Shure MV88 review: handige iPhone-microfoon voor onderweg

Rutger Otto
9 oktober 2015, 14:00
3 min leestijd
Shure MV88 review: handige iPhone-microfoon voor onderweg

Reviewscore

6,5

Op iPhoned bespraken we eerder al twee microfoons van Shure, de MV5 en de nog mooiere MV51. Deze keer een meer praktische microfoon, eentje die minder fraai oogt, maar misschien wel de handigste van de drie is.

Lees verder na de advertentie.

Microfoon op zakformaat

De microfoons die we eerder testten, vielen vooral op door het design. De MV88 heeft dat wat minder, want het is een klein microfoontje met plopkap, die je aansluit op je iPhone. Aan de lightning-aansluiting zit een kastje waar je techniek van de microfoon in zit. Dat steekt wat uit langs de dunne behuizing van de iPhone en het kastje is niet helemaal gecentreerd op de aansluiting.

Toch oogt de microfoon verder prima. Het materiaal is sterk dus kan tegen een stootje en de plopkap sluit prima op zijn houder aan. Het ziet er in elk geval professioneel uit als je hiermee iemand interviewt.

shure mv88

Aansluiten en gebruiken

De Shure MV88 is echt plug-and-play. Je steekt ‘m in de lightning-poort van de iPhone en je kunt hem direct gebruiken. De iPhone herkent het apparaat en vraagt direct of je de bijhorende app wil downloaden. Dat hoeft niet per se, maar hij biedt wel wat handige opties, waarover later meer.

Om de microfoon te gebruiken, kun je hem naar één kant in 90 graden buigen. Zo kun je hem gemakkelijk op jezelf richten als je bijvoorbeeld een vlog maakt of als je gewoon iets wil inspreken met je telefoon op tafel.

shure mv88 4

Aan de slag met de MOTIV-app

De Shure MV88 werkt dus ook met een app. Deze MOTIV-app van Shure biedt instellingen om geluiden op de beste manier op te nemen. Zo kun je kiezen uit vijf verschillende presets; bijvoorbeeld voor zang, spraak of muziek. Daarnaast kun je instellen of en hoeveel de microfoon versterkt moet opnemen. Daarnaast valt de stereobreedte in te stellen. Hoe kleiner die breedte is, des te minder geluiden van opzij hij oppikt. Maar de app gaat veel verder dan dat, zo kun je windruisreductie aanzetten (voor als je buiten staat) en in de niveauregelaar aanpassingen maken.

In de app kun je gemakkelijk opnames maken en opnemen. Helaas kun je verschillende opnames niet tegelijk verzenden naar bijvoorbeeld je mail-adres. Het is dus aan te raden om opnames met pauzes te maken, al is dat weer onhandig als je een foutje maakt.

Geluidskwaliteit

shure mv88 2

Leuk en aardig, al die instellingen, maar uiteindelijk gaat het toch om de kwaliteit van de microfoon. Om een indruk te krijgen van hoe hij klinkt, kun je naar onze iPhone 6S video kijken, die we met behulp van de MV88 hebben ingesproken.

Hieronder hoor je in een geluidsfragment nog wat minpunten, met name in het buitengebied. Ondanks de plopkap vangt de microfoon namelijk nog behoorlijk wat geluid op van de omgeving. Je moet dan echt wat aanpassingen doen in de app om er vanaf te komen.

Verder is een vreemde piep te horen in de opname. Tijdens het testen van de microfoon met de camera viel het geluid soms zelfs helemaal weg. Het is juist de bedoeling dat je audio beter wordt van een microfoon, niet slechter.

Conclusie Shure MV88 review

De MV88 van Shure is een prettige microfoon om mee te nemen. Bij aankoop krijg je er een handig bewaarhoesje bij. Je hoeft ‘m alleen maar in te pluggen en je kunt beginnen, al moet je wel opletten dat het geluid werkt en dat de instellingen goed staan. De MV88 werkt dan ook het beste in combinatie met de MOTIV-app. Werkt alles naar behoren, dan heb je voor 160 euro een beter dan gemiddeld microfoontje, maar helemaal overtuigd zijn we nog niet.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu