Tweede indruk: iPhone 15 (Plus) review na een half jaar

Piet-Jan Lentjes
12 april 2024, 10:04
5 min leestijd
Tweede indruk: iPhone 15 (Plus) review na een half jaar

Reviewscore

9,3

We waren in onze review van september 2023 erg positief over de iPhone 15 (Plus). Maar hoe bevalt deze iPhone een half jaar na de release?

Lees verder na de advertentie.

Pluspunten

  • Goede accuduur
  • Camera
  • Usb-c

Minpunten

  • Geen ProMotion
  • Weinig écht grote vernieuwingen

Tweede indruk: iPhone 15 (Plus) review na een half jaar

De iPhone 15 (Plus) is sinds september 2023 te koop en we waren erg positief in onze oorspronkelijke review. Nu meer dan een half jaar later gaan we eens kijken of we nog steeds zo aangenaam verrast zijn door deze smartphone, of dat de liefde alweer voorbij is.

iPhone 15 Plus

Eerst het belangrijkste: de iPhone 15 (Plus) is een prima toestel. En als je nu een nieuwe iPhone 15 wilt, doe je zeker geen miskoop. Maar shop wel even rond, want de prijzen variëren veel bij de webshops.

De iPhone 15 heeft een adviesprijs van 969 euro. Inmiddels is het toestel al te koop voor zo’n € 795,-. De iPhone 15 Plus kost momenteel 1119 euro bij Apple, maar die is inmiddels al op andere plekken te krijgen voor € 940,-. En koop je een refurbished toestel? Dan zijn beide toestellen zelfs nog een stukje goedkoper.

Apple iPhone 15 deals

Abonnement Los toestel Refurbished

Apple iPhone 15

200 min of 200 sms

2000MB (5G)

2 jaar

€ 32,50 p/m

Eenmalig toestel € 155,00

Gemiddeld p/m: € 39,16

Bekijk bij Belsimpel
Ben
Vergelijk alle Apple iPhone 15 abonnementen

Apple iPhone 15 Plus deals

Abonnement Los toestel Refurbished

Apple iPhone 15 Plus

10000 min of 10000 sms óf

10000MB (4G)

2 jaar

€ 39,00 p/m

Eenmalig toestel € 178,00

Gemiddeld p/m: € 46,62

Bekijk bij Belsimpel
Hollandsnieuwe
Vergelijk alle Apple iPhone 15 Plus abonnementen

Camera: 48 MP-foto’s

De afgelopen maanden hebben we flink met de nieuwe camera van de iPhone 15 (Plus) kunnen experimenteren. En we kunnen kort zijn: met de standaardinstellingen van de camera zit het vrijwel altijd snor in de meeste situaties.

De iPhone 15 heeft wat moeite met fel gekleurde lichten in het donker, zoals spotlights bij onder andere concerten. Dit zie je dan met name bij de kleur paars dat dan blauw oogt, maar dat zijn uitzonderlijke gevallen en daar hebben meer smartphonecamera’s last van.

De iPhone 15 (Plus) maakt nu een soort van ‘portret’-foto’s automatisch. Dit is vaker van pas gekomen dan we in eerste instantie dachten. Soms heb je bij foto’s nét niet het juiste gedeelte van het gezicht of het onderwerp scherp, en hiermee kun je een foto toch nog redden. Bij vorige iPhones moest je dan van tevoren rekening houden dat je de Portret-modus aanzet.

De camera geeft je ook de optie om een 48 MP-foto te schieten met de HEIF MAX-optie. Deze foto’s zijn een (iets) groter dan de standaardfoto’s en daardoor perfect om een uitsnede te maken, zonder verlies van teveel details. Je hebt immers een grotere foto om in te werken.

iphone 15 en iphone 15 plus

We gebruikten steeds vaker de optie om deze 48 MP-foto’s te maken. Omdat de foto’s dan toch nét wat beter ogen, en er meer ruimte is om een uitsnede te maken. We merkten wel dat de vrije opslagruimte van de iPhone 15 (Plus) wel een stuk sneller vol raakte door deze grotere foto’s. En zaten daarmee al snel aan de limiet van het 128 GB-toestel aan. Hadden we toch maar voor het 256 GB-model gekozen …

Accu: goed genoeg, maar Plus is beter

De accu van de iPhone 15 (Plus) is nog steeds goed. Ook zes maanden na de oorspronkelijke iPhone 15-review. Maar de accuduur van de iPhone 15 Plus is merkbaar beter dan die van de iPhone 15.

Zo’n twee dagen zonder op te laden is ook na een half jaar flink iPhone-gebruik nog steeds goed te doen bij de Plus. Bij drie dagen wordt het wel spannend, maar dat was ook al toen we de iPhone net hadden gekocht.

De reguliere iPhone 15 moet je wel elke dag (of twee) opladen, maar dit blijft afhankelijk hoe intensief je de iPhone gebruikt. Toch hopen we daar bij de volgende iPhone wel wat verbetering te zien.

iphone 15 plus usb-c

Geen Lightning, maar mét usb-c

Een ander onderdeel dat we meer zijn gaan waarderen is de usb-c aansluiting. En dat is vooral handig, omdat we de iPhone voortaan konden opladen met dezelfde kabel als de MacBook Air.

Ook handig is de mogelijkheid dat je een monitor met usb-c op je iPhone kunt aansluiten. Dat komt goed van pas als je bijvoorbeeld geen televisie met AirPlay hebt en je toch op een groter scherm een video wilt kijken. Of in ons geval: wanneer je Apple Arcade-games van de iPhone op een groter scherm wilt spelen.

Natuurlijk is er nog veel meer dat je met de usb-c-aansluiting van de iPhone kunt doen. Wat dat precies is, lees je in het onderstaand artikel.

Lees meer: dit kun je allemaal aansluiten op de usb-c van de iPhone 15

A16-chip: nog steeds razendsnel

De iPhone 15 is voorzien van de A16 Bionic-chip. Die zit ook in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Na een half jaar voelt de iPhone 15 (Plus) nog steeds net zo vlot als toen we hem uit de doos haalden, ook na verschillende updates van iOS 17 die we inmiddels achter de rug hebben.

Conclusie: iPhone 15 (Plus) review na zes maanden

De iPhone 15 (Plus) is een prima toestel en na zes maanden is het zelfs een betere koop dan eerst. Nu de prijs van de iPhone 15 een stuk gezakt is (wel eventjes rondshoppen) is het op dit moment de beste ‘bang for the buck’ nieuwe iPhone die je kunt kopen.

Toch blijft het jammer dat Apple niet besloten heeft om deze keer ProMotion naar de iPhone 15 (Plus) te brengen. Veel goedkopere Android-toestellen hebben inmiddels displays met een betere verversingssnelheid en Apple blijft daar toch écht wel een beetje achter bij de standaardmodellen.

Heb je alleen een iPhone 15, dan merk je dat gemis niet echt. Maar pak je regelmatig een iPad erbij die wél ProMotion heeft, dan is het elke keer toch een stapje terug als je de iPhone in handen hebt.

Ben je van plan om te upgraden en heb je de iPhone 15 (Plus) op het oog? Dan is het niet altijd waard om meteen over te stappen. Heb je een iPhone 14? Wacht dan nog even op de iPhone 16. Bij een iPhone 13 hebben we onze twijfels, maar dan zou je al een sprong naar de iPhone 15 kunnen overwegen. Maar heb je nog een iPhone 12 of ouder? Dan is de iPhone 15 (Plus) zeker de upgrade waard.

Op iPhoned testen we de nieuwste iPhones en andere producten van Apple. De reviews stelt het redactieteam (net als alle andere content op de website) met veel tijd, zorg en aandacht samen. 

Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone (en andere producten) kan verwachten. In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is.

Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van iPhoned zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan iPhoned een commissie ontvangen. Meer weten? Bekijk dan ons redactiestatuut.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 15
Apple iPhone 15

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu