De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Tim Cook bekritiseert Mark Zuckerberg en Facebook

Lars Paijmans
29 maart 2018, 9:06
2 min leestijd
Tim Cook bekritiseert Mark Zuckerberg en Facebook

In een interview na afloop van het Apple-event, neemt Apple-ceo Tim Cook geen blad voor de mond als het over het privacyschandaal van Facebook gaat.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Tim Cook Facebook te ver vond gaan

Bij Apple staat privacy al jaren hoog op het lijstje met prioriteiten, dus is het niet zo gek dat Tim Cook hard van leer trekt tegen Facebooks Mark Zuckerberg in een gesprek met MSNBC en Recode.

Op de vraag op wat Cook zou doen als hij nu in de schoenen van Zuckerberg stond is hij duidelijk: “Ik zou me nooit in deze situatie bevinden.” De missie van Apple is nooit geweest om de data van gebruikers te verkopen, iets wat Facebook nu in de nesten gewerkt heeft. “We zouden ook bergen met geld kunnen verdienen met het verkopen van onze klantdata. Maar dat doen we niet, omdat we geen inbreuk doen op hun persoonlijke leven”, aldus Cook.

Tim Cook Facebook

In dat opzicht verschilt Apple dus flink van Facebook, al benadrukt Tim Cook dat ze curatie wel erg serieus nemen. In plaats van gegevens in te zien, cureert Apple bijvoorbeeld de App Store zodat er geen apps in verschijnen die schadelijke beelden of teksten bevatten. “Om die reden bekijken we iedere app met dezelfde vraag: doet de app wat het beweert te doen?”

“Anderen moeten de situatie nu oplossen”

Cook stelt dat Facebook zelf had kunnen voorkomen dat grote hoeveelheden data op grote schaal konden worden buitgemaakt. “Maar die fase zijn we inmiddels gepasseerd”, aldus de ceo. “Het is nu tijd voor anderen om goed te kijken wat er moet gebeuren om deze situatie op te lossen.”

Hoewel Cook nog steeds geen voorstander is van regulering, ziet hij in het geval van Facebook haast geen andere uitweg. “Regulering van buitenaf kan onverwachtse consequenties met zich meenemen. Maar deze situatie is zo ernstig dat goed doordachte regels noodzakelijk zijn.”

De ceo van Apple sluit het interview af met wat tips om je privacy online te bewaken. Zo raadt hij aan om de privacyvoorwaarden van iedere app en website die je gebruikt kritisch te bekijken. Ook het gebruiken van een privébrowser en het zo nu en dan blokkeren van cookies kan hierbij helpen.

Dat is ook de reden dat iOS 11 en macOS High Sierra sinds vorig jaar een stokje steekt voor zogenaamde adtrackers in Safari; websites die gebruikers tussen verschillende websites in de gaten houden. “Ik heb een hekel aan het idee dat iets me het hele web achtervolgt. De enige manier om je data goed te beschermen is met encryptie.”

Lees verder: 5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

Bron: Recode
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen