Nieuwsoverzicht week 3: iPhone 5SE en iOS 9.2.1 release

Redactie
23 januari 2016, 15:49
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 3: iPhone 5SE en iOS 9.2.1 release

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

‘Kleiner 4-inch toestel van Apple heet iPhone 5SE’

iphone 5s

De geruchten over een 4-inch iPhone blijven maar binnenstromen. Volgens het nieuwste bericht gaat hij ‘iPhone 5SE’ heten en verschijnt hij in maart of april. De iPhone 5SE zou een verbeterde versie van de iPhone 5S zijn. Volgens 9to5Mac heeft hij ietwat gebogen glas, zoals de iPhone 6 en iPhone 6S. Daarnaast is hij voorzien van de A8- en M8-chips die in de iPhone 6 zitten en heeft hij een 8 megapixel-camera aan de achterzijde en een 1,2 megapixel frontcamera. Met de camera moet het overigens wel mogelijk zijn om Live Photos te maken. Die functie zit momenteel alleen in de iPhone 6S. De iPhone 5SE zou echter geen drukgevoelig scherm hebben zoals het nieuwste model, dus hoe het precies werkt is onduidelijk.

Apple brengt iOS 9.2.1 en repareert beveiligingslek

ios 9 gebruikersdata

In iOS 9.2.1, dat deze week werd uitgebracht, wordt een belangrijke fout opgelost. Daarmee was het voor hackers mogelijk om de online identiteit van gebruikers te kopiëren. Beveiligingsbedrijf Skycure zou al in 2013 aan de bel hebben getrokken bij Apple rond het lek, maar pas sinds deze week is het gat gedicht met de komst van iOS 9.2.1. Het is niet bekend of er ooit misbruik van het lek gemaakt is. Hackers hadden via het lek een zogeheten ‘captive portal’ kunnen opzetten. Dit zijn inlogpagina’s die op openbare plekken verschijnen, bijvoorbeeld in koffietentjes, restaurants of in hotels. Door misbruik van het lek te maken, konden kwaadwillenden bijvoorbeeld cookies van gebruikers stelen. Op die manier kan de hacker zich voordoen als het slachtoffer op een website.

Nee dit is geen scam: WhatsApp nu echt gratis

facebook whatsapp

WhatsApp is vanaf deze week voor iedereen gratis te gebruiken. De chat-app is namelijk gestopt met het vragen van abonnementsgeld. Veel WhatsApp-gebruikers vonden de bijdrage niet zo’n onoverkomelijke hobbel, maar wel het feit dat deze met creditcard betaald diende te worden. Om geen mensen weg te jagen van WhatsApp heeft het bedrijf besloten deze drempel binnen enkele weken weg te halen. WhatsApp zou zich nu gaan richten op bedrijven die in contact willen komen met klanten. Bedrijven hebben al langer de mogelijk via WhatsApp met hun klanten te communiceren, bijvoorbeeld door een klantenservice, maar dit zal binnenkort verder uitgebreid worden.

iPhone opladen via netstroom is veiliger

Het is veiliger om je iPhone via netstroom op te laden dan via een computer. Antivirusbedrijf Kaspersky maakt melding van een nieuwe type malware dat via de computer een iPhone kan binnendringen. De malware zou eerst de computer besmetten, maar kan vervolgens ook via de usb-poort op de iPhone terechtkomen, aldus Kaspersky. Het Russische antivirusbedrijf publiceerde onlangs een reeks veiligheidstips waarmee smartphonegebruikers kunnen voorkomen dat ze slachtoffer van malware worden. Eén van de adviezen is om altijd via de netstroom op te laden. Ook wordt geadviseerd om te allen tijde met het web te verbinden via VPN om zo je internetverkeer te versleutelen en anonimiseren.

Video: iOS 9.2.1 maakt oudere iPhones sneller

iOS 9 mag diverse vernieuwingen met zich meebrengen, de update is niet bepaald gunstig voor oudere iPhones. Ondanks dat het besturingssysteem al een tijdje beschikbaar is, zouden nieuwe updates oudere devices weer iets sneller maken. In een video (zie hieronder) is te zien dat iOS 9.2.1 de iPhone 4S en iPhone 5 iets sneller maakt. In het filmpje worden twee exemplaren van de iPhone 4S naast elkaar gelegd, waarvan één op iOS 8.4.1 draait en de ander op iOS 9.2.1. Hoewel het opstarten van het toestel iets langer duurt, draaien apps soepeler en worden ze in sommige gevallen sneller geopend.

Categorieën: Apps, Devices, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen