Dit is de nieuwe Foto’s-app van macOS Catalina: 5 verbeteringen

Dilara Isik
17 oktober 2019, 19:21
3 min leestijd
Dit is de nieuwe Foto’s-app van macOS Catalina: 5 verbeteringen

Met de nieuwe macOS Catalina-update heeft ook de Foto’s-app een aantal verbeteringen doorgemaakt. Wij zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Verbeterde functies in de Foto’s-app

De interface van de Foto’s-app ziet er over het algemeen nog hetzelfde uit, maar in deze nieuwe versie zijn er toch een aantal handige verbeteringen. Als je deze nieuwe app voor het eerst opstart, kan het even duren tot de app al je foto’s bekeken heeft. Zodra dit is gebeurd stelt de app zelfstandig een overzicht voor je samen.

1. Machine learning kiest de beste foto

De Foto’s-app maakt nu gebruik van machine learning. Dat wil zeggen dat het programma door middel van kunstmatige intelligentie een analyse maakt van hoe je de app gebruikt, en kan op basis daarvan je foto’s beter ordenen. Als je een aantal foto’s van een bepaald evenement hebt, bijvoorbeeld een bruiloft of een verjaardag, dan worden deze automatisch gesorteerd. De app let dan op de locatie van je foto’s en de tijd dat de foto’s genomen zijn. Zo worden ze chronologisch gesorteerd. Ook kan de app beter personen en situaties herkennen in de foto en kan hier ook een verzameling van maken.

Dankzij machine learning kiest de app ook de beste foto’s voor je uit. Heb je bijvoorbeeld tien foto’s van je kat gemaakt die allemaal ongeveer hetzelfde zijn? Dan kiest de app welke de beste is. De rest kun je natuurlijk nog steeds zien, maar zijn verborgen in het overzicht.

2. Uitgelichte afbeelding

Als de foto’s eenmaal gesorteerd zijn, dan maakt de Foto’s-app er een mooie uitgelichte afbeelding bij. Hier wordt ook machine learning voor gebruikt. De app kiest dan een foto uit het evenement, snijdt deze bij en maakt het groter. Ook Live Foto’s kunnen gebruikt worden voor uitgelichte foto’s. Deze bewegen automatisch als je door de app scrollt.

3. Tabbladen

In eerdere versies van de Foto’s-app werden foto’s simpelweg gesorteerd op datum, tijd en locatie. Maar nu zijn er nog een aantal tabbladen toegevoegd: Jaren, Maanden, Dagen en Alle Foto’s. Zo kun je nog makkelijker een overzicht zien van al je foto’s. Je kunt bijvoorbeeld alle foto’s zien van je verjaardag ieder jaar. Onder het tabblad Alle Foto’s zie je een raster van alle foto’s die je in de app hebt staan. Je kunt ze ook inzoomen om een voorbeeld van de foto te zien.

4. Live foto’s

Live foto’s en video’s spelen nu automatisch af als ze in beeld komen. Daardoor komt je overzicht echt tot leven. Ook handig: je kunt aan de video’s meteen zien om welke het gaat. Als je dit niet fijn vindt kun je dit ook uitzetten door bovenin het scherm te gaan naar Foto’s, voorkeuren en onderin het vinkje uit te zetten bij “speel video’s en Live Photos automatisch af”.

5. Herinneringen

Het kon al op de iPhone en iPad, maar nu kun je met je Mac ook een filmpje bekijken in Herinneringen. Je kunt zelf de duur, titel en sfeer van het filmpje aanpassen in de app. Ook kun je je aangepaste filmpje synchroniseren met al je andere apple-apparaten, mits ze met de iCloud zijn verbonden.

Benieuwd naar onze mening over de Catalina-update? Hier lees je onze review over macOS Catalina. Wil je nog meer weten over de verbeteringen en nieuwe functies van de macOS update, dan kun je daar ook alles over lezen in dit overzicht.

Lees meer over macOS Catalina

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu