HomePod review: Geweldig klinkende speaker zit zichzelf in de weg

Lars Paijmans
9 maart 2018, 20:00
6 min leestijd
HomePod review: Geweldig klinkende speaker zit zichzelf in de weg

Reviewscore

8,2

Nu de Apple Watch de smartwatchmarkt domineert, is de slimme speaker het volgende terrein dat Apple wil veroveren met de HomePod. We hebben de speaker uitgebreid getest en hinken in deze HomePod review op twee gedachten.

Lees verder na de advertentie.

Apple en muziek

Apple heeft altijd al een bijzondere band gehad met muziek. Met de iPod en iTunes zette het bedrijf de muziekindustrie eigenhandig op zijn kop. Met Apple Music en de AirPods zit muziek ook anno 2018 nog diep geworteld in het DNA van het bedrijf.

HomePod review

Daarom is het geen verrassing dat Apple zich na Google en Amazon ook mengt in de strijd voor een plekje in de woonkamer met een speaker met digitale assistent.

Hoewel de Google Home en Amazon Echo twee grote concurrenten zijn van de HomePod, pakt Apple het net iets anders aan. Waar de speakers van Amazon en Google op de eerste plaats een manier zijn om tegen een digitale assistent te praten, richt de HomePod zich voornamelijk op het afspelen van muziek.

Siri is nog steeds niet slim genoeg

Dat is geen toeval, want Siri is in vergelijking met de Google Assistant en Alexa een stuk minder slim. Spraakopdrachten leveren soms gekke resultaten op, en soms krijg je op dezelfde vraag twee verschillende antwoorden. De onkunde van Siri wordt met de HomePod pas echt pijnlijk duidelijk, omdat je het apparaat hier voornamelijk mee bedient. Tot overmaat van ramp heeft Apple de mogelijkheden van Siri behoorlijk beperkt.

Apple gelooft dan ook dat je een speaker op de eerste plaats koopt voor de geluidskwaliteit en pas op de tweede plek om Siri wat vragen te stellen. Een gedachte waar ik het na een week testen roerend mee eens ben.

Lees ook: In het jaar van de slimme speaker heeft Apple een lange weg te gaan

HomePod review

Apple zet audiokwaliteit voorop

De HomePod klinkt namelijk fantastisch. Ik ben geen audio-expert, maar hoorde direct het verschil tussen de HomePod en de Bose-speaker die ik thuis al een tijdje gebruik. Omdat de HomePod zichzelf steeds aanpast aan de muziek die je luistert, klinkt de muziek kraakhelder en hoor je ieder instrument en geluidseffect tot zijn recht komen.

Laat je bovendien niet voor de gek houden door het relatief kleine formaat van de HomePod. De speaker kan een tafel laten trillen met de bastonen, en het volume kan zo hard dat je buren met gemak mee kunnen genieten. Dat maakt de HomePod ook uitstekend geschikt om bijvoorbeeld op een kantoor weg te zetten, want in de speaker zit genoeg kracht om een flinke ruimte te vullen.

HomePod

Dit komt omdat de HomePod is uitgerust met zeven tweeters, die ieder hun eigen versterker hebben. Een speciaal algoritme stemt de bastonen per nummer af, zodat nummers niet te zwaar klinken en de diepe bastonen alleen te horen zijn als ze echt bij het nummer passen. Op de bovenkant zit een groot touchscreen, dat het herkenbare Siri-icoontje laat zien als de assistent naar je luistert. In de meeste gevallen zul je er echter een simpel plusje en minnetje zien, om het volume te wijzigen.

Ook scant de speaker de kamer, zodat het geluid afgestemd kan worden op de ruimte waar hij staat. Zoals we van Apple gewend zijn gebeurt dit allemaal zonder dat jij een vinger hoeft uit te steken. Je houdt simpelweg je iPhone boven de HomePod om hem de eerste keer in te stellen. Daarna is de speaker in een paar minuten startklaar.

De HomePod blijft bewust beperkt

En daarmee snijden we gelijk een van de pijnpunten van de HomePod aan. Het is namelijk een van de meest beperkte producten die Apple ooit uit heeft gebracht. Zo kun je de speaker zonder iPhone of iPad niet eens bedienen of installeren. Dit komt omdat de HomePod geen bluetooth ondersteunt en enkel luistert naar AirPlay. Hierdoor vallen alle Android-gebruikers meteen buiten de boot.

Daar blijft het niet bij. Zo werkt de HomePod vooral goed als je een abonnement hebt op muziekdienst Apple Music. Ben je een van de miljoenen Spotify-gebruikers, dan kun je alleen via AirPlay muziek naar de speaker streamen. AirPlay heeft echter nog steeds wat nadelen, zodat de muziek abrupt stopt als je een video met je iPhone wil opnemen, die ook muziek naar de HomePod stuurt.

HomePod review

Omdat Siri Spotify (of iedere andere muziekdienst dan Apple Music) niet ondersteunt, luister de HomePod niet als je een ander nummer wil afspelen op Spotify. Dit alles zul je moeten regelen via een met AirPlay-gekoppeld apparaat. Ben je een Spotify-abonnee, dan is de HomePod dus niets meer dan een AirPlay-speaker met goed geluid.

De HomePod verdient beter

En dat is jammer, want door Siri een vast plekje in je huiskamer te geven is er in potentie veel mogelijk. Zo kun je met HomeKit-verbonden lampen in- en uit te schakelen, een timer instellen of vragen wat voor weer het morgen wordt. De HomePod luistert van alle Apple-producten het beste naar iemand die ‘Hé Siri’ roept.

Zelfs als je muziek afspeelt, weet Siri jouw oproep te herkennen en kun je meteen een spraakopdracht geven. Hierdoor kun je terwijl je op de bank zit allerlei vragen stellen aan Siri, wat de drempel verlaagt om de assistent te gebruiken. Laten we dus hopen dat Apple snel met de nodige Siri-verbeteringen komt. Dat zou de HomePod meteen een stuk beter maken.

HomePod review

Ben je wel lid van Apple Music, dan kun je op die manier zonder een iPhone of iPad aan te raken een nummer opzetten, van afspeellijst wisselen of het volume wijzigen. En toegegeven, het is best tof om heel je huis tot leven te laten komen met ‘Hey Siri, turn on the lights and play some Radiohead’.

De HomePod is meer dan ooit een product dat bedoeld is voor mensen die alles van Apple hebben. Heb je wat HomeKit-producten, ben je lid van Apple Music en ben je voorlopig niet van plan om je iPhone in te ruilen voor een Android, dan is de HomePod een uitstekende uitbreiding van je Apple-verzameling. Zeker voor de prijs van 350 dollar, wat niet eens zo heel veel duurder is dan high-end speakers met een vergelijkbare audiokwaliteit.

Conclusie HomePod review

De geluidskwaliteit van de HomePod is goed genoeg dat we hem iedere muziekliefhebber van harte aan willen bevelen. Maar door de beperkte Siri-functies en andere restricties die Apple opgelegd heeft, kun je een HomePod niet blind in huis halen. Nu zul je een afweging moeten maken hoe belangrijk jij Siri vindt, en of je bereid bent over te stappen op Apple Music. En dat is jammer, want op de eerste plaats is de HomePod vooral een uitstekend klinkende speaker, die het luisteren naar muziek naar een hoger niveau tilt.

Let op: De HomePod is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland. Als je nu een HomePod aanschaft zal Siri dus niet Nederlands spreken en heb je een aparte stekker nodig om de speaker in het stopcontact te stoppen. Check voor meer info onze gids met tips voor het kopen van een HomePod in het buitenland.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod 2023
Apple HomePod 2023

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu