‘Apple wil voorkomen dat iedereen iPhones kan repareren’

Lars Paijmans
15 februari 2017, 10:48
2 min leestijd
‘Apple wil voorkomen dat iedereen iPhones kan repareren’

Een nieuwe wet wil het makkelijker maken voor consumenten om zelf smartphones te repareren. Maar daar lijkt Apple graag een stokje voor deze iPhone reparatiewet te steken.

Lees verder na de advertentie.

‘iPhone reparatiewet aangevochten door Apple’

De Amerikaanse wet moet ervoor zorgen dat fabrikanten ook losse onderdelen van apparaten moeten verkopen aan klanten en reparatiewinkels. Door vervolgens handleidingen te presenteren moet het voor iedereen mogelijk worden om zelf een kapotte iPhone te repareren. Een slecht idee, denkt Apple. Volgens Motherboard is het bedrijf bang dat mensen zich niet bewust zijn van de gevaren van iPhone-reparaties. Zo kunnen accu’s in brand vliegen of beschadigen ze het toestel alleen maar verder door er zelf mee aan de slag te gaan.

iPhone reparatiewet

Dit argument zou een vertegenwoordiger van Apple aan willen halen tijdens een hoorzitting over de nieuwe wet. Bovendien staat Apple erom bekend dat ze het liefst zo min mogelijk prijs geven over de inhoud van de iPhone. Het verkopen van losse onderdelen druist dan ook regelrecht in tegen dit principe. Zo stelt Apple nu alleen onderdelen beschikbaar aan officiële resellers, wat het lastiger maakt voor externe partijen om bijvoorbeeld refurbished iPhones door te verkopen. Om een goedgekeurde reseller te worden, moet je immers een bedrag aan Apple betalen.

‘Apple wil monopoliepositie niet kwijt’

Zij hebben immers geen toegang tot onderdelen waarmee een tweedehands exemplaar opgeknapt kan worden. Deze wordt vooralsnog in het Amerikaanse Nebraska behandeld, maar zou daarna ook in zeven andere groten staten overwogen worden. Vooral deze externe reparateurs maken zich hard om de repareerwet er doorheen te krijgen. Zij stellen dat grote techbedrijven een monopolie proberen af te dwingen door onderdelen bewust niet beschikbaar te stellen.

Onlangs kwam Apple nog negatief in het nieuws toen bleek dat het bedrijf refurbished toestellen als vervanging van nieuwe toestellen gaf. Deze refurbished apparaten zijn vaak niet van nieuw te onderscheiden, maar bevatten vaak wel enkele verouderde onderdelen. Voor Apple is het vooral een goedkope manier om kapotte iPhones binnen de garantie te vervangen met een ander toestel.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Motherboard
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu