Adoptie iOS 8 neemt mondjesmaat toe
Wouter Nijsen

Uit cijfers van Apple blijkt dat iOS 8 nu op 68 procent van alle iPhones en iPads geïnstalleerd staat. De adoptie van het besturingssysteem neemt de laatste tijd nauwelijks toe.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Meer iOS 8 installaties

Adoptiegraad iOS 8Apple laat op haar distributiepagina weten dat 68 procent van alle iDevices nu iOS 8 draaien. Ter vergelijking: in december vorig jaar lag dit aantal 5 procent lager. De laatste versie van Apples mobiele besturingssysteem vind langzaam zijn weg naar meer iOS-gebruikers, maar is nog niet zo populair als iOS 7 destijds. In hetzelfde tijdsbestek wist iOS 7 zijn weg naar 78 procent van alle iOS-apparaten te vinden.

De groei van het aantal iOS 8 installaties betekent wel een daling van iOS 7. Dit besturingssysteem is momenteel nog op 29 procent van alle iPhones en iPads te vinden, 3 procent minder dan in december. Het ligt in de lijn der verwachting dat iOS 8 uiteindelijk steeds meer apparaten voor zich weet te winnen, al moet de populariteit van iOS 7 niet onderschat worden. In Nederland gebruikt bijvoorbeeld ongeveer de helft van alle iPhone-gebruikers nog een iPhone 4S of 4. Laatstgenoemde kreeg de update naar iOS 8 niet en is dus gebonden aan iOS 7.

Een moeizame start

apple watchDe trage adoptie van iOS 8 heeft te maken met het moeizame begin van de update. Deze vroeg om meerdere gigabytes aan opslagruimte, wat veel iPhone-gebruikers niet tot hun beschikking hadden. Ook kampte iOS 8 met veel bugs en andere rare foutjes die het besturingssysteem vrijwel onbruikbaar maakten, al zijn deze inmiddels bijna allemaal verholpen.

De volgende grote iOS-update (8.2) verschijnt naar verwachting begin dit jaar en introduceert dan onder meer ondersteuning voor de Apple Watch. iOS 9 zal wat langer op zich laten wachten en waarschijnlijk pas rond de lancering van de nieuwe iPhone in september beschikbaar worden.

Lees meer over iOS 8

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.