Opinie: Apple moet zijn standaard-apps via de App Store updaten

Erwin Vogelaar
10 december 2018, 16:56
2 min leestijd
Opinie: Apple moet zijn standaard-apps via de App Store updaten

Apple zou zijn standaard-apps zoals Berichten en Safari via de App Store moeten updaten, om ons zo sneller van verbeteringen te voorzien.

Lees verder na de advertentie.

Apple moet standaard-apps updaten via App Store

De standaard-apps van Apple, zoals Berichten, Foto’s, Mail en Safari worden alleen geüpdatet bij een nieuwe versie van iOS. Google heeft er inmiddels voor gekozen om al zijn standaard-apps in de Play Store te plaatsen, zodat verbeteringen mogelijk zijn zonder een Android-update. Apple zou dit voorbeeld moeten volgen via de App Store.

Snellere app-updates is op twee manieren belangrijk. Allereerst kan hierdoor sneller ingespeeld worden op problemen. Neem het privacyprobleem met de Woning-app vorig jaar, waardoor men toegang kon krijgen tot je slimme huis. Of de problemen met de rekenmachine-app rond iOS 11, waarmee het rekenwerk door een animatie niet meer goed werd uitgevoerd.

standaard-apps updaten

In deze gevallen was verbetering enkel mogelijk met een iOS-update. Een losse app-update was sneller geweest, omdat daar een minder lange testperiode voor nodig is. Bij toekomstige problemen kan Apple via de App Store dus sneller reageren.

Daarnaast zorgt het updaten via de App Store ervoor dat we vaker nieuwe functies krijgen in de apps. Hierdoor heb je niet eens per jaar plots een stapel nieuwe mogelijkheden in alle applicaties, maar het hele jaar door verbeteringen waar je beetje bij beetje aan gewend kunt raken. Grote verbeteringen die afhankelijk zijn van de nieuwe versie van iOS kunnen dan alsnog jaarlijks plaatsvinden.

Marketingstrategie

Het is wel begrijpelijk waarom Apple zijn standaard-apps niet in de App Store plaatst. De grote jaarlijkse iOS-updates zijn een evenement en een belangrijk onderdeel daarvan zijn de verbeteringen in de standaard-apps. Zodra Apple een nieuwe versie van iOS presenteert, nemen deze apps een groot deel van de presentatie in.

Daarnaast motiveren deze app-updates gebruikers om sneller te updaten naar een nieuwe versie van iOS. Als je bijvoorbeeld die ene toffe nieuwe functie in Berichten of andere app wil gebruiken, moet je zo snel mogelijk de iOS-update downloaden.

Voor Google is het updaten van apps via de Play Store meer een noodzaak, omdat nieuwe versies van het besturingssysteem erg traag uitrollen naar alle toestellen, en gebruikers daarom lang onnodig met verouderde apps blijven zitten. Dat moeten we bij iOS niet willen.

Voor gebruikers beter

Hoewel het dus te begrijpen is waarom Apple deze apps niet via de App Store updatet, gaat dat voornamelijk over marketing. Voor ons als gebruikers zou het beter zijn om vaker updates te krijgen. Voornamelijk voor de veiligheid, maar ook voor het krijgen van nieuwe functies.

Tevens kan Apple gebruikers dwingen om voor de nieuwste app-updates ook de nieuwste versie van iOS te downloaden. Daardoor blijft men gemotiveerd om altijd de nieuwste versie van het besturingssysteem geïnstalleerd te hebben. Al zijn nieuwe emoji meestal al genoeg reden om dat te doen.

Sinds iOS 10 is het mogelijk om standaard-app te verwijderen van je iPhone of iPad.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu