macOS Monterey: Alles over de Mac-update van 2021

Wouter Nijsen
3 min leestijd
macOS Monterey (12)

macOS 12 Monterey is dé grote Mac-update van 2021. De nieuwste softwareversie is tijdens WWDC 2021 aangekondigd en komt in het najaar naar alle Mac-gebruikers. Op deze pagina praten we je bij over de nieuwe functies, de releasedatum, ondersteunende Macs en meer.

Lees verder na de advertentie.

macOS 12 Monterey: het complete overzicht

Heb je haast? Dit is in het kort wat je moet weten:

  • De naam: macOS 12 heeft de naam Monterey
  • Onthulling: Apple presenteert de update tijdens WWDC 2021 op 7 juni
  • Downloaden: De nieuwe macOS-versie rolt in het najaar van 2021 voor iedereen uit
  • Bèta: Eerst kunnen ontwikkelaars van apps de software downloaden, daarna kunnen alle gebruikers de versie testen
  • Ondersteuning: We weten nog niet welke Macs macOS 12 kunnen downloaden straks.
  • Functies: Universal Control, Safari-update en AirPlay naar Mac

macOS Monterey release en onthulling

Apple kondigde macOS 12 op 7 juni 2021 aan tijdens WWDC 2021. Apples jaarlijkse conferentie voor app-bouwers vond net als in 2020 geheel online plaats. De Mac-update werd samen met iOS 15, iPadOS 15, tvOS 15 en watchOS 8 onthuld. Iedereen kon deze keynote gratis meekijken.

Na de onthulling op 7 juni vindt de release van macOS 12 plaats in het najaar. Voor het zo ver is brengt Apple eerst een testversie uit. Deze kan erg instabiel en is alleen bedoeld voor ontwikkelaars om hun programma’s te testen. In juli verschijnt een pubieke bèta van macOS Monterey, die ook normale gebruikers kunnen downloaden. Op deze manier kun je alle nieuwe functies alvast uitproberen.

Ondersteuning: kan ik updaten?

Kun jij macOS 12 straks downloaden? Dat willen veel Mac-gebruikers natuurlijk weten. In het overzichtje hieronder zetten we op een rijtje welke Mac(Book)s straks met Monterey aan de slag kunnen.

macbook air met m1-chip review

Kenmerken van macOS Monterey

Heel veel is er nog niet bekend over macOS 12. De geruchtenmolen moet nog op gang komen, maar dankzij gelekte stukjes informatie hier en daar weten we enigszins wat we kunnen verwachten.

1. Vertrouwd design

Het uiterlijk van de Mac-software blijft in 2021 grotendeels onveranderd. Heel vreemd is dat niet, want met macOS 11 ging het complete design al op de schop. Apple heeft de punten op de i gezet en bijvoorbeeld Safari wel een kleine redesign gegeven. Enorm groot zijn de verschillen echter niet; je Mac gaat er niet opeens heel anders uitzien.

2. Samenwerken met Universal Control

Een belangrijke vernieuwing van macOS Monterey heet Universal Control. Met deze functie wordt het mogelijk om fijner op meerdere Apple-apparaten tegelijk te werken. Je kan namelijk het trackpad van je MacBook gebruiken om je iPad te bedienen, maar ook je iMac.

Dat is handig, want hierdoor hoef je niet telkens van apparaten te ‘wisselen’ om bijvoorbeeld een optie aan te tikken. Het wordt ook mogelijk bestanden te verslepen tussen je verschillende Apple-apparaten.

3. AirPlay naar Mac

Ook handig: je kan straks via AirPlay beelden en audio vanaf je iPhone naar je Mac(Book) streamen. Dit werkt op precies dezelfde manier als bij de Apple TV. Handig, want hierdoor kun je een foto of video gewoon op het grote scherm van je Mac-computer checken.

4. Safari krijgt update

Als gezegd krijgt Safari een lichte redesign, waarbij vooral de tabbladen op de schop gaan. Je tabs worden in Monterey naast de url-balk getoond en bovendien gebundeld. Vooral dat laatste is tof, want hierdoor kun je bijvoorbeeld alle websites die je hebt opgezocht voor een reis verzamelen en bewaren. Zo kun je ze er op een later moment altijd weer bij pakken. Ook de webpagina’s die je dagelijks bezoekt, worden bij je favoriete tabs gezet.

5. Snelkoppelingen op de Mac

Via een omweg kun je al snelkoppelingen maken op de Mac, maar de Opdrachten-app van de iPhone bewijst dat dit makkelijker kan. Lange tijd ging het gerucht dat macOS 11 een Opdrachten-functie zou krijgen, maar niets bleek minder waar.

De update zit gelukkig wel in macOS Monterey. Met de Opdrachten-optie kun je meerdere taken aan elkaar ‘koppelen’ en in één keer uitvoeren, net als op de iPhone.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen