iPhone-tips: haal meer uit de Focus-modus

Maurice Snijders
28 juli 2023, 14:26
5 min leestijd
iPhone-tips: haal meer uit de Focus-modus

De Focus-modus bestaat sinds iOS 15 en is een uitbreiding op de functie Niet Storen. Het verschil is dat je bij Focus zelf kiest of je van bepaalde mensen toch meldingen wilt ontvangen (of niet). In de iPhone-tips van deze week laten we je zien hoe je er nog meer uit haalt!

Lees verder na de advertentie.

Dit is de Focus-modus op je iPhone

De functie Focus gebruik je om niet afgeleid te worden. Handig als je je even goed moet concentreren op je werk, tijdelijk weg bent van je iPhone of als je eens lekker van een rustige avond wilt genieten.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je iPhone uit te zetten of de Airplane mode in te schakelen. Maar dat is niet altijd handig, omdat je daarmee helemaal geen berichten of notificaties krijgt. Soms wil je dat bepaalde vrienden of familie je altijd mogen bereiken. Dan komt de functie Focus om de hoek kijken.

Je iPhone heeft een aantal standaardopties waaruit je kunt kiezen, waaronder Autorijden, Gamen, Mindfulness, Slaap, Werk en lezen. Je kunt ook zelf een Focus aanmaken en dan zelf een naam, kleur en symbool kiezen.

focus

Heb je een Focus aangemaakt, dan wordt die gesynchroniseerd met je andere Apple-apparaten. Over het algemeen is dat handig, maar je kunt het ook uitschakelen. Daarnaast kunnen anderen zien dat je de Focus-modus hebt ingeschakeld, maar ook dat kun je uitschakelen.  

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste tips voor je iPhone, AirPods of Apple Watch? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, zodat je iedere week weer nieuwe functies ontdekt!

1. Een Focus aanmaken

De eerste van deze iPhone-tips gaat over het aanmaken van een Focus. Je kunt een Focus zo uitgebreid maken als je zelf wilt, zoals je in de volgende tips kunt zien. De basis van een Focus aanmaken is echter heel eenvoudig. Dit doe je als volgt:

 1. Open de app Instellingen en tik op ‘Focus’;

 2. Tik rechtsboven op het plusteken;

 3. Kies een van de suggesties of tik op ‘Aangepast’;

 4. In het laatste geval kies je zelf een naam, kleur en symbool.

iphone-tips

De Focus is nu aangemaakt, je moet alleen nog wel een aantal dingen aanpassen. Wat je aanpast, is afhankelijk van wat je met de Focus wilt bereiken. In de volgende tips zie je een aantal voorbeelden.

2. Een Focus voor een ongestoorde nachtrust

Heb jij zo’n vriend die gerust midden in de nacht allerlei onbelangrijke appjes stuurt? Dan kun je zijn chat en alle groepchats waar hij in zit tijdelijk dempen. Maar een Focus aanmaken, werkt nog veel beter. Dit doe je op de volgende manier:

 • Open de app Instellingen en tik op ‘Focus’;
 • Tik rechtsboven op het plusteken en tik op ‘Slaap’;
 • Tik op ‘Pas focus aan’ en dan op ‘Personen’;
 • Tik op ‘Voeg toe’ en selecteer de contactpersonen die je wèl mogen storen;
 • Tik op ‘Gereed’.
iphone-tips

Overigens kun je er ook voor kiezen om alleen meldingen van specifieke personen te dempen. Kies in dat geval voor ‘Houd meldingen stil van’.

Het enige wat je verder nog hoeft te doen is in te vullen van hoe laat tot hoe laat de Focus actief moet zijn. Dit doe je in de app Gezondheid:

 • Open de app Gezondheid en tik op ‘Slaap’;
 • Scrol naar beneden en tik op ‘Volledig schema en opties’;
 • Zorg dat ‘Slaapschema’ en ‘Gebruik schema voor slaapfocus’ zijn ingeschakeld;
 • Vul onder ‘Volledig schema’ de begin- en eindtijd in.
focus slaap

Extra tip voor deze iPhone-tips: Een Focus die is aangemaakt, kun je ook altijd handmatig starten. Open daarvoor het Bedieningspaneel (veeg van rechtsboven op je scherm naar beneden) en tik op ‘Focus’. In de lijst die verschijnt tik je op de Focus die je wilt inschakelen.

3. Achtergrond automatisch veranderen als een Focus inschakelt

Je kunt er voor kiezen om de achtergrond van je iPhone te wijzigen op het moment dat een Focus inschakelt. Dat is best een goed idee. Doe je dat niet en blijft alles er zoals altijd uitzien, dan heb je mogelijk niet in de gaten dat er een Focus actief is. We gebruiken de Focus Slaap uit de vorige tip als voorbeeld:

 • Open de app Instellingen, tik op ‘Focus’ en dan op ‘Slaap’;
 • Tik onder ‘PAS SCHERMEN AAN’ op de linker ‘Kies’;
 • Kies een toegangsscherm en tik rechtsboven op ‘Voeg toe’;
 • Tik op ‘Stel in als achtergrondpaar’.
iphone-tips

Nog een extra tip voor deze iPhone-tips: Tik onder de schermen op ‘Opties’ voor een paar extra instellingen. Je kunt hier inschakelen dat alleen de belangrijkste informatie op het toegangsscherm wordt weergegeven en aangeven of je de tijd wel of niet wilt zien.

toon tijd

4. Focus met Slimme activering

Je kunt een Focus dus automatisch in en uit laten schakelen op bepaalde tijdstippen, maar soms is het handiger als een Focus automatisch inschakelt als je ergens arriveert. En ook weer uitschakelt wanneer je daar weg gaat. Dit is bijvoorbeeld een goed idee voor de Focus ‘Werk’:

 • Open de app Instellingen, tik op ‘Focus’ en dan op ‘Werk’;
 • Scrol naar beneden en tik op ‘Slimme activering’;
 • Schakel ‘Slimme activering’ in en tik op ‘Vorige’;
 • Tik op ‘Voeg schema toe’ en tik op ‘Locatie’;
 • Voeg de gewenste locatie toe en tik op ‘Gereed’;
schema

Zoals je ziet heb je hier ook de optie om de Focus te activeren wanneer je een bepaalde app opent. En uiteraard kun je de drie opties ook combineren.

5. Een Focus verwijderen

De laatste van de iPhone-tips van deze week is voor wanneer je een Focus hebt aangemaakt, maar erachter komt dat die in de praktijk toch niet zo handig is. In dat geval kun je de Focus gelukkig weer gemakkelijk verwijderen. Dat doe je zo:

 • Open de app Instellingen en tik op ‘Focus’;
 • Tik op de Focus die je wilt verwijderen;
 • Scrol helemaal naar beneden;
 • Tik op ‘Verwijder focus’ en bevestig je keuze.
iphone-tips

Op zoek naar meer iPhone-tips?

Vond je deze tips voor de Focus-functie op je iPhone interessant, maar wil je er nog meer? Op iPhoned lees je elke week handige tips en trucs voor je iPhone. Check hieronder de meest recente tips!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu