iPhone 7 vs Galaxy S8: specs, camera, design, accu en meer vergeleken

Lars Paijmans
29 maart 2017, 17:00
5 min leestijd
iPhone 7 vs Galaxy S8: specs, camera, design, accu en meer vergeleken

Samsung heeft zojuist de Galaxy S8 officieel uit de doeken gedaan. Maar hoe verhoudt de S8 zich tot Apples meest recente iPhone? We zetten de feiten op een rijtje in dit iPhone 7 vs Galaxy S8 artikel.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 7 vs Galaxy S8

Als je nu voor een nieuwe smartphone gaat, zal de keuze al snel neerkomen op de iPhone 7 (Plus) of de Galaxy S8. De twee toestellen verschillen onderling flink van elkaar, maar komen op andere punten opvallend dicht bij elkaar. Houd er wel rekening mee dat de Galaxy S8 net nieuw is, en de iPhone 7 alweer meer dan een half jaar oud is.

iPhone 7 vs Galaxy S8

Design: Samsung zegt vaarwel tegen schermranden

Over het design kunnen we relatief kort zijn: kijk naar alle iPhone 8 geruchten en je ziet dat Samsung dit jaar de eerste is die de smartphone van de toekomst laat zien. De schermranden zijn nagenoeg weggewerkt in het display van de S8. De vingerafdrukscanner zit daarom op de achterkant, vlak naast de camera. Apple zou ondertussen alles op alles zetten om dit juist niet te doen. De iPhone 8 zou een nieuwe Touch ID-sensor krijgen die in het scherm verwerkt is.

Samsung heeft gekozen voor een glimmende achterkant, ongeacht welke van de drie kleuren je kiest. Een groot verschil met de matte kleuren van de iPhone, met uitzondering van de gitzwarte kleur. Samsung geeft je met de S8 de keuze uit de kleuren Midnight Black, Orchid Grey en Arctic Silver.

Scherm: AMOLED vs Retina LCD

Dankzij het randloze ‘Infinity Display’ heeft de Samsung Galaxy S8 een 5,8-inch-scherm, wat de iPhone 7 een heel stuk kleiner maakt met het 4,7-inch-display. Toch is de behuizing in verhouding niet eens veel groter, wat te danken is aan het wegvallen van de schermranden.

Bovendien heeft de S8 een amoled-display dat energiezuiniger is en mooiere kleuren (vooral zwarttinten) kan tonen dan het Retinascherm van de iPhone 7. Al vlakken we de iPhone wat kleuren betreft nog niet helemaal uit, omdat Apple het ips lcd-scherm uitgerust heeft met wide color gamut die kleuren natuurgetrouwer maakt dan we van een lcd-scherm gewend zijn.

Galaxy S8 drie kleuren

Specs: cijfers zeggen niet alles

De iPhone 7 heeft 2GB RAM en draait op de A10 Fusion-chip van Apple. Samsung heeft de S8 uitgerust met 4GB RAM werkgeheugen en een 10nm octa-core processor. Dit wil echter nog niet zeggen dat de S8 per definitie beter presteert dan de iPhone. Dat komt omdat Apple door de nauwe samenwerking tussen iOS en de iPhone betere prestaties met mindere specs kan realiseren. Dat zagen we vorig jaar nog toen de Note 7 met de iPhone 6S vergeleken werd. We zullen de S8 dus eerst moeten testen tot we hier een definitieve uitspraak over kunnen doen.

Daarnaast heeft de S8 64GB intern geheugen dat je uit kunt breiden met een micro-sd-kaart tot maximaal 256GB. Bij de iPhone 7 heb je de keuze tussen 32GB, 128GB of 256GB aan geheugen dat niet uitbreidbaar is.

Software: Android of iOS?

De klassieke strijd tussen Android en iOS. Het grootste verschil tussen de iPhone 7 en S8 en de manier waarop je het toestel gebruikt, is de software die er op draait. De iPhone 7 draait standaard op iOS 10 en zal de komende jaren nog ondersteund worden door Apple. De Galaxy S8 draait op Android 7.0 met de Samsung UX eroverheen.

Deze twee zijn lastig met elkaar te vergelijken, omdat ze zoveel van elkaar verschillen. Wel gaat Samsung met de S8 voor het eerst de strijd aan met Siri door spraakassistent Bixby te lanceren. Deze slimme assistent pakt het anders aan en is juist bedoeld om je te helpen met de dingen die op je scherm gebeuren. In het onderstaande artikel lees je hier meer over.

Lees ook: Waarom Samsungs Siri-concurrent Bixby het anders aanpakt dan Apple

iPhone 7 Plus vs Galaxy S8

Camera: Twee uitstekende smartphonecamera’s

De Galaxy S8 heeft een 12 megapixel dual pixel-camera. Deze kan door de dual pixel-techniek sneller scherpstellen en schiet betere plaatjes in het donker. Aan de voorkant is een 8 megapixel-selfiecamera aanwezig. Dit maakt van de Galaxy S8 op papier een geduchte concurrent van de iPhone 7, waarbij Apple juist zo trots was op de 12 megapixel camera op de achterkant en 7 megapixel-frontcamera.

Apple introduceerde een nieuwe dubbele led-flitser, die een minder vertekenend beeld geeft in het donker. Daarnaast is natuurlijk de iPhone 7 Plus met de dubbele camera de beste iPhone-camera van het moment. Samsung houdt het ondertussen ook met de S8+ bij een enkele cameralens. Optisch zoomen is er met de S8 dus niet bij.

Accuduur: groot tegen klein

De S8 heeft een 3000 mAh-accu, terwijl de Galaxy S8+ een 3500 mAh-accu heeft. Met de usb-c-poort aan de onderkant ondersteunt het toestel net als de Galaxy S7 de Quick Charge-techniek. Apple maakt de exacte accucapaciteit nooit bekend, maar dit zou neerkomen op 1960 mAh voor de iPhone 7 en 2900 mAh van de iPhone 7 Plus. Wederom speelt iOS hier een belangrijke rol, omdat Apple de software zorgvuldiger kan afstemmen dan Samsung met Android kan. Dit zorgt ervoor dat de iPhone langer kan doen met een kleinere accu, al is vooral het verschil tussen de S8 en iPhone 7 zo groot dat het toestel van Samsung het ongetwijfeld langer volhoudt.

iPhone 8 vs Galaxy S8

Conclusie: iPhone 7 of Galaxy S8?

Samsung heeft met de S8 een indrukwekkend toestel afgeleverd. Het design ziet er strak uit, de accu gaat lang mee en met Bixby hebben Galaxy-eigenaren ook een digitale assistent die een handje kan helpen. Omdat Samsung de Galaxy S8 nog maar net onthuld heeft, is het nog te vroeg om bijvoorbeeld een definitieve uitspraak te doen over accuduur en cameraprestaties.

Wel kun je er zeker van zijn dat je zowel met de iPhone 7 als de Galaxy S8 een uitstekende smartphone in huis haalt waar je jaren mee kunt doen. Het hangt dan ook vooral af of je iOS fijner vindt dan Android of al helemaal opgenomen bent in het ecosysteem van een van de twee techgiganten. De prijs van de S8 is 799 euro voor het 64GB-model, terwijl je een iPhone 7 vanaf 769 euro in huis haalt voor het 32GB-model.

Wachten op de iPhone 8?

Tijdens het vergelijken viel ons vooral op hoe de S8 aanvoelt als voorproefje op de 2017 iPhone 8. Zo zou ook Apple aan een design werken waarbij de schermranden wegvallen, de homeknop verdwijnt en je in kunt loggen met een irisscanner. Als Apple dit najaar de OLED-iPhone officieel onthuld heeft, zullen we deze wederom met het vlaggenschip van Samsung vergelijken.

iPhone 7 kopen

Ben je er na het lezen van dit artikel zeker van dat je voor Apple kiest in plaats van Samsung? Dan kom je via de keuzehulp hieronder bij de beste deals van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus terecht.

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 279,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 92,-

Bekijk prijzen
Apple iPhone 7 Plus

Apple iPhone 7 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 375,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 105,-

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu