Shure MV5 review: degelijke usb-microfoon voor iPhone en Mac

Rutger Otto
1 september 2015, 20:00
4 min leestijd
Shure MV5 review: degelijke usb-microfoon voor iPhone en Mac

Reviewscore

7,5

De Shure MV5 is een plug-and-play usb-microfoon om podcasts of voice-overs op te nemen met de iPhone of Mac. Wij testten het apparaat en onze bevindingen vind je in deze Shure MV5 review.

Lees verder na de advertentie.

Design

De Shure MV5 is een handzaam microfoontje van Shure, een bedrijf dat bijna 90 jaar geleden in Chicago werd opgericht en zich sindsdien altijd bezighield in de geluidsindustrie. Niet alleen met microfoons, van Shure vind je ook platenspelers en hoofdtelefoons.

Een klassiek merk dus. Dat zie je wel aan de Shure MV5, dat oude invloeden met moderne combineert. Het is een microfoon die je via usb aansluit op je Mac of iPhone, maar hij oogt vrij klassiek. De bouwkwaliteit is zeer degelijk, met een metalen voet die zorgt dat hij stevig blijft staan, ook te danken aan het anti-slip-matje aan de onderkant.

Bovenaan de voet zit een microfoon in een bolvorm. Deze is omhuld met een plopkap die geluiden van buitenaf filtert. Daaromheen zit weer een plastic kop met knopjes en een grill die de Shure MV5 die echte retrolook geeft. Wij testten de zwarte versie met rode plopkap, maar hij is er ook nog in het zilver met zwart. De bol aan de bovenkant is te kantelen, zodat je hem goed naar je mond kunt richten.

shure mv5 review

Aan de slag

Er worden twee usb-kabels meegeleverd met de Shure MV5. Eén die je kunt aansluiten op de Mac en één die geschikt is voor Lightning-poorten van bijvoorbeeld je iPhone. De microfoon is plug-and-play voor zowel Mac als iPhone. Prik het kabeltje erin, er gaat een groen lampje branden op de MV5 en je kunt van start.

Sluit je hem aan op de Mac, dan moet je nog wel even instellen dat de microfoon als eerste geluidsbron genomen wordt, zodat je niet alsnog via de ingebouwde microfoon van de Mac zit te praten. Dat doe je gewoon via de ‘Systeemvoorkeuren’, waar je voor ‘Geluid’ en vervolgens voor ‘Invoer’ kiest. Op de iPhone is het nog simpeler, je steekt het kabeltje erin en hij wordt herkend.

shure mv5 review

Bijhorende app

Koppel je de Shure MV5 voor het eerst met je iPhone, dan krijg je een melding in beeld of je de ShurePlus MOTIV-app wil downloaden. Dat kan gratis via de App Store. Met deze app van Shure kun je audio opnemen, opslaan en van alles aanpassen. Bijvoorbeeld hoe je de EQ-regelaar instelt en of je spraak of muziek opneemt. Een beetje gek is wel dat de app helemaal Nederlandstalig is, maar dat je met een korte Duitse uitleg wordt welkom geheten.

De ShurePlus MOTIV-app is overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik, maar zit je niet op extra opname-opties te wachten, dan kun je ook gerust andere audio-apps gebruiken. Zo werkt de Dictafoon die standaard op iOS staat ook prima.

Kwaliteit

shure mv5 review 3

Het belangrijkste van een microfoon is natuurlijk hoe hij klinkt. De Shure MV5 is voor 119 euro te koop, dus verwachten we wel een goed geluid. Achterop de microfoon zitten twee knoppen, één waarmee je de modus kunt veranderen (voor muziek of voor spraak), met de ander zet je hem op mute. Dat is in principe handig als je in een podcast zit en je moet niezen, maar je hoort wel dat je de knop indrukt.

Volgens de handleiding kun je de microfoon voor spraakopnames het beste 5 tot 30 cm van je mond houden. Als je dichter bij de microfoon zit, zul je meer klinken als iemand op de radio, ga je er verder vanaf, dan zal de bas in je stem iets minder worden.

https://soundcloud.com/iphoned/shure-mv5-test/s-LveIr

Tijdens het testen merkten we dat de geluidskwaliteit (tot 24-bit/48 kHz) prima is als je dichtbij zit, maar hoe verder je er vanaf gaat, des te sneller je een kleine echo begint te horen. Het zal echter voor iedereen persoonlijk zijn op welke afstand je de microfoon het beste kunt gebruiken. Daarnaast werken kleine ruimtes natuurlijk beter dan een grotere kamer.

Hij is er eigenlijk niet direct voor bedoeld, maar we testten de microfoon ook even buiten, voornamelijk om te checken hoe hij geluid van buitenaf wegfiltert. Opvallend is dat je de auto’s op de naastgelegen weg nauwelijks hoort. Wel klinkt de stem iets doffer en kun je de wind in de microfoon horen blazen.

Conclusie Shure MV5 review

De Shure MV5 is een aardige usb-microfoon voor stem-opnames, die erg gemakkelijk is in gebruik en installatie. Daarnaast is hij lekker compact en ziet hij er door de gebruikte materialen en vormgeving mooi klassiek uit. Met de prijs van 119 euro ligt de Shure MV5 in de lagere prijsklasse wat betreft podcast-microfoons. Het is dan ook een prima apparaat om mee in te stappen, mocht je ambities hebben om een show te maken of voice-overs in te spreken.

Het testmodel voor deze review is ter beschikking gesteld door Shure. Op de officiële website kun je zien waar de microfoon verkrijgbaar is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu