De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Zo maakt Apple je privacygegevens inzichtelijk: dit moet je weten

Michel van 't Klaphek
31 maart 2018, 13:23
2 min leestijd
Zo maakt Apple je privacygegevens inzichtelijk: dit moet je weten

Het wordt een stuk gemakkelijker voor Apple-gebruikers om privacygegevens te downloaden. Zo weet je precies hoeveel gegevens het bedrijf momenteel van jou heeft. Ook kun je voortaan je Apple ID tijdelijk deactiveren.

Lees verder na de advertentie.

Apple privacygegevens inzichtelijker

In de toekomst kun je een overzicht per app downloaden, waarin precies staat welke gegevens Apple van jou heeft. Denk hierbij aan documenten in iCloud Drive. Ook kun je bijvoorbeeld zien welke nummers je allemaal met Apple Music beluisterd hebt.

Daarbij krijgen Apple-gebruikers de mogelijkheid om hun Apple ID tijdelijk uit te schakelen, of zelfs compleet te deactiveren. Dit wordt gedaan door een automatische koppeling aan ontwikkelaars te geven, een zogenoemde ‘api’, waardoor de systemen van Apple en die van de app-bouwer met elkaar kunnen ‘praten’. Data die direct bij app-ontwikkelaars zelf is opgeslagen wordt voorlopig niet meegenomen in de koppeling.

iCloud hack Apple

Het was eerder  al mogelijk om je data te downloaden en accounts te verwijderen. Dit was echter omslachtig omdat je direct contact met Apple moest opnemen. De grote meerwaarde van de koppeling is daarom dat dit voortaan allemaal zelfstandig online geregeld kan worden, via je Apple ID.

Apple speelt in op nieuwe regelgeving

Apple heeft de privacy-instellingen alvast aangepast om te voldoen aan nieuwe regelgeving die per mei in de Europese Unie ingaat. De bovenstaande mogelijkheid wordt ergens in april uitgerold. Het bedrijf uit Cupertino lijkt zich hierdoor steeds meer te focussen op privacy.

In iOS 11.3 zit bijvoorbeeld een functie die je waarschuwt wanneer een app persoonlijke informatie opvraagt. Ook liet ceo Tim Cook zich kritisch uit over het Facebook-privacyschandaal, waarbij de gegevens van 50 miljoen personen heimelijk werden gebruikt. Volgens hem is privacy een menselijk grondrecht, en moet daar zorgvuldig mee om worden gegaan.

Lees ook: Deze 5 kleinere iOS 11.3-functies kende je nog niet

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu