Zo kan de iPhone in de toekomst ‘op afstand opladen’

Wouter Nijsen
28 december 2017, 11:33
2 min leestijd
Zo kan de iPhone in de toekomst ‘op afstand opladen’

De iPhone kun je binnenkort mogelijk op afstand opladen. Dit betekent dat je de smartphone kunt bijvullen, zonder ‘m op een oplaadmatje te leggen. Maar hoe werkt dit precies?

Lees verder na de advertentie.

iPhone op afstand opladen

Met de iPhone X, iPhone 8 en 8 Plus bracht Apple dit jaar zijn eerste smartphones uit met ondersteuning voor draadloos opladen. Een handige feature, maar écht draadloos is het niet. Je moet de iPhone namelijk op een ‘oplaadpad’ leggen, die ook via een kabeltje aan het stopcontact wordt gelegd. Mogelijk komt daar in de komende jaren al verandering in.

Het bedrijf Energous heeft namelijk goedkeuring van de FCC gekregen voor de WattUp-techniek. De FCC is een overheidsorgaan dat de verantwoordelijkheid draagt over onder andere telecommunicatie. Met de technologie is het mogelijk om apparaten ‘op afstand’ op te laden. Dit betekent dat een iPhone volledig draadloos en automatisch wordt opgeladen als je in de buurt bent van een WattUp-apparaat.

De video toont hoe slimme apparaten automatisch opladen, zonder dat je in de weer moet met draadloze opladers. WattUp zet elektriciteit om in radiofrequenties en stuurt deze energie vervolgens door naar bijvoorbeeld je smartphone of smartwatch. Vooral tof is dat de techniek ook werkt met meerdere apparaten tegelijk.

Draadloos opladen met de iPhone

De implementatie van WattUp in de iPhone is voorlopig toekomstmuziek. Apple zet momenteel in op de ‘normale’ vorm van draadloos opladen. Heb je een iPhone X, 8 of 8 Plus, dan kun je met een draadloze oplader de smartphones bijvullen zonder de meegeleverde Lightning-kabel te gebruiken. Apple was overigens behoorlijk laat met de implementatie van draadloos opladen: toestellen van bijvoorbeeld Samsung kunnen dit al veel langer.

Lees ook: Draadloos opladen met nieuwe iPhones is ook na update traag

Daarnaast is draadloos opladen niet zo snel als opladen met een kabeltje. Hoewel de snelheid van draadloos laden met de iOS 11.2-update werd opgekrikt, zijn concurrerende toestellen aanzienlijk sneller. Van 0 naar 100 procent laden duurt met een Apple-toestel tot wel vier uur. Een draadloze oplader gebruiken is daarom vooral interessant voor op het nachtkastje, of op je bureau tijdens het werk.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Devices, Geruchten

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen