De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

5 manieren waarop iOS-apps uitgebreider worden vanaf iOS 10

Lars Paijmans
22 augustus 2016, 13:44
3 min leestijd
5 manieren waarop iOS-apps uitgebreider worden vanaf iOS 10

Apple geeft app-ontwikkelaars vanaf iOS 10 meer mogelijkheden dan ooit om zichzelf uit te breiden. Met deze vijf nieuwe functies voor externe iOS-apps kun je later dit jaar aan de slag.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 apps veranderingen voor ontwikkelaars

Toen Apple iOS 10 tijdens WWDC 2016 onthulde, bleek al snel dat dit het jaar werd dat de iPhone en iPad zich eindelijk meer open zouden stellen voor apps van derden. Vijf nieuwe mogelijkheden zorgen er niet alleen voor dat bestaande iOS-apps uitgebreider worden, maar dat je iPhone in het algemeen ook gemakkelijker in gebruik wordt.

iOS 10 apps veranderingen

1. VoIP-api: WhatsApp vult je vergrendelscherm

Als je nu gebeld wordt via WhatsApp, krijg je een kleine notificatie op je scherm met de naam van de persoon die je probeert te bereiken. Dankzij de VoIP-api wordt dat vanaf iOS 10 helemaal anders. Apps als WhatsApp krijgen de rechten om je hele vergrendelscherm over te nemen, zodat je een schermvullende foto van de contactpersoon ziet en een beltoon hoort. Dit maakt apps een stuk aantrekkelijker, en zorgt er misschien zelfs voor dat Google met Duo de leuke ‘Knock Knock’-functie alsnog kan toevoegen aan de iOS-app. Met Knock Knock kun je de beller al zien voordat jij hebt opgenomen.

2. Integratie met iMessage breidt Berichten-app uit

iMessage (of de Berichten-app in het Nederlands) wordt met de komst van iOS 10 een open platform. Dat betekent dat app-ontwikkelaars speciale iMessage-apps kunnen ontwikkelen, die vervolgens vanuit de berichtendienst beschikbaar komen. Zo kun je snel een video, sticker of gif opzoeken en delen, zonder dat je daarvoor de Berichten-app hoeft te verlaten. Deze apps verschijnen in een zogenaamde app-drawer, die te vergelijken is met de ingebouwde Facebook Messenger-apps.

3. Siri-ondersteuning voor apps van derden

Spraakassistent Siri kan zich voorbereiden op een grote hoeveelheid aan nieuwe spraakopdrachten. Vanaf iOS 10 kunnen apps Siri gaan ondersteunen, zodat je bijvoorbeeld met je stem een WhatsAp-bericht kunt versturen, of een auto kunt bestellen met Lyft. Groot nieuws, want dit zorgt ervoor dat Siri in veel meer situaties bruikbaar wordt.

Opmerkelijk genoeg zorgen verschillende beperkingen er wel voor dat muziekdiensten hier geen gebruik van kunnen maken. Slecht nieuws voor Spotify-gebruikers dus, want zoals het er nu uitziet is Apple Music de enige muziek-app die je via Siri kunt bedienen.

4. Widgets worden uitgebreider en prominenter

Apps kunnen zichzelf gemakkelijk toegankelijk maken met een widget, die vanaf iOS 10 een stuk prominenter in beeld komt. Door van rechts naar links te vegen over je startscherm, kom je in het vernieuwde widgetscherm terecht. Apps kunnen hier allerlei info kwijt, die jij met een druk op de ‘Toon Meer’-knop uit kunt vouwen. Zet bijvoorbeeld de Google Maps-info van Google Maps bovenaan, zodat je altijd weet hoe laat je van huis moet vertrekken om de trein te halen. Deze widgets zijn vanaf iOS 10 ook beschikbaar vanaf het vergrendelscherm.

iOS 10 apps veranderingen

5. 3D Touch notificaties om apps te ‘peeken en poppen’

Je kon al langer direct op een notificatie reageren door deze naar beneden te vegen, Apple diept deze functie verder uit met iOS 10. Door met 3D Touch stevig op een notificatie te drukken, open je een kleinere versie van de betreffende app, zonder dat je de app volledig hoeft te openen. Een soort ‘Peek & Pop’ voor apps dus, waarmee je bijvoorbeeld je agenda kunt bekijken door een Agenda-notificatie stevig in te drukken. Ook bij een nieuw chatbericht komt dit goed van pas: druk de melding in en je ziet direct het volledige gesprek, terwijl jij een reactie in kunt typen en versturen.

Lees het laatste nieuws over iOS 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen