Uitleg: zijn AirPods nou wel of niet waterdicht?

Michel van 't Klaphek
21 oktober 2021, 13:18
3 min leestijd
Uitleg: zijn AirPods nou wel of niet waterdicht?

“Zijn mijn AirPods waterdicht?” Die vraag krijgt onze redactie regelmatig gesteld. Daarom geven we in dit artikel een duidelijk antwoord. Zo (niet) waterdicht zijn de AirPods en AirPods Pro.

Lees verder na de advertentie.

Zo (niet) waterdicht zijn de AirPods en AirPods Pro

Het antwoord is namelijk vrij simpel: nee, je AirPods zijn niet waterdicht. Het maakt hierbij niet uit welke versie je hebt. Er zijn namelijk helemaal geen waterdichte Apple-oortjes verkrijgbaar. Ook de duurste en meest luxe versie, de AirPods Pro, zijn dus niet waterdicht.

Maar, ze zijn wel waterbestendig dankzij de zogeheten IPX4-certificatie. Het verschil tussen waterdicht en –bestendig is subtiel, maar wel belangrijk. Waterbestendige oordoppen gaan namelijk niet kapot door wat druppels water of zweet.

Niet voor niets promoot Apple de nieuwste AirPods (derde generatie uit 2021) door te laten zien dat je oortjes ook tijdens het sporten kunt dragen. Doe dit echter niet wanneer je door een zware regenbui moet. Op papier kunnen AirPods hierdoor namelijk kapotgaan.

Omdat er inmiddels heel wat versies van de AirPods in omloop zijn, hebben we hieronder aangegeven welken wel/niet waterbestendig zijn.

Wél waterbestendigNiet waterbestendig
AirPods 3 (uit 2021)
AirPods Pro (uit 2019)
AirPods Max (uit 2020)
AirPods 2 (uit 2019)
Eerste AirPods (uit 2017)

Hoe waterbestendig zijn de AirPods?

De nieuwste AirPods en AirPods Pro zijn dus waterbestendig dankzij de IPX4-norm. Deze schaal geeft aan hoe (niet) waterdicht een gadget is en gaat van IPX0, totaal niet beschermd tegen water, tot aan IPX8, wanneer een apparaat permanent onder water kan verblijven.

De AirPods (Pro) zitten dus precies in het midden van het spectrum. Dit betekent dat de Apple-oordopjes spatwaterdicht zijn. Oftewel, ze kunnen tegen opspattend water, bijvoorbeeld een paar regendruppels of wat zweet.

Gadgets worden pas waterdicht vanaf IPX7. Probeer je AirPods dus niet in de wasbak of het zwembad te laten vallen, want grote kans dat ze deze duik niet overleven.

AirPods (Pro) toch nat geworden? Dit moet je doen

Heb je je AirPods per ongeluk toch laten zwemmen? Maak de oordopjes dan schoon met een zachte, droge, pluisvrije doek en laat ze vervolgens drogen. Is er ook water in de oplaadcase gekomen? Zet ‘m dan op zijn kop met de klep open, zodat de ‘AirPods-houder’ kan uitlekken.

Of je AirPods (Pro) nog te redden zijn, hangt af van de omstandigheden. Wanneer je bijvoorbeeld heel intensief met de oordopjes hebt gesport is er waarschijnlijk weinig aan de hand. Even wat water afnemen en de oordopjes laten drogen, en hopelijk doen ze het daarna weer zoals je gewend bent.

Hebben de Apple-oordopjes een ritje in de wasmachine gemaakt, of heb je ze per ongeluk in het water laten vallen? Dan heb je mogelijk minder geluk. Apple adviseert namelijk zeer uitdrukkelijk om de AirPods (Pro) nooit en te nimmer in water onder te dompelen.

Zijn je AirPods kapot?

Indien je oordopjes de geest hebben gegeven, kun je het best contact opnemen met Apple of de winkel waar je ze gekocht hebt. Mogelijk kan deze partij nog iets voor je betekenen. Verwacht echter niet dat je zomaar nieuwe AirPods krijgt: Apple geeft geen garantie wanneer je de oordopjes met vloeistoffen in aanraking hebt laten komen.

Je kunt dit soort problemen wellicht voorkomen door een waterdicht doosje aan te schaffen. Voor 30 euro verkoopt Apple een speciale beschermdoos waarin je AirPods beveiligd zijn tegen water. Nadeel van deze gadget is dat je er natuurlijk niets aan hebt tijdens het dragen van de oordopjes.

Houd je Apple-apparatuur schoon

Waarschijnlijk gebruik je je iPhone, Mac(Book) en AirPods de hele dag door. Het is daarom belangrijk om de apparatuur zo nu en dan te reinigen. Hoe je dit doet, hangt af van het product. Op iPhoned helpen we je graag met uitgebreide gidsen over het schoonmaken van je Apple-spullen. Check ze hieronder:

AirPods: 8 handige tips om in je oren te knopen

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu