Onderzoek: Dit is het effect van nieuwe iPhones op refurbished prijzen

Dilara Isik
22 november 2019, 11:09
4 min leestijd
Onderzoek: Dit is het effect van nieuwe iPhones op refurbished prijzen

Wat is het beste moment om een refurbished iPhone aan te schaffen? Wij vergeleken het prijsverloop van deze opgeknapte iPhones door het jaar heen. Hierdoor kunnen we precies laten zien wanneer je het beste een nieuw toestel kunt kopen en wanneer je beter even kunt wachten.

Lees verder na de advertentie.

Besparen met refurbished iPhones

De term refurbished wil zeggen dat een iPhone al is gebruikt, maar eerst is opgeknapt voordat hij een tweede leven krijgt. Onderdelen worden waar nodig vervangen, zoals een nieuwe accu of een ander scherm. Zo is de iPhone (afhankelijk van de conditie) weer als nieuw, maar scheelt het behoorlijk veel geld met een compleet nieuw exemplaar.

Wil je graag een refurbished iPhone, maar weet je niet precies wanneer je die het beste kunt kopen? Wij verzamelden de cijfers van vijf toestellen in onze prijsvergelijker en trekken daar de volgende conclusies uit.

Prijsverschil minimaal na lancering van een nieuwe iPhone

Uit onze cijfers blijkt dat de prijzen voor refurbished iPhones pas een paar weken na het lanceren van een nieuwe iPhone flink dalen. De eerste maand na een lancering zijn refurbished iPhones nauwelijks goedkoper dan een nieuw exemplaar. De nieuwprijs van een iPhone XR zakte bijvoorbeeld gelijk na de lancering van de iPhone 11, maar de refurbished prijs bleef gelijk. Hierdoor betaal je bijna evenveel voor een refurbished iPhone XR als voor een nieuw exemplaar.

In de afbeelding hieronder zie je de prijsdaling van een nieuwe iPhone XR (rood) en refurbished exemplaar (blauw). Het verschil tussen de twee was eerst vrij groot. Na de lancering van de iPhone 11-serie in half september zie je dat het prijsverschil tussen refurbished en nieuw bijna gelijk is. In euro’s was dat op zijn laagst maar een verschil van 17 euro.

Het gaat hier natuurlijk om refurbished modellen van het meest recente model, wat nu dus een ‘ouder’ model is geworden. Van een net-gelanceerde iPhone zijn immers nog geen gebruikte exemplaren beschikbaar.

Lancering nieuwe iPhone beïnvloedt refurbished prijzen

Nieuwe iPhones beïnvloeden dus de prijzen van oudere (refurbished) modellen. De prijzen van oudere iPhones dalen altijd zodra er een nieuwer model op de markt komt. Maar de nieuwprijs daalt sneller dan de prijs voor refurbished iPhones. De refurbished-prijzen zakken uiteraard wel meer dan de nieuwprijs, maar pas later.

Het kan dus wel een maand duren voordat het prijsverschil tussen de nieuwprijs en de refurbished-prijs weer oploopt, en dit blijft oplopen. Hiervoor geldt: hoe verder je van de lancering komt, hoe goedkoper de refurbished iPhone wordt, vergeleken met een nieuwe iPhone.

Zodra de iPhone 11-serie werd gelanceerd (in week 37), nam bijvoorbeeld de prijs van een nieuwe iPhone XS af. Zo kwam de nieuwprijs dichter bij de refurbished prijs. Hierdoor bespaarde je minder op een refurbished iPhone XS vergeleken met een nieuwe iPhone XS, maar na een aantal weken nam deze prijsbesparing weer toe.

De nieuwe iPhones blijven steken, terwijl de refurbished prijzen juist extra dalen. Dit komt omdat Apple maar eens per jaar een iPhone uitbrengt. Daardoor verlaagt het bedrijf uit Cupertino haar prijzen ook maar één keer per jaar. Refurbished prijzen blijven daarentegen het hele jaar door dalen.

Wat is de oorzaak van dit prijsverschil?

Wanneer er een nieuwe iPhone wordt gelanceerd, zie je dus dat het verschil tussen de nieuw- en refurbishedprijs minimaal is. Dit verschil loopt pas op na een paar weken. Dit komt omdat de eerste paar weken na de lancering van een nieuwe iPhone altijd een lastige periode is voor refurbished iPhones. Deze prijzen hangen namelijk erg veel af van de inkoopprijs.

De eerste weken na een lancering van een iPhone is er nog een voorraad van oudere iPhones die tegen de ‘oude’ prijs zijn ingekocht, toen de inkoopprijs nog niet verlaagd was. Dit geldt vooral voor de meest recente iPhones. Het duurt dus een paar weken voor deze voorraad op is en de refurbished modellen kunnen worden ingekocht tegen een nieuwe, lagere prijs.

Hoe verder je dus van de lancering van een nieuwe iPhone komt, hoe voordeliger het prijsverschil voor refurbished modellen wordt. Voor iPhones die al een tijdje beschikbaar zijn, zoals de iPhone X en 8, is het prijsverschil tussen een nieuw en een refurbished exemplaar groot.

Zo kan het dus ook dat je voor een refurbished iPhone X 40 procent minder betaalt dan voor een nieuwe iPhone X. Een refurbished iPhone 8 heeft ook een flink prijsverschil met een nieuw exemplaar, maar het verschil is in dit geval een stuk kleiner.

Ons advies: Wacht tot aantal weken na lancering

Het is dus goed om rekening te houden met een nieuwe iPhone-lancering als je een refurbished iPhone wil aanschaffen. Het is niet verstandig om vlak vóór of meteen na een onthulling van een nieuwe iPhone een refurbished model te kopen. Je kunt dan het beste wachten tot minimaal een paar weken na de lancering als je een refurbished iPhone wil aanschaffen.

Lees het laatste nieuws over Refurbished

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen