De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Dankzij Do Not Disturb weet je wanneer vreemden aan jouw MacBook zitten

Michel van 't Klaphek
29 april 2018, 13:36
1 min leestijd
Dankzij Do Not Disturb weet je wanneer vreemden aan jouw MacBook zitten
Do Not Disturb Companion

Do Not Disturb Companion

Gratis

Reviewscore

7,5

Do Not Disturb is een app die je waarschuwt wanneer je MacBook open wordt geklapt. Zo wordt het kwaadwillenden moeilijker gemaakt om met jouw gegevens aan de haal te gaan.

Lees verder na de advertentie.

Do Not Disturb Companion: houd je MacBook op afstand in de gaten

Doel van het programma is zogenoemde ‘evil maid’-aanvallen tegengaan. Deze naam is afkomstig van de situatie waarin bijvoorbeeld een hotelmedewerker je MacBook probeert te activeren, terwijl deze onbeheerd op je kamer ligt.

Do Not Disturb controleert continu of de klep van je MacBook niet open wordt gedaan. Zodra dit gebeurt, weet je hiervan door middel van een e-mail. Indien je besluit de (betaalde) iOS-app te downloaden, krijg je direct een pushnotificatie.

Do Not Disturb screenshot

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een waarschuwing op het MacBook-scherm te tonen en daarmee de indringer af te schrikken, een bepaald script te draaien, of een logboek bij te houden. In dit logboek wordt geregistreerd of de vreemde bijvoorbeeld programma’s opstart, of nieuwe usb-apparaten aansluit. Ook kun je de camera aanzetten waardoor je de dader op beeld krijgt.

De app is van Patrick Wardle, een voormalig NSA-medewerker. Hij kwam op het idee toen hij een date had terwijl zijn laptop nog op de hotelkamer lag. Na afloop had hij het idee dat de schoonmaakster aan zijn MacBook Pro had gezeten, maar kon dit niet bewijzen. Destijds was hij nog werkzaam bij de Amerikaanse inlichtingendienst en mochten zijn gegevens daarom absoluut niet in verkeerde handen vallen.

Do Not Disturb downloaden

Het programma is open-source en daarmee gratis. De iOS-app kost (afhankelijk van de wisselkoers) ongeveer 0,80 euro per maand, of 8,20 euro per jaar. Met de app kun je bijvoorbeeld direct foto’s van de MacBook op je iPhone of iPad ontvangen en vervolgacties doorgeven.

Do Not Disturb Companion

Digita Security

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu