Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Round-up: alles wat we tot nu toe weten over de iPhone 6

Gijs Ettes
7 mei 2014, 17:45
5 min leestijd
Round-up: alles wat we tot nu toe weten over de iPhone 6

Net zoals bij eerdere iPhones gonst het in aanloop naar de iPhone 6 release ook al maanden van de geruchten. Officieel is er nog niets bekend over het aankomende Apple-toestel en ook over de definitieve naam bestaan nog twijfels. In deze iPhone 6 round-up zetten we de belangrijkste geruchten van de afgelopen tijd op een rijtje en staan we stil bij alles wat we tot nu toe weten over de veelbesproken smartphone.

Lees verder na de advertentie.

Er gaat geen week voorbij zonder een gerucht met betrekking tot de iPhone 6 of een ander toestel uit de stal van Apple. Officiële aankondigingen bewaart het bedrijf echter tot aparte evenementen die doorgaans rond maart en oktober plaatsvinden. Voor deze iPhone 6 round-up doen we het daarom met onbevestigde geruchten, waarvan we de belangrijkste hieronder uitlichten.

1. De iPhone 6 verschijnt in twee varianten

iPhone 6 round-up

Het ‘oudste’ gerucht rondom het aankomende Apple-toestel heeft betrekking op het display en de grootte ervan. Zo schreven we in januari al dat het iPhone 6 scherm groter wordt en een hogere resolutie krijgt. Onderzoeksbureau DisplaySearch betoogt dat de smartphone in twee varianten verschijnt: een regulier model met een 4,7 inch-scherm (1600 bij 900 pixels) en een meer high-end toestel met een full-hd-scherm dat 5,5 inch meet. Beide versies zouden voorzien zijn van dunnere schermranden en een powerknop aan de rechter zijkant. De 5,5 inch-versie zou door productieproblemen echter zijn uitgesteld tot begin 2015, terwijl het 4,7 inch-model al deze herfst in de winkels kan liggen.

De vraag om een iPhone met een groter scherm is hoe dan ook groot. Het huidige toptoestel van Apple, de iPhone 5S, heeft een 4 inch-scherm met een resolutie van 1136 bij 640 pixels. Het display oogt weliswaar scherp, maar voelt – vergeleken met de concurrentie – aan de kleine kant. Bovendien zou Apple al langer weten dat consumenten een grote iPhone wensen.

2. De iPhone 6 wordt net zo dun als de iPod touch

iPhone 6 case

Eind vorige maand dook er een case van Chinese makelij op, die mogelijk is bestemd voor de iPhone 6. In een YouTube-video werd het hoesje onder meer vergeleken met de iPhone 5S en een tweetal populaire Android-telefoons. Daarnaast werd er een iPod touch (slechts 6,1 millimeter dik) in de iPhone 6 case geplaatst en wat bleek: de mediaspeler past er qua dikte perfect in. De verwachting is dat de iPhone 6 een groter scherm heeft dan de de iPod touch (4,7 inch versus 4 inch), maar de volumetoetsen van de touch zijn, zelfs met de case eromheen, prima te bereiken.

3. Het display is voorzien van krasbestendig saffierglas

saffierglas

Momenteel is alleen de camera en – in het geval van de iPhone 5S – de vingerafdrukscanner voorzien van een laagje krasbestendig saffierglas. Bij de iPhone 6 kiest Apple er wellicht voor om de huidige beschermlaag van Gorilla Glass te vervangen voor het meer robuuste saffierglas. In februari betoogde Mark Shuttleworth, de bestuursvoorzitter van Ubuntu-ontwikkelaar Canonical, dat Apple genoeg saffierglas bezit om de komende drie jaar smartphones van dergelijk glas te voorzien. Het bedrijf zou de voorraad volgens Shuttleworth hebben opgekocht, nadat Canonical deze niet meer nodig had.

Verder ontdekte het doorgaans betrouwbare Patently Apple vorige maand een Apple-patent dat beschrijft hoe de productie van saffierkristal tot stand komt en hoe het in massale hoeveelheden kan worden geproduceerd. Apple zou een eigen fabriek in Arizona inzetten om het saffierglas klaar te maken voor gebruik met de iPhone 6. Een goede zet: wat ons betreft kan de iPhone niet stevig genoeg zijn!

4. De adviesprijs wordt beduidend hoger

iPhone 6 adviesprijs

De prijs die je betaalt als je een iPhone 5S los koopt, is met 699 euro aan de forse kant. De 32GB- en 64GB-versies zijn zelfs nóg duurder met 799 en 899 euro. We schrokken dan ook een beetje toen we hoorden dat de iPhone 6 adviesprijs mogelijk met 100 dollar stijgt. Volgens marktanalist Peter Misek van investeerdersbank Jefferies voert Apple onderhandelingen met telecombedrijven om de prijs die zij betalen voor de iPhone te verhogen. Misek betoogt dat Apple met een prijsverhoging kan wegkomen, aangezien de concurrentie later dit jaar – als de iPhone 6 verschijnt – beperkt zal zijn. HTC en Samsung hebben hun nieuwe topmodellen immers vorige maand al uitgebracht.

En Misek gaat verder: “ondanks dat smartphones gemiddeld gezien steeds goedkoper worden, is de iPhone 6 zo bijzonder dat telecombedrijven wel akkoord moeten gaan met een prijsverhoging van de smartphone.” Hij betoogt dat de bedrijven klanten verliezen als ze weigeren en het toestel dus niet kunnen aanbieden in combinatie met abonnementen. Mogelijk wordt het verschil gedeeld tussen de provider en de klant, waardoor de uiteindelijke verhoging uitkomt op een paar tientjes.

5. De ‘kleine’ iPhone 6 wordt deze herfst uitgebracht

iPhone 6 round-up

Vrijwel alle geruchten die we de afgelopen weken tegenkomen, gaan uit van een najaarsrelease voor de 4,7 inch-versie. De iPhone 6 met 5,5 inch-scherm is naar verluidt uitgesteld door problemen met de batterij. Apple zou problemen hebben met het vinden van een batterij die past in de dunne behuizing van het aankomende Apple-toestel. Deze zou niet dikker dan 2 millimeter mogen zijn, maar toch een hoge capaciteit moeten bieden vanwege het grotere scherm.

Van productieproblemen bij de ‘kleine’ iPhone 6 zou geen sprake zijn. Waarschijnlijk nemen de Apple-leveranciers Foxconn en Pegatron de levering van het toestel op zich en zou men op koers zijn voor een release in september. Dat lijkt aan de vroege kant; een onthulling in oktober en een Europese release later die maand is aannemelijker.

Wat zijn jouw verwachtingen? Laat het ons weten via Twitter of in een reactie hieronder!

Het laatste iPhone 6 nieuws

Hieronder lees je de laatste nieuwsberichten met betrekking tot de iPhone 6. Geen zin om te wachten? Neem dan een kijkje op onze pagina met de beste iPhone aanbiedingen van dit moment!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu