Review-update: De iPhone SE is in 2020 handzaam en achterhaald tegelijk

Lars Paijmans
6 december 2019, 17:00
5 min leestijd
Review-update: De iPhone SE is in 2020 handzaam en achterhaald tegelijk

Reviewscore

6,5

Met een iPhone SE 2 aan de horizon houden fans hun adem in: krijgt dit populaire handzame toestel eindelijk de opvolger die hij verdient? Tot die tijd kijken we in deze review-update of de iPhone SE in 2020 nog het kopen waard is.

Het testmodel voor deze review-update is ter beschikking gesteld door Partly.

Lees verder na de advertentie.

Ook dit jaar op iPhoned: review-updates

Omdat iPhones jaren meegaan en vaak ook jarenlang worden verkocht, hebben we iets bedacht op iPhoned. Iedere iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS-updates testen we jaarlijks in deze rubriek.

Hier kijken we of een iPhone nog de moeite waard is om anno 2020 in huis te halen. We bespraken eerder al hoe de iPhone 6S in 2020 presteert. Nu leggen we de iPhone SE onder de loep. De komende weken bespreken we alle iPhones die daarop volgen.

iPhone SE in 2020

De laatste ‘ouderwetse’ iPhone

De iPhone SE is de laatste ‘ouderwetse’ iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS 13. Met het voor die tijd grote maar inmiddels piepkleine 4-inch scherm en het rechthoekige design ziet de SE er inmiddels flink gedateerd uit.

Maar het doet ons tegelijk verlangen naar een nieuwe iPhone dat teruggrijpt op dit design met de hardere hoeken en het stevige frame. In plaats van gedateerd zouden we de SE om die reden liever als klassiek beschrijven: een ontwerp dat zijn charme nog niet heeft verloren, maar door de brede schermranden aan de boven- en onderkant wel verouderd oogt.

Dat is natuurlijk niet gek, aangezien de iPhone SE in hetzelfde jaar als de iPhone 6S verscheen, met het ontwerp van een smartphone uit 2012. Om die reden zijn bepaalde functies niet aanwezig die je tegenwoordig wel van een iPhone zou verwachten. Zo kun je het toestel niet draadloos opladen, ondersteunt de enkele cameralens geen Portretfunctie (waarover later meer) en ontgrendel je het toestel met een Touch ID-vingerafdrukscanner.

iPhone SE in 2020

De iPhone SE presteert nog verrassend goed

Net als de buitenkant is ook de binnenkant van de iPhone SE die langzaam maar zeker gedateerd aan begint te voelen. Het toestel draait op dezelfde A9-chip als de iPhone 6S, maar doet het nog steeds verrassend goed. Zo kunnen we probleemloos een zware game als Call of Duty: Mobile spelen, al is het kleine schermpje niet ideaal om alle tekst te lezen of je personage te bedienen.

Ondanks dat hield de SE zijn hoofd verrassend koel tijdens het spelen van deze game en ook bij het gebruik van andere apps merk je weinig van het feit dat dit toestel al heel wat jaartjes meegaat. Ook de accuduur stelde zeker niet teleur. Bij gemiddeld gebruik moet je het nog steeds een dag vol kunnen houden zonder op zoek te gaan naar een stekker.

Waar we meer moeite mee hadden op het gebied van prestaties heeft meer met het design te maken. De iPhone SE is zo klein dat het enorm wennen is om weer met een dergelijk 4-inch schermpje uit de voeten te kunnen. Snel een berichtje typen zorgt voor heel wat tikfouten en ook navigeren met Google Maps in de auto is zo priegelig dat we het niemand aan kunnen raden. Dit handzame formaat heeft ook een keerzijde: de SE laat zich geweldig bedienen met één hand. Ideaal als je maar een hand vrij hebt en snel een foto wil maken of op een berichtje wil reageren.

Hoe goed de prestaties nog zijn, zo achterhaald voelt de camera van de iPhone SE aan. Zonder manier om zonder kwaliteitsverlies te zoomen, het gebrek aan de Portretmodus en de matige kwaliteit in het donker is dit het aspect waar de iPhone SE het het sterkst laat afweten.

In bovenstaande testfoto’s is goed te zien hoe het beeld al snel korrelig wordt bij weinig licht. Loop je echter buiten met goede belichting, dan is de iPhone SE nog steeds in staat om prima kiekjes te schieten. Het is dan ook vooral waar je het toestel mee vergelijkt. Als je de SE naast smartphones houdt die de afgelopen twee jaar zijn verschenen, is het gebrek aan kwaliteit goed zichtbaar. Houd daar dus rekening me als je van plan bent om regelmatig foto’s, video’s en selfies te maken met je iPhone; daarvoor kun je beter nog even doorsparen voor een wat nieuwer model.

Een goedkope iPhone met iOS 13

De iPhone SE is tegenwoordig nog maar slecht als nieuw product verkrijgbaar. Apple heeft het toestel al een aantal jaar geleden uit de handel gehaald, waardoor je nu goed merkt dat de voorraad op begint te raken. Ben je op zoek naar een iPhone SE, dan heb je de meeste kans op een refurbished model. Zo kun je een zo goed als nieuwe iPhone SE voor rond de 150 euro in huis halen. Dat maakt het een erg betaalbare manier om een iPhone in gebruik te nemen, al zal Apple iOS-ondersteuning voor de SE waarschijnlijk wel in september 2020 stopzetten.

iPhone SE in 2020

Conclusie iPhone SE in 2020 review

De iPhone SE is de enige ‘kleine’ iPhone die je nog kunt kopen, maar het wordt steeds lastiger om deze aan te raden. Heb je nu al een iPhone SE, dan kun je er waarschijnlijk nog prima een jaartje mee door. Maar zoek je een nieuwe iPhone waar je langere tijd zoet mee bent, dan raden we aan om voor een nieuwer model te gaan. Dat maakt van de iPhone SE een prima toestel voor nu, maar niet voor de nabije toekomst.

Pluspunten iPhone SE

  • Handzaam design
  • Draait nog steeds iOS 13
  • Speel de nieuwste apps en games op prima kwaliteit

Minpunten iPhone SE

  • Camera begint echt verouderd te raken
  • Brede schermranden maken 4-inch scherm wel erg klein

iPhone SE kopen

Ben je na het lezen van deze iPhone SE in 2020 review overtuigd? Dan kun je terecht in onze prijsvergelijker om een iPhone SE los of met abonnement te kopen. Check daarnaast ook de deals voor een refurbished iPhone SE.

Apple iPhone SE

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 23,- p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 319,99

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu