Het zijn weer iDays bij Amac! De grootste Apple sale van Nederland.

Kritieke FaceTime-bug maakt afluisteren mogelijk: dit moet je weten – update

Lars Paijmans
1 februari 2019, 15:12
3 min leestijd
Kritieke FaceTime-bug maakt afluisteren mogelijk: dit moet je weten – update

Een bug in de FaceTime-app zorgt ervoor dat iemand je al kan horen voordat je opneemt. Het is één van de grootste software-blunders in lange tijd voor Apple. De beloofde update van Apple verschijnt volgende week.

Update 1 februari, 15:12 uur:
In een verklaring heeft Apple zijn excuses aangeboden voor de bug, die inmiddels aan de kant van Apples servers is opgelost. De beloofde software-update volgt iets later dan verwacht: niet deze week maar volgende week. Het bedrijf uit Cupertino benadrukt bovendien dat ze direct de functie uitgeschakeld hebben toen de bug bekend werd. “We nemen beveiliging erg serieus en doen ons best om het vertrouwen in onze gebruikers te blijven winnen.”

Lees verder na de advertentie.

Update 29 januari 20:13 uur:

Apple blijkt al langer op de hoogte te zijn van de FaceTime-bug. Het bedrijf uit Cupertino werd namelijk vorige week op de hoogte gebracht door een Twitter-gebruiker. Nadat een medewerker van Apple onduidelijk op het software-probleem reageerde, dat werd ontdekt door een Amerikaanse tiener, heeft zijn moeder op 21 januari een tweet gericht aan Tim Cook.

De directeur heeft echter niet gereageerd. Hierna heeft de moeder enkele screenshots van e-mail-gesprekken met een medewerker van de helpdesk openbaar gemaakt, maar het is niet duidelijk wat Apples reactie is. Vervolgens heeft de moeder onder meer het Amerikaanse Fox News ingelicht, waarna het nieuws zich snel verspreidde.

Origineel bericht: 

Kritieke FaceTime-bug maakt afluisteren mogelijk

Een fout in de software van FaceTime maakt het mogelijk dat iemand al naar audio van je iPhone kan luisteren zonder dat je zelf opgenomen hebt. Hierdoor kun je in de praktijk iemand afluisteren door hem of haar te bellen via FaceTime, zonder dat er wordt opgenomen. Een iPhone die op stil staat, kan op die manier gemakkelijk voor langere tijd worden afgeluisterd.

FaceTime-bug

Dit werkte als volgt. Door iemand te bellen en vervolgens omhoog te vegen over het scherm, kun je een extra persoon aan het gesprek toevoegen. Als je hier je eigen nummer invult, ontstaat er een groepsgesprek met jou en de persoon die je belde, ook als hij of zij dit niet geaccepteerd heeft.

Vervolgens wordt er een verbinding tot stand gebracht waarmee jij de persoon al kunt horen, maar er op de iPhone of iPad van de ander niet te zien is dat jij meeluistert.

FaceTime-groepsgesprekken offline gehaald

In een reactie heeft Apple de FaceTime groepsgesprekken-functie tijdelijk uitgeschakeld, zodat het per direct niet meer mogelijk is om de fout te misbruiken. Op de website met de systeemstatus van Apples diensten is te zien dat FaceTime gedeeltelijk offline is gehaald. Je kunt die pagina in de gaten houden om te zien wanneer de functie weer wordt geactiveerd.

Naast het tijdelijk offline halen van groepsgesprekken belooft het bedrijf dat er deze week nog een iOS-update komt die deze bug oplost. Wanneer deze verschijnt is nog niet duidelijk, maar zodra we meer weten lees je het hier.

Waarschijnlijk keert de optie om FaceTime-groepsgesprekken te voeren pas weer terug als de bug is opgelost. De mogelijkheid om meerdere mensen te bellen met de app is nog relatief nieuw. Apple introduceerde de optie pas na de komst van iOS 12, al is het niet duidelijk hoe lang deze fout al aanwezig is.

Lees meer over FaceTime

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen