Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

Zo wil Twitter pesten en misbruik gaan aanpakken

Rutger Otto
9 februari 2016, 13:15
2 min leestijd
Zo wil Twitter pesten en misbruik gaan aanpakken

Twitter test momenteel veel nieuwe functies, zoals het toevoegen van gifjes en mogelijk een nieuwe tijdlijn, maar het belangrijkst is dat het sociale platform weer leuk en veilig wordt om te gebruiken. Daarom treft Twitter maatregelen.

Lees verder na de advertentie.

Pesten en misbruik op Twitter

Het gaat niet goed met Twitter. Wereldwijd neemt het aantal nauwelijks meer toe en in Nederland haken zelfs veel gebruikers af. De reden is onder meer dat Twitter zelf rare beslissingen maakt voor de dienst, maar anderzijds is de lol er voor velen simpelweg af.

Twitter is een nare plek geworden waar pesters vaak hun gang kunnen gaan. Op het platform is iedereen gemakkelijk te benaderen, maar ook gemakkelijk aan de schandpaal te nagelen. Daar komt bij dat onbekende Twitteraars vaak anoniem hun gang kunnen gaan, zodat er weinig consequenties aan hun daden zitten. Een voorbeeld: na het overlijden van Robin Williams, kreeg zijn dochter Zelda zoveel beledigend commentaar over zich heen dat ze besloot Twitter vaarwel te zeggen.

twitter

Twitter misbruik

Sindsdien zegt Twitter het beleid rond pesten en misbruik aan te passen. Op The Guardian legt Twitter’s hoofd van publiek beleid Nick Pickles uit hoe het er nu voor staat. Het nieuwste wapen is een ‘Trust and Safety Coucil’, een raad van organisaties die van het internet een veiligere plek willen maken. “Hun inzichten worden gebruikt om ons platform te versterken”, schrijft Pickles.

“Het internet is een globale spiegel geworden die de maatschappij in real-time weergeeft, op een manier die niet altijd comfortabel is”, meent Pickles. “Toch zijn er meer mensen die positieve berichten willen lezen dan negatieve. De uitdaging is om te zorgen dat de ruis wordt weggefilterd door berichten van hoop en respect.”

Positief geluid

Twitter probeert gelijkgestemden en een positief geluid te bundelen met hashtag-campagnes als #BlackLivesMatter, #LoveWins of #RefugeesWelcome. Daarmee kan een tegengeluid geboden worden voor negatieve en kwetsende Twitteraars. Twitter ziet zichzelf als ‘stadsplein van wereldformaat’ waar iedereen zijn zegje zonder angst kan doen. De vraag is alleen of dat mogelijk is op een respectvolle manier.

Lees meer over Twitter

Bron: The Guardian
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen