iPhone X vs Galaxy S9: specs, camera, design en meer vergeleken

Lars Paijmans
26 februari 2018, 20:31
5 min leestijd
iPhone X vs Galaxy S9: specs, camera, design en meer vergeleken

Nu Samsung de Galaxy S9 officieel heeft onthuld, kunnen we het toestel eindelijk tegenover de iPhone X zetten. Hoe verhouden de twee mobiele grootmachten zich dit jaar tot elkaar? We zetten de feiten op een rij in deze iPhone X vs Galaxy S9-vergelijking.

Lees verder na de advertentie.

iPhone X vs Galaxy S9

Net als voorgaande jaren vergelijken we de iPhone X en Galaxy S9 op een aantal factoren: van de camera tot het design en de specificaties. Hoewel de iPhone X alweer ruim vier maanden oud is, is de Galaxy S9 zijn meest geduchte concurrent.

Design: Randloos scherm vs randloos scherm

Wat het design betreft is de Galaxy S9 er nauwelijks op vooruit gegaan ten opzichte van de S8. De bezels aan de boven- en onderkant zijn iets smaller, en er zit wederom een vingerafdrukscanner achterop. Deze heeft wel een nieuwe positie gekregen, zodat je niet steeds je vinger per ongeluk op de cameralens legt.

Als je de S9 en iPhone X naast elkaar legt, verschillen de twee niet eens zo heel veel. De S9 is wat smaller en langer, en de iPhone X herken je aan de uitsnede in de bovenkant van het display. Omdat beide toestellen een voorkantvullend scherm hebben, liggen de twee qua design dichter bij elkaar dan ooit.

iPhone X vs Galaxy S9

Scherm: Samsung vs Samsung

De Galaxy S9 en iPhone X hebben beide een 5,8 inch-oled-display. Een groot verschil met de vergelijking die we vorig jaar maakte. Toen moest Apple het nog doen met een lcd-scherm, terwijl Samsung de overstap naar oled al had gemaakt.

Reken er maar op dat de schermen van de iPhone X en de S9 dicht bij elkaar komen wat prestaties betreft. Samsung is namelijk degene die alle schermen van de iPhone X gemaakt heeft. Beide toestellen gebruiken dus dezelfde soort displays en verschillen nauwelijks in kwaliteit.

Specs: iPhone doet meer met minder

De Galaxy S9 draait op de Samsung Exynos 9810-chip en heeft 4GB aan werkgeheugen. Standaard is er 64GB aan geheugen beschikbaar, dat je zoals voorgaande Galaxy-toestellen gewoon uit kunt breiden. De Galaxy S9 heeft overigens wel een koptelefoonaansluiting, terwijl die op de iPhone al sinds de iPhone 7 verdwenen is.

De iPhone X heeft 3GB aan werkgeheugen, draait op de A11-chip en heeft 64GB of 256GB aan intern geheugen. Op papier is de S9 dus sneller wat werkgeheugen betreft, maar het verleden leert ons dat je de iPhone niet alleen daarop moet beoordelen. Door de nauwe samenwerking van iOS met de hardware, weet de iPhone namelijk altijd meer prestaties uit minder specs te halen. Net als vorig jaar zullen de twee dus redelijk dicht bij elkaar liggen wat specificaties betreft.

iPhone X vs Galaxy S9

Software: Android vs iOS

Android en iOS laten zich net zo gemakkelijk vergelijken als appels en peren, dus is dit onderdeel vooral een kwestie van smaak. De iPhone X draait standaard op iOS 11 en zal de komende jaren nog op software-updates kunnen rekenen. De Galaxy S9 draait uit de doos op Android 8.0 Oreo, aangevuld met de Experience 9.0.-skin Nieuw voor Samsung zijn de AR Emoji, die wij natuurlijk al een paar maanden kennen als Animoji van de iPhone X.

Zoals altijd zal je voorkeur uitgaan naar het besturingssysteem waar je aan gewend bent. Gebruik je al jaren een Android, dan voelt de S9 direct vertrouwd aan en voor iOS geldt hetzelfde. Wel is het zo dat Apples iPhones sneller (en langer) updates ontvangen. Met de iPhone ontvang je nieuwe versies direct, bij Samsung-toptoestellen moet je vaak nog maanden wachten.

Camera: Dubbele lens of variabel diafragma

Hoewel de S9 niet veel verschilt met de S8, is er vooral op het gebied van de camera veel veranderd. Samsung heeft een variabel diafragma toegevoegd aan de camera, waar je continu tussen kunt schakelen. Met deze upgrade kan de S9 zowel in donkere als lichte omgevingen goede plaatjes schieten. Daarnaast kun je in superslowmotion filmen, met 960 frames per seconde. Wel heeft de S9 nog een enkele cameralens, de dubbele lens is alleen voor de S9 Plus weggelegd.

De iPhone X is net zo groot als de S9, maar heeft wel een dubbele lens. Daardoor kun je optisch zoomen, wat de kwaliteit van ingezoomde foto’s verbetert. De lenzen hebben net als de S9 een capaciteit van 12 megapixels. De frontcamera van de iPhone X heeft een resolutie van 7 megapixels, terwijl de S9 8 megapixels heeft. Het grote verschil tussen de camera’s heeft ook met Face ID te maken.

iPhone X vs Galaxy S9

Samsung heeft nog een vingerafdrukscanner op de achterkant en ondersteunt dezelfde ontgrendeling met je gezicht. De iPhone is echter volledig overgestapt op gezichtsherkenning met Face ID en een totaal vernieuwde frontcamera die een 3D-model van je gezicht scant.

Conclusie

Samsung maakt met de S9 een redelijk veilige keuze. Het design blijft gelijk aan vorig jaar en de verbeteringen richten zich op details als de camera en de speakers. De iPhone X is de grootste vernieuwing die Apple in jaren introduceerde, al was die verbetering ook harder nodig. Dat resulteert anno 2018 in twee toestellen die dichter bij elkaar liggen dan ooit. Qua prijzen liggen de twee nog wel wat verder uit elkaar. Voor de Galaxy S9 betaal je 849 euro, terwijl je voor de iPhone X minimaal 1160 euro kwijt bent. Dit zal voor velen een bepalende factor zijn.

In beide gevallen haal je de absolute top van de smartphonemarkt in huis, en vooral je keuze tussen iOS, Android en de unieke functies als Face ID en de variabele diafragma-camera zullen bepalend zijn. Wat dat betreft zal de keuze of je een iPhone X of Galaxy S9 gaat kopen vaker van persoon tot persoon verschillen dan ooit tevoren.

iPhone X kopen

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd en kies je voor een iPhone X? Check dan in het onderstaande overzicht de laatste en beste deals.

Apple iPhone X

Apple iPhone X prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw v.a.

€ 404,89

Los toestel

Los refurbished v.a.

€ 319,-

Refurbished

Vergelijk alle iPhone X aanbiedingen

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen