Bovendien geldt natuurlijk dat hoe meer waardevolle informatie jij op je apparaat hebt staan, hoe aantrekkelijker je voor hackers bent.

Wil je zo min mogelijk risico lopen? Check dan ons artikel waarin we praktische beveiligingsopties voor je iPhone geven. Ook je computer moet natuurlijk beschermd worden. Check daarom deze beveiligingstips voor de Mac.

Lees meer over je Apple-apparaten en online-accounts beveiligen:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu