De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

‘Deze machine en de iPhone 8 zetten zelfstandige reparateurs buitenspel’

Lars Paijmans
15 maart 2017, 13:45
2 min leestijd
‘Deze machine en de iPhone 8 zetten zelfstandige reparateurs buitenspel’

Als Apple een kapotte iPhone repareert, wordt een iPhone reparatiemachine gebruikt. De kans is groot dat dit apparaat er in combinatie met de iPhone 8 voor gaat zorgen dat zelfstandige reparateurs buitenspel worden gezet.

Lees verder na de advertentie.

iPhone reparatiemachine gefotografeerd

Motherboard publiceert een foto van de machine die Apple het liefst geheim houdt. Deze staat achter gesloten deuren in de Apple Store en draait dagelijks overuren om defecte iPhones weer aan de praat te krijgen.

iPhone reparatiemachine

Een ex-Apple medewerker zou de foto genomen hebben, en vertelt dat Apple de machine sinds de komst van de iPhone 5S gebruikt. De foto zou dan ook een verouderd model laten zien, al blijft de functie hetzelfde. De ex-medewerker merkt terecht op dat het apparaat er niet erg ‘Apple-achtig’ uitziet. “Het is een logge machine die eruit ziet alsof hij in iemand achtertuin gemaakt is.”

Door een defecte iPhone in een mal te plaatsen, kunnen er verschillende reparaties uitgevoerd worden. De camera kalibreren bijvoorbeeld, maar ook een nieuw scherm plaatsen. Daarnaast maakt deze machine het mogelijk om de Touch ID-knop te vervangen.

Vooral dit laatste is belangrijk, omdat Touch ID onlosmakelijk verbonden is met de veilige enclave-chip kan een zelfstandige reparateur dit niet doen. Zij vervangen daarom alleen het scherm, terwijl Apple tegelijk een nieuwe homeknop inbouwt. Deze wordt vervolgens met de machine gekoppeld aan je iPhone. De reparatiemachine van Apple is verbonden met een iMac, die op zijn beurt weer aan een softwaresysteem van Apple gekoppeld is.

De iPhone 8 en zelfstandige reparateurs

Als de geruchten kloppen, dan schrapt Apple dit najaar de homeknop met de komst van de iPhone 8. In plaats daarvan wordt er een vingerafdrukscanner in het volledige scherm verwerkt. Een belangrijk detail, want hierdoor kunnen zelfstandige reparateurs in een klap geen schermen meer vervangen.

Daarom wordt er nu al gestreden om de machine ook beschikbaar te maken voor externe partijen. Dit zou een monopolistische positie voor Apple voorkomen. En het zorgt ervoor dat jij met een kapot scherm niet verplicht naar Apple zelf toe moet. De keerzijde: door Touch ID vervangbaar te maken door externe partijen komt de veiligheid van de iPhone in het geding.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Motherboard
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen