Waarom je een iPhone niet als ov-chipkaart kunt gebruiken (en Android wel)

Lars Paijmans
22 mei 2017, 10:30
2 min leestijd

Vanaf vandaag kunnen Android-gebruikers met hun smartphone inchecken in het openbaar vervoer. Maar waarom is dit voor alle iPhone-eigenaren nog niet mogelijk?

Lees verder na de advertentie.

iPhone inchecken ov nog steeds niet mogelijk

Android-gebruikers met een KPN- of Vodafone-abonnement (of sim only-abonnement) kunnen hun ov-chipkaart voortaan thuis laten. Door de smartphone voor het incheckpaaltje te houden, checken ze voortaan in en uit. iPhone-eigenaren hebben echter nog gewoon het plastic pasje nodig, en dat zal voorlopig nog wel zo blijven.

iPhone OV inchecken

Dit heeft alles te maken met de nfc-chip die in de iPhone zit. Deze chip maakt het zogeheten near field communication mogelijk, een contactloze techniek waarmee apparaten met elkaar communiceren. In dit geval dus een smartphone en een incheckpaal. Apple gebruikt deze techniek onder meer voor Apple Pay, zodat de nfc-chip van de iPhone contact maakt met een betaalterminal.

Vooralsnog heeft het bedrijf uit Cupertino echter het alleenrecht om deze chip te gebruiken. In tegenstelling tot Android is de nfc-chip in de iPhone dus niet beschikbaar voor andere ontwikkelaars. Dit maakt het voor een reizigersorganisatie als Rover onmogelijk om inchecken met een iPhone te ondersteunen.

Apple beschermt privacy en sluit concurrenten buiten

In een reactie aan de NOS zegt woordvoerder Nicky Jansen dan ook dat het onbekend is wanneer iPhones kunnen inchecken. “Vooralsnog staat Apple het technisch niet toe.” Hoewel Apple hier niet op gereageerd heeft, deed het bedrijf dit een tijdje terug wel over een soortgelijke situatie. Toen kreeg het bedrijf kritiek van verschillende Australische banken die hun eigen contactloos-betalen apps wilden ontwikkelen.

“Simpele toegang verlenen tot de nfc-chip door bankieren-apps zal het hoge beveiligingsniveau van Apples apparaten verkleinen”, aldus Apple. Naast een betere beveiliging heeft het bedrijf hierdoor nog een ander voordeel: alle andere mobiele betaaldiensten en mogelijke concurrenten van Apple Pay krijgen geen schijn van kans.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: NOS
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen