De 50 beste iPhone-apps van dit moment

Redactie
10 juli 2017, 15:00
30 min leestijd
De 50 beste iPhone-apps van dit moment

Dagelijks zijn we op de redactie van iPhoned in de weer met tientallen apps, maar in de App Store verschijnen er natuurlijk nog veel meer. Welke zijn nu echt de moeite waard? Je vindt ze in deze top 50 met beste iPhone-apps.

Lees verder na de advertentie.

De beste iPhone-apps op een rijtje

In de App Store zijn om en nabij de 2 miljoen apps te vinden. Een gigantisch aantal, dat elke dag fors toeneemt. Er is voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar apps om productiever of gezonder te worden of een game om even mee te ontspannen.

Het grote aanbod maakt het echter lastig om te bepalen welke apps je op je toestel zou moeten hebben staan. De redactie van iPhoned biedt uitkomst door de 50 beste iPhone-apps van dit moment voor je uit te lichten. Heb je een nieuwe iPhone of iPad gekocht? Dan zijn dit de apps die je niet mag missen.

De iPhoned-app!

Het zou natuurlijk niet helemaal eerlijk zijn als we onze eigen app in de top 50 opnemen. Dat doen we dan ook niet, maar we willen hem wel even noemen. Met de native iOS-app van iPhoned lees je alle artikelen, reviews en tips op je iPhone en iPad. Een automatische dag- en nachtmodus past het uiterlijk van de app aan, en met slimme pushberichten blijf je alleen op de hoogte van de dingen die jij belangrijk vindt. De apps is volledig gratis te downloaden en te gebruiken.

Download iPhoned in de App Store (gratis)

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store

1. Tweetbot 5

De beste Twitter-app in de App Store is volgens velen ook de beste iPhone-app ooit gemaakt. Tweetbot 5 verbetert zijn voorgangers op een groot aantal punten en voegt bovendien de versies voor de iPhone en iPad samen. De app valt vooral op door de overzichtelijke, aanpasbare interface en het gebruiksgemak. Tweetbot 5 heeft een groot aantal filters voor Twitter, ondersteunt apps van derden, laat je gemakkelijk (concept)berichten aanmaken en lijsten aanmaken en bekijken.

Ook handig is de statistiekenpagina die toont hoeveel volgers je er dagelijks bij krijgt en hoe vaak je berichten worden geretweet of gemarkeerd als favoriet. En zo zijn er nog talloze features die deze app het aankoopbedrag meer dan waard maken.

Tweetbot 5 for Twitter

Tapbots

€ 5,49 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

2. WhatsApp

In de lijst met de beste iPhone-apps mag WhatsApp natuurlijk niet ontbreken. De chat-app is erg populair en door de jaren heen sterk verbeterd. Naast het sturen van tekstberichten en maken van groepsgesprekken, is het dankzij WhatsApp Web bijvoorbeeld mogelijk om te chatten op je Mac of pc. In aparte schermen binnen de iOS-app worden je recente chats weergegeven en aangegeven welke van je contacten WhatsApp gebruiken.

In het instellingenmenu vind je diverse opties om je account en datagebruik aan te passen. Middels end-to-end-encryptie beveiligt WhatsApp standaard je berichten en uiteraard kun je ook chatten met gebruikers die geen iPhone hebben.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store

3. YouTube

Ook de officiële YouTube-app mag niet op je iOS-apparaat ontbreken. Met de app krijg je toegang tot de gehele videocatalogus van de gelijknamige website en kun je filmpjes direct op je iPhone of iPad kijken. De applicatie bestaat uit drie onderdelen: Home, Abonnementen en Account. Naast aanbevolen video’s kun je naar filmpjes zoeken en hierbij filteren op relevantie, uploaddatum, duur of beoordeling.

Video’s zijn in diverse resoluties beschikbaar en tevens is er een 360 graden-functie beschikbaar om filmpjes tot leven te laten komen. Tot slot handig is de rode actieknop rechtsonder, waarmee je direct vanaf je iPhone een filmpje kunt uploaden.

YouTube

Google LLC

Gratis via App Store

4. Flitsmeister

Flitsmeister, wat ons betreft de koning onder de file- en flits-apps, is in enkele jaren uitgegroeid tot een van de populairste verkeers-app, zowel op iOS als Android. Gebruikers krijgen een waarschuwing waar flitsers staan en kunnen ook flitsers melden. Automobilisten weten zo wanneer ze niet te hard moeten rijden. Dat is toch het doel van een flitscontrole, alleen wordt er dan geen geld verdiend door de overheid.

Flitsmeister toont een overzicht van alle mobiele flitsers, files, trajectcontroles en flitspalen, waardoor je – als het goed is – nooit meer een prent ontvangt. De app draait op de achtergrond als jij in de auto zit en geeft een melding als je in de buurt van een flitser komt. Het is een must have voor iedereen die regelmatig op de weg zit.

Flitsmeister

Flitsmeister B.V.

Gratis via App Store

5. Netflix

Netflix is sinds de herfst van 2013 beschikbaar in Nederland en al snel verscheen er een iOS-app. Die geeft je toegang tot het volledige aanbod van de videostreamingdienst en zit vol handige functies. Films en televisieseries worden middels posters op een fraaie manier getoond. Bij elke film of serie is een korte beschrijving beschikbaar en kun je ondertiteling aan- of uitzetten.

De Netflix-app is ideaal in combinatie met een Apple TV of een Chromecast. Wanneer je in het afspeelscherm op het Cast-icoontje tikt, stream je beelden direct naar je televisie. Het iOS-apparaat fungeert dan als afstandsbediening en dat werkt uitstekend.

Netflix

Netflix, Inc.

Gratis via App Store

6. Telegram

Telegram is de grootste tegenhanger van WhatsApp, maar wel een stuk minder populair. Op veel punten is Telegram echter een stuk beter dan zijn concurrent. Zo is Telegram volledig beveiligd middels encryptie en zijn notificaties naar wens in te stellen.

Een interessante feature van Telegram zijn de geheime chats, waarbij end-to-end-encryptie wordt toegepast om ervoor te zorgen dat alleen jij en je gesprekspartner de berichten kunnen lezen. Telegram heeft verder een fijne desktop-app, werkt met gebruikersnamen (in plaats van telefoonnummers), laat je personen met een link voor een groepsgesprek uitnodigen en biedt ondersteuning voor gifjes.

Telegram Messenger

Telegram FZ-LLC

Gratis via App Store

7. Buienalarm

De Nederlandse app Buienalarm voorkomt dat je nat regent wanneer je de deur uitgaat. In plaats van dat je zelf op een buienradar hoeft te kijken, waarschuwt Buienalarm je voor naderende buien. Dat doet de app op basis van ingestelde locatie(s), waarvan je er handmatig meerdere kunt toevoegen.

Buienalarm maakt overigens geen gebruik van gps en is hierdoor niet nadelig voor de accu van je iOS-apparaat. Wel bevat de weer-app een geanimeerde kaart waarmee je precies ziet wanneer je buien kunt verwachten. Ook handig is de widget in het Berichtencentrum, die aankomende buien op een kleine tijdlijn toont.

Buienalarm

Infoplaza BV

Gratis via App Store

8. Instagram

Het delen van foto’s en later ook video’s is door Instagram compleet veranderd. De app introduceerde als één van de eersten filters, waarna elk lelijk kiekje in een mooie foto werd veranderd. Sinds het ook mogelijk is om video’s te schieten en van dezelfde eigenschappen als een foto te voorzien, is Instagram een uitstekende multimedia-app die door meer dan 150 miljoen mensen wordt gebruikt. Zelfs Facebook is er gek op: de foto-app werd in 2012 voor een miljard dollar overgenomen.

Instagram

Instagram, Inc.

Gratis via App Store

9. Facebook

Blijf continu op de hoogte van het wel en wee van je Facebook-vrienden met de officiële Facebook-app voor iOS. Je kunt gemakkelijk statusupdates delen, jouw nieuwsoverzicht bekijken en foto’s uploaden. Ook kun je eenvoudig berichten plaatsen op het prikbord (Wall) van je vrienden of met ze chatten via de ingebouwde chatfunctie.

In de mobiele app vind je vrijwel alle functionaliteit die de desktopwebsite van Facebook.com ook heeft, zodat je altijd onderweg zonder problemen op je smartphone je Facebook-account kunt beheren. Lees alles over Facebook voor Android, met handige tips en trucs.

Facebook

Meta Platforms, Inc.

Gratis via App Store

10. Google Maps

Apple mag dan al een tijdje haar eigen Kaarten-app hebben, Google Maps blijft wat ons betreft de beste navigatie-app voor iOS. Maps zit namelijk vol met handige functies en wordt regelmatig door Google van nieuwe features voorzien. Met de app kun je gemakkelijk van en naar plaatsen navigeren en informatie opvragen over locaties en bedrijven.

De iOS-app werkt aan de hand van een hamburgermenu, waar alle opties overzichtelijk worden gepresenteerd. Verder is het mogelijk om kaarten op te slaan, zodat je ook zonder internetverbinding kunt navigeren. Tot slot laat Google Maps je op verschillende manieren zoeken en is de app volledig gratis in gebruik.

Google Maps

Google LLC

Gratis via App Store

11. Overcast

Overcast is één van de beste podcast-apps voor iOS. Waar je in de eerste versie nog vijf euro moest betalen om alle functies te ontgrendelen (zoals stiltes in gesprekken wegfilteren en ‘Voice Boost’ om slecht opgenomen stemmen te levelen), is de app sinds een tijdje gratis. Overcast is een krachtige, maar simpele app voor het beluisteren van podcasts. Als je een aflevering aantikt, start hij direct en tijdens het luisteren buffert de rest van de aflevering.

Ook handig is de functie Chapters. Als makers van podcasts hoofdstukken toevoegen aan hun audio, kun je als luisteraar naar een bepaald onderdeel in de podcast skippen. Luister je naar lange podcasts en wil je snel naar het onderdeel dat je aanspreekt, dan wordt dat op deze manier een stuk makkelijker.

Overcast

Overcast Radio, LLC

Gratis via App Store

12. Evernote

Evernote is een populaire notitie-app die je allerlei zaken laat vastleggen. Met de app kun je korte aantekeningen en lijstje maken, foto’s en geluidsopnames opslaan en ze synchroniseren over al je apparaten. De app is handig als je snel even een idee wilt vastleggen, maar ook om teksten in te schrijven en presentaties te maken. Evernote zit vol met handige functies.

Zo kun je Office-documenten, pdf-bestanden en foto’s opslaan en is een handige chatfunctie aanwezig om samen aan notities te werken of ze te bespreken. Ook biedt Evernote ondersteuning voor de Apple Watch. Op het slimme horloge kun je via spraakbesturing notities toevoegen of herinneringen instellen.

Evernote - Notes Organizer

Evernote Corporation

Gratis via App Store

13. Spotify

Spotify is de populairste muziekstreamingdienst van dit moment en heeft een uitstekende iOS-app. Hiermee kun je gratis naar nummers luisteren, al heb je dan wel te maken met een aantal beperkingen. Zo kun je muziek alleen in de Shuffle-modus luisteren en worden er reclames afgespeeld. Kies je voor een betaald abonnement, dan kun je onbeperkt muziek luisteren en nummers opslaan voor offline gebruik.

Spotify bevat een enorme muziekbibliotheek en heeft een handige zoekfunctie waarmee je gemakkelijk specifieke liedjes vindt. Ook kun je kiezen voor de toplijsten, waar de populairste muziek van het moment wordt verzameld. Daarnaast is het mogelijk om vrienden en artiesten te volgen, afspeellijsten te maken en deze vervolgens te delen met anderen.

Spotify - Muziek en podcasts

Spotify

Gratis via App Store

14. Runkeeper

Runkeeper is al jaren een begrip in de App Store en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt als sport- en fitnessassistent. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met de app trainingsschema’s te maken, je hartslag te meten en na afloop van het sporten je prestaties te bekijken. De app werkt samen met Apples Gezondheid-app, de verzamelplaats voor je al sport- en fitnessactiviteiten, en slaat hier alle gegevens op.

Ook handig is de native Apple Watch-app, waarmee je je gelopen tijd, gemiddelde snelheid en afgelegde afstand bijhoudt op de Watch. Hierdoor fungeert de Apple Watch als een sporthorloge, al heb je je iPhone nog wel nodig om je gps-route te volgen.

ASICS Runkeeper: Hardloop App

FitnessKeeper, Inc.

Gratis via App Store

15. Inbox by Gmail

Met Inbox probeert Google e-mail weer opnieuw uit te vinden, en dat is gelukt. Inbox ziet e-mail namelijk als todo’s, wat betekent dat je mailtjes als voltooid kunt markeren door ze naar links te swipen, of als herinnering in te stellen als je naar rechts veegt. Vooral herinneringen, die donkergeel binnen de app kleuren, zijn handig omdat je jezelf er zo aan herinnert om op een bericht te reageren.

Kenmerkend aan Inbox is dat de app berichten bundelt in groepen. Dit wordt ook in de Gmail-app gedaan, maar Inbox gaat veel verder. Alle e-mails met een bepaald onderwerp worden in één groep gezet, waardoor je het overzicht bewaart en gemakkelijker je inbox afwerkt. Tot slot haalt de app de belangrijkste informatie uit inkomende berichten, zoals informatie over je reis of evenementen.

Inbox van Gmail

Google LLC

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

16. Duolingo

Duolingo is de meest gebruiksvriendelijke en fraaie app voor mensen die een andere taal onder de knie willen krijgen. Het is door het knappe design het perfecte alternatief voor omslachtige taalcursussen. Je kunt in de app gemakkelijk en snel uitdrukkingen vertalen, woorden samenvoegen tot correcte zinnen en zelfs woorden of zinnen inspreken.

Om je te enthousiasmeren hebben de makers een progressiesysteem in de app verwerkt. Zo kun je zien hoeveel punten je in opdrachten hebt gescoord en kun je bij vrienden checken welke taal zij op dat moment aan het leren zijn. Duolingo is ontzettend leuk en bovendien gratis.

Duolingo

Duolingo

Gratis via App Store

17. Swiftkey

Swiftkey is een populaire toetsenbord-app die een alternatieve manier van typen op je iPhone mogelijk maakt. De app werkt volledig in het Nederlands en laat je op verschillende manieren typen. Naast het aantikken van individuele letters kun je ook swipen om woorden met elkaar te verbinden en zo zinnen te vormen. Swiftkey pikt je taalgebruik op, heeft autocorrectie en stelt woordsuggesties voor, zodat je nog sneller volledige zinnen uittypt.

Handig is dat je twee talen tegelijk kunt instellen, als je bijvoorbeeld in het Nederlands én Engels tikt. Ook zijn er – zoals een goede toetsenbord-app betaamt – honderden emoji aanwezig om je berichtjes mee op te fleuren.

Microsoft SwiftKey AI Keyboard

SwiftKey

Gratis via App Store

18. Pocket

Pocket gaat al heel wat jaartjes mee, maar mag absoluut niet in deze top 50 iPhone-apps ontbreken. De later lezen-app kenmerkt zich door zijn gebruiksgemak en mooie interface. Net als bij Instapaper of Readability sla je artikelen met een simpele tik op. Verder zijn ze te categoriseren, zodat je bijvoorbeeld nieuwsberichten van video’s en afbeeldingen kunt scheiden.

Ben je klaar met een artikel, veeg ze dan weg en het wordt automatisch gearchiveerd. Ook handig is de mogelijkheid om je Pocket-account te synchroniseren met je pc of Mac. Hiermee sla je vanaf je desktop of laptop een pagina op, waarna deze automatisch naar je iPhone worden gestuurd.

Pocket

Mozilla

Gratis via App Store

19. Feedly

Feedly is verreweg de beste rss-app voor iOS en brengt het laatste nieuws naar je iPhone of iPad. Handig is dat de app nieuws brengt dat echt aansluit bij jouw interesses. Je voegt de feeds van al je favoriete websites toe en die worden op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. Met het uitklapmenu aan de linkerzijde schakel je tussen feeds, maar kun je ook kiezen voor de Today- of Explore-weergave.

Hier vind je respectievelijk het belangrijkste nieuws van de dag en kun je nieuwe artikelen ontdekken. Verder werkt Feedly samen met onder meer Twitter en Facebook, zodat je interessante nieuwsartikelen direct met je vrienden kunt delen.

Feedly - Smart News Reader

Feedly Inc.

Gratis via App Store

20. Scanner Pro

Met de handige scan-app Scanner Pro maak je met het grootste gemak een scan van een document wanneer er geen losse scanner voorhanden is. De kwaliteit haalt het niet bij een apparaat dat specifiek bedoeld is voor dergelijke taken, maar de app compenseert dit met veel handige functies. Scanner Pro scant bonnetjes, whiteboards, papieren briefjes en andere documenten.

De gescande documenten kun je niet alleen e-mailen of printen, maar ook opslaan in clouddiensten als Dropbox, iCloud, Google Drive en OneDrive. De app gebruikt algoritmes om schaduwen te verwijderen, scans scherper te maken en het juiste perspectief te kiezen. Zo zijn ingescande documenten altijd goed leesbaar.

Scanner Pro: Document Scanning

Readdle Technologies Limited

Gratis via App Store

21. iA Writer

Schrijf-apps zijn er meer dan genoeg, maar door een overdaad aan functies leiden deze je vaak af van het hoofddoel van de app: goede teksten schrijven. iA Writer is een welkome uitzondering, en met afstand de beste app om tekst in te verwerken.

De app vult je scherm voor 99 procent met een wit vel papier en presenteert alleen de opties en instellingen als je daar specifiek om vraagt. Heb jij vooral in de avonduren inspiratie? Dan kun je met de Night Mode de app in een donker thema hullen, zodat je niet verblind wordt terwijl je jouw idee uitschrijft.

iA Writer

Information Architects AG

€ 59,99 via App Store

22. NU.nl

NU.nl is wellicht de populairste nieuws-app uit de App Store, getuige de populariteit van de app in de App Store. Hij is vlot, overzichtelijk en ziet er verzorgd uit. Op de startpagina worden standaard een aantal categorieën ingeladen, maar met het uitklapmenu linksboven kun je meerdere onderwerpen bekijken.

Daarnaast fungeert NU.nl als televisiegids en laat hij zaken als het weer, files, beurskoersen en tussenstanden van sportwedstrijden zien. Boven elk artikel staat een deelknop, waar je artikelen direct deelt via Facebook of Twitter of opslaat in een later lezen-app als Pocket. De widget van NU.nl toont de laatste drie nieuwsberichten in het Berichtencentrum van je iOS-apparaat.

NU.nl

DPG Media Digital B.V.

Gratis via App Store

23. Wunderlist

Wunderlist gaat al een tijdje mee, maar blijft zichzelf continu vernieuwen. Het is misschien wel de beste taken-app voor iOS, wat vooral komt door de fijne interface, handige functies en het feit dat ‘ie helemaal gratis is. Gemaakte lijstjes met taken staan centraal en dat is volledig in de app doorgevoerd. Zo zie je op het homescherm alle lijstjes op een rijtje en kun je gemakkelijk schakelen naar een dagoverzicht.

Met de 3D Touch-functies (voor iPhone 6S-gebruikers) voeg je met een harde druk op het scherm een taak toe en zie je welke taken er voor vandaag staan gepland. Wunderlist werkt ook op de Apple Watch, fungeert tevens als een later lezen-app en synchroniseert data over al je apparaten. Een aanrader!

Wunderlist: Taken & lijsten

6 Wunderkinder

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

24. Snapchat

Snapchat laat je foto’s en video’s naar anderen sturen die vervolgens na een korte periode weer verdwijnen. Foto’s en filmpjes zijn niet in de app te bewaren en mede daarom is Snapchat enorm populair onder jongeren: het is een interessante app om anderen spannende foto’s te sturen.

Overigens kan de ontvangende partij wel een screenshot maken, maar in dat geval krijgt de afzender een melding. Snaps, zoals gedeelde kiekjes heten, blijven voor 24 uur bewaard en hierbij bepaal je zelf hoe lang de ontvanger ernaar mag kijken. Met de verschillende effecten geef je filmpjes een geinige filter of een versneld of slowmotion-effect.

Snapchat

Snap, Inc.

Gratis via App Store

25. Google Foto’s

Google Foto’s is in hoog tempo uitgegroeid tot een onmisbare app voor smartphonegebruikers. De fotodienst van Google is op de eerste plaats een gratis manier om een online back-up te maken van al je foto’s. Zo zijn ze veilig als je iPhone kapot gaat, gestolen wordt of op een andere manier onbruikbaar is. In tegenstelling tot Apples iCloud-fotobibliotheek is de opslagcapaciteit onbeperkt, al wordt de kwaliteit wel enigszins teruggeschaald.

Door in te loggen met je Google-account en een back-up te maken, kun je bovendien op meerdere apparaten bij je foto’s. Synchroniseer je album en je kiekjes worden direct zichtbaar op je Mac, iPad of ander apparaat met een browser. Als je de overstap naar Google Foto’s hebt gemaakt, kun je daarnaast met een druk op de knop opslagruimte op je iPhone vrijmaken. Alle foto’s die op dat moment zowel in Google Foto’s als in je fotobibliotheek staan worden verwijderd, zodat je weer extra lokale opslag hebt.

Google Foto's

Google LLC

Gratis via App Store

26. Periscope

Periscope is Twitters antwoord op Meerkat, de iOS-app die je met een druk op de knop een livestream laat starten die direct wordt gedeeld met je volgers op Twitter. Het idee achter Periscope is vrijwel hetzelfde. Ook met deze app kun je gemakkelijk livestreams starten en desgewenst delen met iedereen op Twitter. Het maakt niet uit wat je filmt en de livestream is vanaf elk apparaat te bekijken.

Een groot voordeel van Periscope is dat je streams kunt bewaren om ze later weer af te spelen, al heeft Meerkat een soortgelijke functie. In het startscherm zie je met een lijst van streams die momenteel live zijn. Ook kun je recente streams bekijken en uiteraard zelf eentje starten.

Periscope

Twitter, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

27. Dropbox

De iOS-app van Dropbox geeft je toegang tot alle bestanden die je in de populaire clouddienst hebt opgeslagen. Ook kun je foto’s en video’s die je met je iPhone maakt direct uploaden. Zo zijn ze op al je apparaten te bekijken en bewerken. Met de Dropbox-app kun je daarnaast bestanden markeren als favoriet, zodat je ze ook kunt openen als je niet beschikt over een (mobiele) internetverbinding.

Dropbox laat je links delen van bestanden die te groot zijn om als bijlage aan e-mails te hangen. Ook handig is de Microsoft Office-integratie. Hiermee kun je Dropbox-documenten snel openen en bewerken in een Office-app, om ze vervolgens weer in de cloud op te slaan.

Dropbox: Drive-opslag en Cloud

Dropbox, Inc.

Gratis via App Store

28. LinkedIn

De LinkedIn-app brengt het zakelijke sociale platform waar je een online cv bijhoudt en contact maakt met anderen naar je iOS-apparaat. LinkedIn wordt vooral toegepast om opdrachten te verkrijgen en je professionele profiel bij te houden. De applicatie is opgedeeld in vijf verschillende tabbladen. In ‘Home’ wordt het belangrijkste nieuws voor je werkdag samengevat.

Daarnaast zijn er specifieke gedeeltes binnen de app voor je eigen profiel en netwerk. Bij laatstgenoemde krijg je dagelijks een overzicht van alle ontwikkelingen in je netwerk en zie je connecties, verzoeken, suggesties voor personen die je wellicht kent en andere updates. De app is erg uitgebreid, ziet er fraai uit en werkt vlot.

LinkedIn: Een baan zoeken

LinkedIn Corporation

Gratis via App Store

29. Slack

Slack is de perfecte chat-app voor op kantoor of in teams. Niet alleen kun je er snel werkoverleg plegen met je collega’s, ook kun je privéchats starten. In de app wissel je snel en gemakkelijk tussen gesprekken. Alle kanalen worden onder elkaar getoond, wat de app overzichtelijk en fijn in gebruik maakt. Werk je in veel verschillende teams, dan is het handig om gebruik te maken van de zoekfunctie. Hiermee spring je in één keer naar het betreffende team of kanaal en kun je direct beginnen met chatten.

Verder integreert Slack met diensten als Dropbox, Hangouts en Twitter en kun je gemakkelijk foto’s en video’s delen. Maak je ook gebruik van de Mac- of Windows-app, dan worden gesprekken op alle apparaten gesynchroniseerd.

Slack

Slack Technologies, Inc.

Gratis via App Store

30. LastPass

LastPass is een populaire wachtwoordbeheerder en is ook beschikbaar voor iOS. De app slaat al je wachtwoorden, gebruiksnamen en websites op in één kluis, zodat jij ze niet hoeft te onthouden. Je hoeft enkel je hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot je digitale wachtwoordenkluis. De app synchroniseert al je wachtwoorden en vult inloggegevens automatisch in.

LastPass is gratis te downloaden, maar vereist wel een Premium-account om gebruik te maken alle features. Wel kun je de dienst eerst twee weken gratis proberen. LastPass wordt verder gebruikt om veilige wachtwoorden te genereren en kun je beveiligen met de vingerafdrukscanner van je iPhone.

LastPass Password Manager

LogMeIn, Inc.

Gratis via App Store

31. Thuisbezorgd.nl

Dit is de makkelijkste app om eten te bestellen met je iPhone of iPad. Thuisbezorgd gebruikt je locatie om de meest dichtstbijzijnde restaurants te tonen. Handig is dat je in het startscherm meteen kan zien of de betreffende locatie geopend is, maar vooral wat de bezorgkosten zijn en voor welk bedrag je minimaal iets moet bestellen. Rechts in beeld staat een filterknop, waarmee je het eten waar je zin in hebt gemakkelijk kan vinden.

De app presenteert de verschillende hoofdkeukens zoals pizza, mediterraans, grill en Oosters en verdeelt die vervolgens weer in subcategorieën. Vervolgens krijg je op het hoofdscherm meteen de eettentjes die dat aanbieden. Thuisbezorgd houdt ook je bestelgeschiedenis bij, zodat je gemakkelijk hetzelfde als de vorige keer kunt bestellen.

Thuisbezorgd.nl

Takeaway.com

Gratis via App Store

32. Skype

Skype laat je goedkoop bellen via wifi of het mobiele datanetwerk van je provider. Dat kan gratis met iedereen die je kent en relatief goedkoop naar vaste en mobiele nummers. Zo blijf je gemakkelijk in contact met al je vrienden en familie als je niet in de gelegenheid bent om ze persoonlijk te spreken. De Skype-app is door de jaren flink verbeterd en lijkt tegenwoordig een beetje op een normale chat-app.

Zo kun je gebruikmaken van een gratis chatfunctie, foto’s en videoberichten sturen en je locatie met anderen delen. Skype werkt met één account die je op alle platformen kunt gebruiken en biedt daarnaast een Apple Watch-app. Die maakt het mogelijk om meldingen en berichten op de smartwatch te bekijken. Handig!

Skype

Skype Communications S.a.r.l

Gratis via App Store

33. Google Motion Stills

Als je een iPhone 6S of iPhone 7 hebt, mag Motion Stills niet op je iPhone ontbreken. De Google-app doet zijn voordeel van de geanimeerde Live Photos, maar geeft je tegelijkertijd veel meer opties dan Apple zelf doet. Er zijn verschillende mogelijkheden om een Live Photo aan te passen. Zo wordt tekst die je op foto’s zet beter weergegeven en is de kwaliteit van de gifs die je met Motion Stills maakt merkbaar omhoog gegaan.

Een interessante functie is dat je zelf het frame kan kiezen waarop je de Live Foto laat beginnen. Een belangrijk detail dat Apple over het hoofd heeft gezien, want dit eerste frame bepaalt hoe je foto eruit ziet. Heb je dus een bewogen foto, dan kun je dit vaak nog corrigeren door in Motion Stills een nieuw beginframe te kiezen dat wel scherp is.

Motion Stills - GIF, Collage

Google LLC

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

34. IMDb

De IMDb-app voor iOS is een echte aanrader. Met deze film- en seriedatabase kun je de nieuwste trailers en het laatste filmnieuws checken. Ook is er per film of serie behoorlijk veel informatie beschikbaar en kun je direct recensies van filmcritici lezen.

IMDb is voorzien van een interface die werkt met de posters van de desbetreffende films, wat ervoor zorgt dat alles er aantrekkelijk en overzichtelijk uitziet. Dit maakt de app, in combinatie met de enorme database en het feit dat deze gratis is, een must voor filmliefhebbers.

IMDb

IMDb

Gratis via App Store

35. Citymapper

Reis-apps zijn er genoeg in de App Store, met Apples eigen Kaarten-app en Google Maps als bekendste. De Citymapper-app is echter een uitstekend alternatief, mits je in de Randstad woont en/of werkt. Het grote gemak van Citymapper is de manier waarop de app is ingedeeld, waardoor jij binnen een paar seconden weet waar je heen moet. De app laat je een huis- en werkadres opgeven, die altijd bovenaan in het startscherm weergegeven worden. Zo zie je op ieder moment hoe lang het duurt om bij één van deze bestemmingen aan te komen.

Tik echter op het kaartje waar jij als een blauw bolletje op te zien bent en je krijgt een gedetailleerd overzicht met alle bus, tram, metro’s, stations en andere vervoersmiddelen in de buurt. Ideaal als je in een stad bent die je niet goed kent en snel wil kijken hoe je bijvoorbeeld de snelste weg naar het station terugvindt. Hier houdt de app ook altijd rekening met vertragingen, werkzaamheden of andere obstakels die jouw reis belemmeren.

Citymapper

Citymapper Limited

Gratis via App Store

36. Appie

Appie van Albert Heijn is te omschrijven als een persoonlijke boodschappenhulp voor het doen van boodschappen. Met de app kun gemakkelijker boodschappen doen bij de winkel, maar ook boodschappen bestellen en laten bezorgen. In de app staat de productenvinder centraal, die je naar producten laten zoeken via spraakbestemming of met de ingebouwde barcodescanner.

Ook worden recepten uit het maandblad Allerhande getoond en kun je ingrediënten direct aan je winkelmandje toevoegen. Tevens is het mogelijk om een boodschappenlijstje om te zetten in een bestelling en zo direct de boodschappen te laten bezorgen.

Albert Heijn supermarkt

Albert Heijn

Gratis via App Store

37. VSCO

VSCO Cam is een zeer populaire app die door veel fotografen wordt gebruikt. Met de app kun je foto’s nemen en die meteen aanpassen door bijvoorbeeld het licht, contrast en schaduwen aan te passen. De app is beter en uitgebreider dan de standaard iPhone camera-app en bevat filters die professioneel ogen. VSCO laat je je creaties opslaan in een dagboek of delen met de community.

Ook heeft de app een Handoff-achtige functie, wat betekent dat foto’s kunt bewerken en synchroniseren over al je apparaten. Doe inspiratie op door het werk van anderen te bekijken en plaats foto’s op Instagram, Facebook of Twitter. VSCO is in de basis gratis, al krijg je tegen betaling meer bewerkingsopties.

VSCO: Foto en Video Editor

Visual Supply Company

Gratis via App Store

38. Gmail

Hoewel Google-accounts prima in de standaard Mail-app te gebruiken zijn, werkt de Gmail-app toch een stukje beter. De app wordt veelvuldig door Google geüpdatet en laat je tot vijf Google-accounts tegelijk instellen. Je wordt van nieuwe mailtjes op de hoogte gehouden door slimme notificaties en door de deelfunctie van iOS kun je de Gmail-app met veel andere applicaties gebruiken. Gmail organiseert mailtjes door ze te archiveren, labellen, markeren of direct te verwijderen.

Bijlagen zijn gemakkelijk toe te voegen en door de Google Agenda-integratie kun je gemakkelijk op afspraken en uitnodigingen reageren. Je doorzoekt makkelijk mailtjes, terwijl de Gmail-app je van suggesties voorziet.

Gmail - E-mail van Google

Google LLC

Gratis via App Store

39. Waze

Met Waze kun je goed van A naar B navigeren, maar dat is niet het enige wat de app doet. Gebruikers kunnen onder meer laten weten als er ongevallen of politiecontroles zijn, maar ook voor welke prijs je waar tankt. Het design van de app oogt fris en heeft functies die eenvoudig te gebruiken zijn. Zo navigeer je nu heel makkelijk naar vaste locaties als je werk of thuis, waardoor meldingen sneller door te geven zijn.

Waze is gebaseerd op een community waarin gebruikers elkaar informeren over de huidige situatie op de weg. Belangrijk is dat meldingen onderweg makkelijk en zonder al te veel handelingen door te geven zijn. In het routescherm wordt alle verkeersinformatie verzameld.

Waze-navigatie en live verkeer

Waze Inc.

Gratis via App Store

40. Sleep Cycle

Een goede nachtrust gaat een stuk verder dan alleen op tijd opstaan. Een simpele wekker-app is dan ook niet genoeg. Met Sleep Cycle breng je jouw slaapritme en de kwaliteit ervan in kaart, zonder dat jij hier veel voor hoeft te doen. Deze twee functies spelen handig op elkaar in, want omdat Sleep Cycle weet hoe diep jij slaapt, kan de slimme wekker je op het ideale moment wakker maken. Vooraf geef je aan hoeveel tijd de app krijgt om je te laten ontwaken (bijvoorbeeld 15 minuten), waarna de app ’s ochtends kijkt wanneer je het minst diep in slaap bent.

Je slaapkwaliteit meten met Sleep Cycle kan op twee manieren. De aangeraden manier is via de ingebouwde microfoon van je iPhone. Door de wekker te activeren en je iPhone op je nachtkastje te leggen, zal Sleep Cycle op basis van geluidsgolven bepalen of je slaapt, en of je gedurende de nacht wakker wordt. Een andere optie is via de bewegingssensor van je iPhone, al moet je hiervoor wel je telefoon in bed leggen. Hierdoor kan de app je beweging registreren en zo bepalen hoe diep je in slaap bent.

Sleep Cycle - Sleep Tracker

Sleep Cycle AB

Gratis via App Store

41. Tinder

De bekende dating-app Tinder combineert anonieme vleeskeuring met de spanning van daten. In de app geef je mannen of vrouwen een kruisje of hartje om ze al dan niet af te wijzen. Hebben jullie elkaar allebei een hartje gegeven, dan wordt er een match gemaakt en start een chatgesprek. Als je iemand echter een hartje geeft, krijgt diegene geen melding.

Om met het bekijken en beoordelen van profielen te starten, is wel een koppeling met je Facebook-account nodig. Vervolgens kun je nieuwe mensen in je buurt zoeken en hun foto’s en eventuele gedeelte interesses bekijken. Zo vind je vrij eenvoudig een of meerdere matches.

Tinder

Tinder Inc.

Gratis via App Store

42. Pinterest

Pinterest is een digitaal prikbord waar je alles kunnen pinnen wat je aanspreekt. Dat kan over van alles gaan: mode, sport, auto’s, tech en noem het maar op. Handig is dat de app je vanuit Safari zaken laat pinnen, zodat je dingen op het internet gelijk kunt bewaren. Een andere belangrijke functie is dat je projecten kunt plannen. Denk hierbij aan het verbouwen van je huis of het herontwerpen van je tuin.

Het uiteindelijke doel is dat je creatieve ideeën krijgt voor alles waarin je geïnteresseerd bent. In de Pinterest-app is veel aandacht voor beeld en de interface oogt overzichtelijk. De applicatie is ingedeeld in verschillende tabbladen, waar je snel en simpel tussen schakelt.

Pinterest

Pinterest

Gratis via App Store

43. Spark

De makers zeggen zelf over Spark: “Je gaat je e-mail weer leuk vinden”. Daar hebben ze enkele dingen op bedacht. Zo is de inbox slim ingedeeld in verschillende categorieën. Deze maakt hij automatisch aan in een soort mapjes, die boven je reguliere inbox verschijnen. Deze mapjes bestaan uit ongelezen mails, die je allemaal afzonderlijk kan openen of in één keer kunt verwijderen.

Het maakt organiseren gemakkelijker. Spark bestookt je niet per se met notificaties. De app kijkt naar hoe jij mails verwerkt en leert op een gegeven moment kennen wat je belangrijk vindt en wat niet. Op die manier krijg je alleen nog mails met een notificatie binnen als Spark denkt dat het belangrijk is.

Spark Mail + AI: Email Inbox

Readdle Technologies Limited

Gratis via App Store

44. ProtonMail

ProtonMail is opgericht door drie medewerkers van CERN, de Europese organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Het idee ontstond na de onthullingen over massaspionage door Snowden, waarna de drie mannen een succesvol crowdfundingproject voor ProtonMail startten. De servers van ProtonMail staan in Zwitserland, dat vrij sterke privacywetten heeft vergeleken met de Verenigde Staten (Gmail, Hotmail) en zelfs de meeste Europese landen.

De app biedt grotendeels dezelfde functies als Gmail. Je kunt onder meer e-mails openen, een labels toevoegen, reageren en bcc-adressen toevoegen. Als je zelf een e-mail opstelt, kun je naast de geadresseerden ook een onderwerp en bodytekst met optionele bijlages toevoegen. De app beveiligt je berichten met end-to-end-encryptie, maar je kunt ProtonMail ook gebruiken om ‘normaal’ te e-mailen. Ook kun je berichten na een bepaalde tijd weer verwijderen.

Proton Mail - Encrypted Email

Proton AG

Gratis via App Store

45. Google Keep

Google Keep is een fijne notitie-app die ook beschikbaar is voor iOS. Je kunt met de app gemakkelijk fraaie notities of lijstjes maken. Vooral dat laatste is handig, omdat je zo altijd een to do-lijstje bij de hand hebt. Een andere fijne functie zijn de reminders, die je kunt koppelen aan een locatie.

Zo krijg je automatisch een melding wanneer je bijvoorbeeld langs de supermarkt loopt en nog een boodschap moet doen. Google Keep heeft een overzichtelijke interface die logisch in elkaar steekt. Op het scherm zie je alle gemaakte notities in verschillende kleuren en met de knop linksonder kun je er direct eentje maken.

Google Keep - Notities/lijsten

Google LLC

Gratis via App Store

46. NOS

NOS brengt de content van zijn website naar iOS en doet dit op een uitstekende manier. Naast het tonen van het meest actuele nieuws speelt ook sport een grote rol. Voetballiefhebbers zouden de NOS-app bijvoorbeeld standaard op hun iPhone moeten hebben staan.

Daarnaast is het met de applicatie mogelijk om live wedstrijden en uitzendingen terug te kijken, mocht je het journaal een keer overgeslagen hebben. De app is ingedeeld in handige categorieën en laat je video’s naar een Chromecast streamen. Dat is handig, omdat je hierdoor niet meer bent gebonden aan het scherm van je iPhone of iPad.

NOS

Nederlandse Omroep Stichting

Gratis via App Store

47. Tikkie

Als je regelmatig een avondje weggaat met vrienden, moet je regelmatig de volgende dag geld overmaken naar degene die de rekening heeft betaald. Met Tikkie maakt ABN AMRO dit zo makkelijk mogelijk, met een beetje hulp van WhatsApp. Het fijne: het maakt Tikkie niet uit bij welke bank je zit.

Nadat je je in de app hebt aangemeld met je naam en telefoonnummer, is het belangrijk dat je jouw IBAN-nummer invoert waar er geld op gestort kan worden. Vervolgens kun je de app gebruiken om snel betaalverzoeken aan te maken en te delen. Deze linkjes kun je delen zoals jij dat graag wil, zoals WhatsApp of Telegram, maar ook via een mail.

Tikkie

ABN AMRO Bank N.V.

Gratis via App Store

48. Scanbot

De handige app Scanbot laat je van alles scannen: van facturen en festivaltickets tot reisdocumenten en boardingpassen. Daarmee is Scanbot aantrekkelijk voor wie zijn iPhone (of iPad) graag wil omtoveren tot een mobiele scanner. Middels updates wordt de kwaliteit van scans steeds beter en werkt de app sneller.

Je maakt met de app pdf’s of jpg-bestanden met een kwaliteit van 200 dpi of hoger en voegt gemakkelijk meerdere scans toe aan één bestand. Middels een in-app aankoop kun je Scanbot voorzien van slimme tekstherkenning, thema’s met verscheidene kleuren en de optie om bestanden slimme namen te geven.

SwiftScan - Document Scanner

Maple Media Apps, LLC

Gratis via App Store

49. HERE WeGo

HERE WeGo is een concurrent voor het populaire Apple Kaarten en Google Maps. Net als die andere apps heeft HERE stap-voor-stap stemnavigatie en verkeersinformatie in 100 landen dat steeds real-time wordt bijgewerkt. Daarnaast is het mogelijk om met de app navigatie uit te stippelen voor de auto, een wandelroute te kiezen of je reis met het openbaar vervoer te plannen.

HERE staat toe dat je kaarten downloadt, mits je een account hebt. Je kunt inloggen met Facebook of via e-mail. Van elk land op aarde kun je kosteloos een offline kaart downloaden, zodat je op vakantie altijd weet waar je bent, zonder dat je jezelf in de kosten moet jagen omdat je online een map wil opzoeken.

HERE WeGo Kaarten & Navigatie

HERE Apps LLC

Gratis via App Store

50. ING Bankieren

Met ING Bankieren regel je overal je bankzaken met je iPhone. De app geeft overzicht van het betalen, sparen, lenen en beleggen bij ING en laat je makkelijk geld overmaken. In ING Bankieren is een belangrijke rol weggelegd voor Inge, een digitale spraakassistent die je met je stem kunt bedienen. Daarvoor dien je wel eerst je stem te koppelen en stemherkenning in te schakelen.

Ook is het mogelijk om in de app betalingen te verrichten met je vingerafdrukscanner. Dat werkt via Touch ID, waardoor een pincode overbodig wordt. Ook heb je de optie om in te loggen met je vingerafdruk en de app op de Apple Watch te gebruiken. Op de smartwatch kun je simpel en snel je saldo checken.

ING Bankieren

ING

Gratis via App Store

Ben je een fout tegengekomen of mis je een app in de lijst? Laat het hieronder weten!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu