Review-update: de iPhone 6S is in 2020 een prima toestel, maar biedt geen zekerheid

Dilara Isik
4 december 2019, 19:30
5 min leestijd
Review-update: de iPhone 6S is in 2020 een prima toestel, maar biedt geen zekerheid

Reviewscore

6,5

Vijf jaar later blijft de iPhone 6S zowel nieuw als refurbished nog populair. Maar is het verstandig om anno 2020 nog een iPhone 6S aan te schaffen? We hebben het toestel opnieuw getest en geven het antwoord in deze review-update.

Het testmodel voor deze iPhone 6S review is ter beschikking gesteld door Partly.

Lees verder na de advertentie.

Reviewupdates op iPhoned

Omdat iPhones jaren meegaan en vaak ook jarenlang worden verkocht, bekijkt iPhoned in deze jaarlijkse rubriek elke iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS-updates. Zijn deze toestellen anno 2020 nog de moeite waard om in huis te halen?

Dit jaar bespreken we alle iPhones die op iOS 13 draaien: de iPhone 6S, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 8, iPhone X, iPhone XS en iPhone XR. Als eerste beoordelen we of de iPhone 6S nog de moeite waard is in 2020. De komende weken bespreken we ook de iPhones die daarop volgen.

iPhone prestaties

iPhone 6S in 2020

Toen de iPhone 6 uitkwam in 2014 werd het design van de iPhone helemaal omgegooid. De iPhones werden groter, ronder en slanker. De iPhone 6S die een jaar later verscheen, in 2015, was destijds met zijn krachtige software, A9-chip en 2GB werkgeheugen een goede opvolger.

De iPhone 6S is, net als de iPhone 7 en iPhone 8 een stukje kleiner dan we inmiddels gewend zijn van de nieuwe iPhones. Het compacte toestel ligt daardoor wel fijn in de hand en de fysieke homeknop zal voor de meeste iPhone gebruikers een gevoel van nostalgie opwekken, want deze is niet meer terug te vinden vanaf de iPhone X.

Het scherm is kleiner dan de nieuwste iPhones, maar met 4,7 inch zeker groot genoeg om tekst goed te kunnen lezen en ook het typen werkt heel fijn. Het scherm, met een resolutie van 1334 bij 750 pixels en dezelfde pixeldichtheid als de iPhone 11 (326 ppi) gaat ook nog prima mee in 2020.

Hardware werkt goed met iOS 13

Doordat de 6S nog net op het randje iOS 13 ondersteunt, houdt het toestel zich ook nu nog goed staande. Aangezien zijn voorganger, de iPhone 6, inmiddels geen iOS 13 meer heeft is het wel te verwachten dat ook de iPhone 6S in september volgend jaar niet meer meegaat met de update naar iOS 14. Als je van plan bent om nog jaren met je iPhone te doen, is dit een goede reden om de iPhone 6S niet meer aan te schaffen en voor een nieuwer model te gaan.

iPhone 6S

Dat gezegd hebbende draait het apparaat nog met gemak verschillende zware apps of games tegelijk. De 6S is misschien wat trager dan de nieuwere modellen, maar werkt zeker vloeiend genoeg voor een fijne gebruikservaring. Ook grafisch kan de iPhone 6S nog prima mee. Zware games zoals Call of Duty Mobile worden zonder problemen uitgevoerd en zijn goed speelbaar.

Camera aan de achterkant gaat nog goed mee

Voor een iPhone die vijf jaar geleden is verschenen, is de 12 megapixel-camera van de iPhone 6s nog opvallend goed. Met de 6S heeft Apple de lat destijds hoog gelegd op het gebied van smartphonecamera’s. Ook al hebben de nieuwste iPhones inmiddels een betere camera, de lens van de iPhone 6S is in 2020 zeker niet slecht. De frontcamera doet het wat minder en maakt korrelige foto’s.

Het bedrijf uit Cupertino introduceerde met dit toestel ook Live Foto’s, waardoor iedere foto tot leven komt met een kort, deelbaar filmpje. Handig is ook dat er automatisch meerdere shots worden gemaakt, en je daardoor gelijk de beste foto kan kiezen om na te bewerken.

Goede prijs, maar verschilt niet veel van iPhone 7

Voor een relatief lage nieuwprijs van 325 euro en refurbished prijs van slechts 133 euro is de iPhone 6S ook in 2020 prima te gebruiken. Daar moet wel een kleine kanttekening bij geplaatst worden, aangezien de iPhone 7 dit jaar flink in prijs is gezakt en slechts rond de 50 euro duurder is.

Voor die vijftig euro meer krijg je een waterdichte iPhone 7, met een betere camera. Ook heeft dit nieuwere toestel een langere accuduur en krachtigere A10-chip. Bovendien zal deze een jaar langer meegaan met software-updates dan de iPhone 6S.

iphone 6s 3d touch

Het aanschaffen van een nieuwer model zal je dus wel meer zekerheid geven voor de toekomst, maar het is aan jezelf om na te gaan of je hier ook meer geld voor over hebt. Voor nu heb je met de 6S een prima toestel, maar als je weet dat je een paar jaar met je iPhone wil doen, is een nieuwer model kopen de betere optie.

Conclusie iPhone 6S in 2020 review

De iPhone 6S is voor nu nog een goed toestel dat ook in 2020 goed meegaat. Het compacte toestel ligt goed in de hand en heeft nog alles wat je nodig hebt. Je draait met gemak meerdere zware apps tegelijk en ook de camera maakt prima foto’s. Het is echter wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het toestel binnenkort geen software-updates meer krijgt.

Doordat de prijs niet veel verschilt, zal de iPhone 7 voor veel mensen een betere keuze zijn, omdat het meer zekerheid biedt. Als je dus zeker wil zijn dat je er een paar jaar mee kan doen, is de iPhone 6S te erg verouderd. Als je dat niet erg vindt, dan is de iPhone 6S ook in 2020 nog een prima keuze.

iPhone 6S kopen

Heb je na deze review-update besloten dat de iPhone 6S de telefoon voor jou is? In onze prijsvergelijker vind je de beste prijzen van het moment. Vergelijk hier de beste deals om een iPhone 6S los te kopen of juist met een abonnement. Check ook de beste deals voor een refurbished iPhone 6S.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu