Shure MV51 review: klassieke microfoon voor iOS en Mac met uitstekend geluid

Gijs Ettes
15 september 2015, 19:55
4 min leestijd
Shure MV51 review: klassieke microfoon voor iOS en Mac met uitstekend geluid

Reviewscore

8

Eerder wierpen we al een blik op de Shure MV5, een Mac- en iPhone-microfoon voor de beginnende podcaster. Shure heeft echter nog een nieuwe microfoon in zijn assortiment die zich niet alleen goed leent voor podcasts, maar ook voor het opnemen van zang en instrumenten.

Lees verder na de advertentie.

Fraai klassiek design

De MV51 is wat ons betreft de mooiste microfoon uit het assortiment van Shure. De digitale condensatormicrofoon is met een adviesprijs van 219 euro geenszins goedkoop, maar dat straalt er dan ook vanaf. De MV51 heeft een stevige behuizing van metaal en een eveneens stalen kickstand met een rubberen uiteinde, die verstelbaar is. Dat vergt behoorlijk wat kracht en in sommige gevallen een schroevendraaier, maar betekent wel dat de microfoon stevig staat.

Het is tevens mogelijk om hem vast te maken aan een professioneel microfoonstatief. De microfoon meet 128 bij 86 bij 70 millimeter en weegt 575 gram, wat hem vooral voor thuisgebruik geschikt maakt. Met de bijgeleverde Lightning- en usb-kabel kun je de MV51 echter ook onderweg gebruiken en bijvoorbeeld koppelen met je iPhone of iPad.

shure mv51 review

Het design van de MV51 oogt erg klassiek, net als dat van de MV5. De MV51 ziet er met zijn grote grille echter nog meer uit als de vintage condensatormicrofoon van begin vorige eeuw. De afwerking is subliem, wat ervoor zorgt dat deze microfoon op geen enkel bureau misstaat.

Koppelen en instellen

In de doos van de MV51 vinden we naast de microfoon zelf ook twee kabels om hem te koppelen aan een Mac, pc of iOS-toestel. Dat gaat vlekkeloos: op pc of Mac wordt de microfoon snel herkend en kun je vrijwel direct aan de slag. Sluit je hem aan op de Mac, dan moet je nog wel even instellen dat de microfoon als eerste geluidsbron genomen wordt, zodat je niet alsnog via de ingebouwde microfoon van de Mac zit te praten. Dat doe je via de ‘Systeemvoorkeuren > Geluid > Invoer’. Op de iPhone is het simpeler, je steekt het kabeltje erin en de MV51 wordt herkend. Daarna zie je onderstaande melding.

shure mv51

De MV51 wijkt af van de MV5 door het touchpaneel aan de voorkant. Hiermee kun je het volume bepalen (van de microfoon en eventueel aangesloten koptelefoon), de microfoon dempen of schakelen tussen vijf presets. Dit laatste is handig als je bijvoorbeeld wisselt tussen opname van spraak, zang en muziek. Daarnaast is er een modus om bands om te nemen en een ‘Flat’-modus waarbij er geen compressie of compensatie plaatsvindt. Dit is geschikt voor wanneer je na de opname aanpassingen wilt aanbrengen.

Het instellen van de Shure MV51 spreekt voor zich. Dankzij de Apple MFi-certificering kun je de microfoon aan elke iPhone, iPad of iPod touch aansluiten zonder dat je een adapter of voorversterker nodig hebt. Op een iOS-toestel heb je de optie om de ShurePlus MOTIV-app te downloaden. Die is Nederlandstalig en laat je audio opnemen, opslaan en bijvoorbeeld de equalizer aanpassen. Je kunt ongecomprimeerde audio opnemen (24-bits/48kHz) en die vervolgens gemakkelijk delen via e-mail, Airdrop en Dropbox. Je kunt echter ook de app links laten liggen en de dictafoon van iOS gebruiken.

Geluidskwaliteit

Aan een mooi design en gebruiksgemak heb je natuurlijk weinig als de geluidskwaliteit van de microfoon niet goed is. Dat is gelukkig niet het geval bij de MV51. We hebben de microfoon onder verschillende omstandigheden getest, waarbij vooral opvalt hoe helder de opnames klinken bij spraak. Zelfs van een afstandje en met wat omgevingsgeluid is het geluid uitstekend, zonder hoorbare ruis of kraakjes. Bij het opnemen van spraak of zang adviseert Shure een maximale afstand van 30 centimeter. Houd je je hier ook daadwerkelijk aan, dan is de kwaliteit uitstekend. Onderstaande audiotest is opgenomen in een relatief lege slaapkamer, maar van echo of ruis is geen sprake.

Als gezegd is de Shure MV51 ook onderweg te gebruiken dankzij de meegeleverde Lightning-kabel. De microfoon krijgt dan zijn stroom van de iPhone of iPad. Ga je buitenshuis opnemen, dan wordt omgevingsgeluid goed gefilterd. Hetzelfde geldt voor windgeruis, al moet het dan niet al te hard waaien.

Conclusie Shure MV51 review

De Shure MV51 is een fraai vormgegeven microfoon die uitermate geschikt is voor het opnemen van spraak, zang en muziek. Het apparaatje is gemakkelijk te bedienen, biedt uitgebreidere opties met de bijbehorende (optionele) app en verbindt moeiteloos je computer of iOS-toestel. Door zijn formaat en gewicht is de MV51 wel wat minder geschikt om onderweg te gebruiken, alhoewel dit wel gewoon mogelijk is. Ook is de microfoon wat prijziger dan bijvoorbeeld de MV5, maar daar staat wel een hogere audiokwaliteit tegenover.

Het testmodel voor deze review is ter beschikking gesteld door Shure. Op de officiële website kun je zien waar de microfoon verkrijgbaar is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu